HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YATAK SAHNESİ ŞOKE ETTİ

YATAK SAHNESİ ŞOKE ETTİ

Kılıç Günü adlı dizi, eşine benzerine rastlanmamış bir sahneyle Türk TV tarihine damgasını vurdu.


İki erkek oyuncunun rol aldığı yatak sahnesi nedeniyle RTÜK'e şikayet yağdı. Dizi bir süre sonra istenilen reytingi tutturamadığı için yayından kaldırıldı.


Muhteşem Yüzyıl, sadece fragmanlarının yayınlandığı dönemde bile çok sayıda şikayete konu olmuştu. Daha sonra da bu durum değişmedi.

Dizide Hatice Sultan'ın intihar girişiminde bulunduğu sahne yüzünden RTÜK'ün telefonları kilitlendi.


Hatice Sultan'ın bu girişiminin tüm ayrıntılarıyla gösterilmesi bazı seyircileri rahatsız etti.

Bu sahnenin günlerce konuşulmasının tek nedeni bu değildi. Sahnede, Hatice Sultan sol elinin bileğini kesmişti ama hamamda bulunduğunda sağ elinin bileği kurnanın içindeydi. Bu küçük hata sosyal medyada da günün konusu oldu.


Daha sonra bazı uzmanlar Hatice Sultan'ın hayatının dizide yansıtıldığı gibi olmadığını, intihar girişiminde bulunmadığını ileri sürdü. Dizi, bu tarihi kişilik hakkında seyirciyi yanlış bilgilendirmekle eleştirildi.


Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili tek tartışma bu sahneyle ilgili değildi. Bir ara kadın oyuncuların elbiselerinin dekoltesi fazla bulundu. O dönemde saraydaki kadınların bu kadar dekolte giymedikleri ileri sürüldü.


Dizinin eleştiri oklarını bu kadar üzerine çekmesinin asıl nedeni ise Kanuni Sultan Süleyman'ın 'kurgu' özel hayatı üzerine odaklanmasıydı. Dizi ilk bölümlerinde "Kanuni sanki hareminden dışarı çıkmayan biri gibi gösterilmiş. Seferlerine hiç değinilmemiş" diye eleştirilmişti.


Diziyi en ağır eleştirenlerden biri de Türk Tarih Kurumu'nun eski başkanı Yusuf Halaçoğlu oldu.

Halaçoğlu "Bir tarihçi olarak bu diziyi izledikçe intihar edesim geliyor" diye konuşmuştu.


Bir dönemin çok izleen dizilerinden biri olan Deniz Yıldızı da şikayetlerden ve cezalardan nasibini aldı.

Buna yol açan ise Deniz karakterinin sevgilisi Mete'ye verdiği "doğum günü hediyesiydi".


Evdeki parti bitip de tüm arkadaşları gidince Deniz karakteri Mert'e "Sıra geldi benim hediyeme" deyip sevgilisinin dudaklarına ateşli bir öpücük kondurdu.

"Genel izeyici kitlesi" ibaresiyle yayınlanan dizideki bu sahne şikayetlere neden oldu.

RTÜK'ün "gençleri özendirip, eyleme geçirici nitelikte" bulduğu bu sahne için kanala uyarı cezası verildi.


Sezonun iddialı dizilerinden Hayat Devam Ediyor da gösterime girdiği ilk 15 gün içinde kelimenin tam anlamıyla şikayet rekoru kırdı.


En büyük tepkiyi 15 yaşında bir kızın, zorla evlendirildiği 70 yaşındaki kocasıyla yaşadığı gerdek sahnesi çekti.


Bu sahne yüzünden sadece 15 gün içinde binlerce şikayet bildirildi RTÜK'e.Bu süre içinde tüm programlarla ilgili toplam şikayet 4 bin 410'du. Bunun yüzde 17'si ise Hayat Devam Ediyor içindi.


Bir yandan izlenme rekorları kıran bir yandan da şikayet yağmuruna tutulan dizierden biri de Öyle Bir Geçer Zaman ki.


Özellikle dizinin ilk sezon bölümlerinde en çok şikayeti Ali Kaptan alıyordu.

Ali Akarsu'nun karısına, çocuklarına ve çevresine hiç durmadan şiddet uygulaması tepki çekiyordu.


Bu sezon ise bu diziyle ilgili en çok şikayeti Murat adlı karakterin öldüğü bölüm aldı.


Murat karekterinin ağabeyi Soner'den intikam almak için onun gözleri önünde kendini vurduğu sahne "gençleri intihara özendirdiği" gerekçesiyle şikayet edildi.


Adını Feriha Koydum adlı dizi de daha ilk bölümü bile yayınlanmadan fragmanı yüzünden 'infial' yarattı.


Zengin bir muhitte kapıcılık yapan bir ailenin öyküsü üzerine kurulu olan dizinin fragmanındaki "Kapıcı kızı kadar bile olamadın" sözü bu mesleği icra edenleri kızdırdı.

Başta kapıcılar olmak üzere bir çok kişi RTÜK'ü şikayet yağmuruna tuttu.


Dizide Emir karakterinin bazı alışkanlıkları da şikayet konusu oldu.Özellikle de odasında her yalnız kaldığında eline içki bardağı alması "gençlere kötü örnek oluyor" gerekçesiyle eleştirildi.


Bir döneme damgasını vuran Aşk-ı Memnu dizisi de bazı seyirciler tarafından şikayet yağmuruna tutulmuştu.


Dizide özellikle yasak aşk yaşayan Behlül ile Bihter karakterlerinin sahneleri hem izlenmiş hem de bol bol şikayet edilmişti.


Fatmagül'ün Suçu Ne dizisinin ilk bölümündeki tecavüz sahnesi yüzünden de RTÜK'e şikayet yağdırıldı.


İzleyici, bu sahnelerin çocuklarının da ekran karşısında olduğu bir saatte yayınlanmasına kızmıştı.


Hande Ataizi ve Cihan Ünal'ın başrollerini paylaştığı daha sonra da 'taciz' tartışmalarıyla gündeme gelen Özel Hayatlar oyunu bile RTÜK'e şikayet edildi.


Bunun nedeni de fazla erotik bulunan sahneleriydi.


Ancak tiyatro sahnesi RTÜK'ün görev alanına girmediği için herhangi bir yaptırım uygulanmadı.


Kurtlar Vadisi, daha ilk bölümlerinden itibaren "gençleri şiddete özendirdiği" gerekçesiyle eleştiri konusu olmuştu.


Kurtlar Vadisi Terör de Güneydoğu'da terör olaylarının yoğunlaştığı bir dönemde aldığı şikayetler üzerine yayından kaldırıldı. Ancak bir süre sonra yeniden ekrana gelmeye başladı.


Bir döneme damgasını vuran Kavak Yelleri dizisi de ilginç bir gerekçeyle şikayet edilmişti. Dizide bir köpeğe 'Hüseyin' adının verilmesi üzerine RTÜK'ün şikayet hattının telefonları kilitlendi.


Binlerce seyirci kutsal sayılan bir kişinin isminin bir hayvana verilmesine tepki gösterdi.


Uğur Arslan ve Songül Karlı'nın sunduğu Su Gibi adlı izdivaç programı hem şikayet edildi hem de ceza geldi.


Henüz 15 yaşındaki bir kızı, evlenmesi için 45 yaşındaki talibiyle buluşturan program yüzünden yayınlandığı kanala 500 Bin lira ceza kesildi.


RTÜK üyesi Hülya Alp de programda "Reşit yaştaki insanların evlenebileceği" hükmünü taşıyan yasanın da ihlal edildiğini dile getirmişti.


Ekranın izlenme rekorları kıran dizilerinden Behzat Ç. de şikayet ediler yapımlardan. Dizideki polislerin içki içtikten sonra alkol etkisi altındayken araba kullanması seyircinin tepkisini çekti ve şikayetlere yok açtı.


Dizinin küfürlü konuşmalar nedeniyle gece ileri saatlerde yayınlanması da istenmişti.


Küçük Sırlar dizisi de lise çağlarındaki kahramanlarının giyim kuşamı nedeniyle şikayet konusu olmuştu.


Bunun üzerine yapımcılar çareyi dizi kahramanlarını liseden mezun edip üniversiteye göndermekte bulmuştu. Küçük Sırlar, Gossip Girl dizisinin uyarlamasıydı.


Asmalı Konak dizisi de bir dönem doktorları kızdırmıştı.

Bunun nedeni de senaryo gereği lenf anserine yakalanan Bahar arakterinin tedavi için yurtdışına gitmesiydi. Doktorlar bu hastalığın tedavisinin Türkiye'de yapılabildiğini, ancak dizide bunun tam tersi bir iddia ortaya atıldığını ileri sürmüşlerdi.


İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz açıklamasında dizide maddi koşullar nedeniyle Amerika’ya gidemedikleri takdirde hastaların öleceğine dair yanlış bir izlenim yaratıldığını söylemişti.


Avrupa Yakası adlı dizide Ata Demirer'in canlandırdığı Kıbrıslı Nadir, Türkiye'de değil ama KKTC'de kriz yaratmıştı. Demirer'in canlandırdığı bu karakter aslen Türkiyeliydi ama 15 yıl Kıbrıs'ta yaşamıştı


Nadir'in kullandığı şive Kıbrıslılar'ı kızdırmıştı.


Yılların oyuncusu Burçin Bildik, oynadığı bilinmeyen numaralar hattı reklamıyla adını duyurdu. Ama reklamda yarattığı karakter tepki çekti.


Bildik'in reklamda oynadığı karakter "feminen" olduğu için bir çok seyirciyi kızdırmıştı. Sonunda o karakter gönderildi ve yerine "kardeşi" getirildi. Zaten bir süre sonra reklam da ekrandan çekildi.


Bir çocuk bezi firmasının, minik oyuncuları kullandığı reklam büyük tepki çekti.

Çocuk haklarını suiistimal ettiği gerekçesiyle sosyal medyada da günlerce tartışılan reklam sonunda yayından kaldırıldı.


Aynı adlı filmden uyarlanan İffet dizisinin tecavüz sahnesi ise "ince ayarla" çekildi. Yıllar önceki sinema filminde Müjde Ar ve Faruk Peker'in rol aldığı bu sahne herhangi bir tepki almaması için "yumuşatılarak" çekildi.


Ancak dizide İffet'in hamile olduğunu öğrenen babasının onu sokak ortasında dövdüğü sahne yüzünden RTÜK'e şikayet yağdı.


Hanımın Çiftliği dizisinin ilk bölümünde Güllü karakterinin babasından şiddet görmesi seyirciyi kızdırmıştı. Güllü karakterinin babası ve ağabeyi tarafından küfür edilerek aşağılanması, ' Toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı' bulunmuştu. Bu sahneler yüzünden dizi uyarı almıştı.


Bu tür durumlar bazı Avrupa ülkelerinde de yaşanıyor. BBC'nin en çok seyircinin ekran karnşısında olduğu zaman diliminde yayınlanan Eastenders adlı dizisinde iki erkek karakterin öpüştüğü sahne de bunlara bir örnekti.


John Partridge ve Carl Ferguson'ın oynadığı iki karakterin öpüşme sahnesi çocukların da ekran karşısında oludğu sbaat 21:00'de yayınlanınca yoğun bir eleştiri bombardımanı başladı.


İngiliz devlet televizyonu BBC'nin yetkilileri ise eleştiriler üzerine yaptıkları açıklamada, "Biz meseleye heteroseksüel ilişki ile homoseksüel ilişki arasında bir fark olmadığı görüşü ile yaklaşıyoruz. Ebeveynler bu dizi sayesinde çocuklarına cinsellik hakkında doğru bilgiler verebilirler" demişti.


Türkiye'de dijital kanallardan izlenen BBC Prime'ın dizisi The Line of Beauty de Türk seyirciyi hem şaşırtmış hem öfkelendirmişti. İki eşcinsel erkek arasındaki ilişki üzerine kurulu olan dizide yer alan sevişme sahnesi üzerine bazı Türk seyirciler telefona sarılıp kablo TV sorumlarını aradı.


Ancak yetkililerden "Şikayetlerinizi BBC Prime'a iletmelisiniz " cevabını aldı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler