HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye'de protestolara 'yine kanlı müdahale'

Suriyeli muhalifler, ordu birliklerinin Cuma namazı sonrasında protesto gösterisi düzenleyen kalabalıklara ateş açtığını ve en az dört kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Suriyeli muhalif eylemciler, güvenlik güçlerinin, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın askeri operasyonların sona erdiği açıklamasına rağmen Cuma namazı ardından hükümet karşıtı göstericilerin üzerine ateş açtıklarını söylüyor.

Muhaliflere göre açılan ateşte en az dört kişi hayatını kaybetti.

Ordu birliklerinin Dera kentinde, başkent Şam'da ve Deir ez-Zur kentlerinde protestocuların üzerine ateş açtığı bildiriliyor.

Bu arada Rusya, ABD ve Avrupa Birliği'nin Suriye lideri Beşar Esad'ın görevinden ayrılması gerektiği çağrılarına karşı olduğunu açıkladı.

"Esad'a zaman tanınmalı"

Rus Dışişleri'nden bir yetkili, reformları yaşama geçirebilmesi için Esad'a zaman tanınması gerektiğini söyledi.

Suriye yönetimi ise, Beşar Esad'ın devlet başkanlığından ayrılması çağrısı yapan ABD ve AB ülkelerini ''acınacak durumda olmak'' ve ''gayrimeşru'' şekilde davranmakla suçladı.

Suriye'nin BM temsilcisi Beşar Caferi, ABD'nin ülkesine karşı ''insani'' ve ''diplomatik bir savaş'' başlattığını kaydederken, Suriye güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik bütün operasyonları durdurduğunu da söyledi.

BM ise, cumartesi günü Suriye'ye insani yardım ekibi gönderecek. Örgüt, kendilerine ''istedikleri her yere gidebilecekleri'' güvencesi verildiğini de açıkladı.

ABD, Avrupa Birliği, Almanya, İngiltere ve Fransa liderleri, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı istifaya çağırmışlardı.

ABD Başkanı Barack Obama yazılı açıklamasında 11 yıldır iktidarda olan Esad'ın "gitme zamanının geldiğini" kaydetti ve Şam yönetimine yeni yaptırımlar getirdi.

Bu yaptırımlar çerçevesinde, Suriye'nin tüm mal varlıkları dondurulurken, bu ülkeye ihracat ve yatırım yapılması yasaklandı.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu yaptırımların Suriye yönetimini daha da yalnızlığa iteceğini ve Esad'ı iktidardan indirmeyi hedeflediğini söyledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler