HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şimşek: "seçim ekonomisi uygulamayacağız"

Bakan Şimşek, Ritz Carlton Otel’de düzenlenen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) yönetim kurulu toplantısına katıldı.

İSTANBUL (İHA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçesini ve orta vadeli programı seçimle bağlantılı olarak yapmadıklarını belirterek, “Seçimlerin iş alemine, ekonomiye yansımasını bizim minimum düzeyde tutmamız lazım. Biz seçim ekonomisi uygulamayacağız. Türkiye'nin uzun vadeli geleceğine yatırım yapıyoruz. Başbakanımızın söylediği gibi, popülizm tuzağına düşmeyeceğiz ne kandıran olan ne de kandırılan olacağız” dedi.

Bakan Şimşek, Ritz Carlton Otel’de düzenlenen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) yönetim kurulu toplantısına katıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Bakan Şimşek, “Bütçede açık hedefimiz söz konusu. Son 2 yılda 2009 yılı dahil 2010-2011 yılına bakarsanız biz açık hedeflerini tutturmakla kalmadık, ülkemizin alt yapısını eğitimini ilave kaynaklar aktardık. Hedeflenen açığı neredeyse yarısındaki bir sonuçla o yılları kapattık. Bu sene gerek büyümenin kompozisyonu gerekse diğer bir takım faktörlerden ötürü açık öngörülen hedefinin üzerinde olacak dedim. Ama bu şu anlama gelmiyor tabii ki oturup bizim mali disiplini korumaya yönelik bir tedbir bir çalışmamız söz konusu olacak. Fakat bunu hemen değerlendirmekte tabii ki her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Onun için bu aşamada biz çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Çalışmalarımız belli bir noktaya geldiğinde paylaşacağız. Biz ekonomik içinden geçtiği durumu tabii ki dikkate alıyoruz” dedi.

Türkiye rekabet gücünü en fazla arttıran 2’nci ülke olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, “İş aleminin rekabet gücü bizim açımızdan çok önemli en son 2-3 gün önce dünya ekonomik forumu rekabet gücü sıralamasını dünya ülkeleri içim açıkladı. Türkiye rekabet gücünü en fazla arttıran 2’nci ülke olmuş, 16 basamak yukarı çıkmış. Biz bunu önemsiyoruz. Türkiye’de iş ortamının iyileştirilmesini rekabet gücünün arttırılmasını tabii ki önemsiyoruz ama mali disiplin de bir o kadar önemli. Çünkü mali disiplin olursa ülkemizin kaynakları milletimize hizmet olarak gider. Mali disiplinde eğer bir zemin kaybedersek geçmişte olduğu gibi milletten topladığımız bu defa faize gider. 2002 yılında 100 liralık vergi gelirinin 86 lirası faize gidiyordu. Bizim çabalarımızla biz 2011 yılında 100 liralık vergi gelirinin 84 lirası hizmete gidiyor” dedi.

Bakan Şimşek, 2013-2015 orta vadeli program, orta vadeli mali plan 2013 bütçesi üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü de dikkat çekti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçesini ve orta vadeli programı seçimle bağlantılı olarak yapmadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Biz ülkemizin alt yapısının hakikaten geliştirilmesine çok önem verdik. Gerek karayollarının olsun gerek demiryollarında havayollarında hakikaten Türkiye son 10 yılda inanılmaz bir mesafe kat etti. 130 milyara yakın yatırım yapıldı. 2013 bütçesini ve orta vadeli programı seçimle bağlantılı olarak yapmıyoruz. Dolayısıyla hakikaten seçimlerin o anlamda iş alemine ekonomiye yansımasını bizim minimum düzeyde tutmamız lazım. biz seçim ekonomisi uygulamayacağız. Bu tür yaklaşımlar geçmişte Türkiye’ye çok faydalı olmadı. Bu dönemin seçim ekonomisi yoluyla heba edilmesi bizim gündemimizde değil. o konuda hassasız. Bence kafalarda bir tereddüdün oluşmaması lazım. biz şu anda seçimin bize bütçemize yansıması kanunlar gereği siyasi partilere yapılacak yardım ile ilgili boyutu var. Bir karar alınırsa tabii ki o bütçeye yansıtılır, o da çok sınırlı bir şey. 400 milyar liralık bütçenin 140 milyon lirasından bahsediyoruz, o zaten kanunun emri. Biz Türkiye’nin uzun vadeli geleceğini her zaman inanmışız, yatırım yapıyoruz. Kısa süreli yaklaşımlar içerisinde olmayacağız olmadık. Başbakanımızın çok güzel bir söylemi var; ‘biz popülizm tuzağına düşmeyeceğiz ne kandıran olan ne de kandırılan olacağız.’”

“SURİYE DEVLETİ TERÖR MEKANİZMASINA DÖNÜŞMÜŞ”

Bakan Şimşek, Suriye’de büyük bir insanlık dramı yaşandığını hatırlatarak, “Hakikaten devlet, devlet olmaktan çıkmış bir terör mekanizmasına dönüşmüş. Suriye’deki kardeşlerimizin bir an önce bu sorunun halledilmesi yoluyla orada da bir huzur ortamı oluşması kardeşlerimizin öyle bir ortama kavuşması bizim en büyük dileğimizdir. Suriye bizim için sıradan bir ülke değil 910 kilometre sınırımızın olduğu bir ülkedir. İster istemez Suriye’deki krizin kargaşanın ülkemize yansımaları oluyor. Doğrudan etkisi ortada zaten. bu jeopolitik ilişkilerin özellikle İran’la ilgili boyutu ortaya çıkınca bu enerji fiyatlarını vurabiliyor” diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler