HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özel birlik, Kato'yu PKK'ya dar etti

Özel birlik, Kato'yu PKK'ya dar etti

Beytüşşebap'ta 10 askerin şehit olduğu saldırıdan sonra kaçan PKK'lıların 30'u, 4 gün süren kovalamacada öldürüldü. Son operasyonda yeni silah olan MK 19 el bomba atar silahlar kullanıldı.

Şemdinli'de yapamadıklarını Beytüşşebap'ta denemeye kalkan 11 kişilik terörist gruba polis Özel Harekat anında karşılık vermiş, 3 PKK'lı öldürülmüş, 70 kişi oldukları tahmin edilen PKK'lılar Kato Dağı 'na doğru kaçmıştı.


PKK'lıların kaçmasının ardından 150 kişilik özel komando birliği, Kato operasyon una başladı. Kobra helikopterler, obüs ve havanlarla komandolara destek verildi. Asker, operasyonda yeni silahı olan MK 19 el bomba atar silahlarla PKK'lıları vurdu. 23.Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Doğan İnce operasyonu bizzat yönetti. Şırnak Valisi Vahdettin Özkan'a da an be an bilgi verildi. Toplam 4 gün süren kovalamacada 11 PKK'lı mağarada kıstırıldı ve etkisiz hale getirildi. Toplam 30 PKK'lı öldürüldü. Askerin anlık operasyonlarıyla dağlık alana sıkışan PKK'lılar çareyi köylere kaçmakta buldular.


Bazı teöristlerin yaylada hayvan otlatan Şırnaklıları kalkan olarak kullanmaya çalıştıkları tespit edildi. PKK'lıların panikleri telsiz konuşmalarına da yansıdı. Kato'da sıkışan teröristler, 'Halimiz kalmadı. Dayanamıyoruz' diye feryat etti. Valilik dün yaptığı açıklamayla operasyonun sona erdiğini duyurdu.

[**

**](https://www.mynet.com/mehmetcik-bu-silahi-ilk-kez-kullandi-2698184-myvideo)


Türk askeri her türlü şartlarda, her türlü ortamda ülkenin bölünmez bütünlüğünü korumak için dağda, karada, denizde ve havada gözlerini kırpmadan görev yapıyor. İçlerinde öyle timlerimiz varki onlar adeta nokta atışı yapan, özel eğitimli askerlerimiz.


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözbebeği, teröre karşı bel kemiği olan Bordo Bereliler.


Bordo Bereliler diğer adı ile Özel Kuvvetler olarakta bilinmektedir.


Adının zikredilmesinde bile düşmana korku salmasıyla bilinen Bordo Bereliler keskin nişancılığı, zorlu dağ koşullarında her türlü operasyonu başarıyla gerçekleştiriyor olmaları ile nam salıyorlar.


Bordo Bereliler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlarından oluşuyor.


İç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş özel askerlere Bordo Bereliler ismi veriliyor.


1992 yılında Tugay seviyesinde kurulmuş ve daha sonra tümen, ardından 2006 YAŞ kararı ile Kolordu seviyesine çıkartılmıştır.


Bordo Bereliler hiçbir kuvvet komutanlığına bağlı olmaksızın doğrudan Genelkurmay Karargâhına bağlı olarak görev yapıyorlar.


Söz konusu Kolordu, Bordo Bereliler ile Muharebe Arama Kurtarma (MAK),doğrudan kolordunun emrinde görev yapmaktadırlar.


Burada askerlik yapan askerler özel olarak seçiliyorlar. Kimlikleri de daima gizli kalıyor.


Bordo Bereliler, yani Özel Kuvvetler 2004 yılında Almanya'da yapılan Dünya Özel Kuvvetler Şampiyonası'nda, 26 özel kuvvet birliği arasında birinci olmuştur.


Onlar aynı zamanda devlet büyüklerinin yakın koruma görevini de yerine getirirler.


Bordo Bereliler bölücü terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanma görevinde bulunmuşlardır.


Su altı taaruz Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçiliyor.


Üstün yetenekli askerlerden oluşan, deniz komando birliğidir.


SAT komandoları 25 Aralık 1995 tarihinde Figen Akat isimli bir Türk yük gemisinin Kardak kayalıklarında karaya oturmasının ardından gündeme oturmuştu.


Üstün bir başarı ile 31 Ocak 1996 tarihinde Kardak Kayalıkları'na Yunan Komandolarının arasından sızmışlardır.


Türk SAT’ları hiçbir deniz aracı olmasa bile, İzmir sahilinden 12 adaya ve Yunanistan’a 30, Mersin’den de 40 kilometre su altından yüzerek Kıbrıs’a çıkıp operasyon yapabilecek kabiliyete sahiplerdir.


SAT’lar Karadeniz’in karanlık sularında sabotaj tatbikatlarına katılıyorlar.


SAT Komandoları'nın bazen şehit verdiği de olmuştur.


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gözbebeği olan ve insan gücünün dayanacağı son noktaya varan bir eğitimden geçen SAT komandoları, kurulduğu günden bugüne 15 kayıp vermiştir.


Jandarma Özel Harekat (JÖH) Timleri özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde bulundukları bölgelerde J.Bölge K.lıkları emrinde konuşlu birliklerdir.


Van, Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Mardin ,Siirt, Muş gibi yerlerde herbiri yaşanmış olaylardan esinlenerek isim almışlardır.


Adıyaman-KILIÇ,
Batman-ŞAHİN,
Bingöl-ATA,

... gibi isimlerle bilinir ve yaşarlar.


Bunların kendi içlerindeki mevcut personelinin tamamı rütbeli personellerden oluşmakta olup timler (B) Timi olarak bilinir.


Personel tim içerisinde bulunan görevlerine uygun olarak çeşitli kurslar görür.


Özel Harekatçılar Komando Kursu,Yakın Koruma,Silah Sistem,İstihbarat,Bomba imha, Mak.Tüf., Bomba atar, RPG gibi eğitimleri alıyorlar.


Bu kursları görenleri tamamlayıcı yedek unsurlarda yine tim içerisinde mevcuttur.


Bu timlere katılmak için Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde rütbeli bir personel olmak şarttır.


JÖH Timleri özellikle Terörle mücadelede Jandarma'nın bel kemiği bünyesinde olup kendi bölgelerinde ve yakın bölgelerde meydana gelen her hangi bir terör olayına bire bir müdahale ederek en az zaiyatla terör örgütüne darbe vuran timlerimizdir.


JÖH Timleri nokta operasyonlar, rehine kurtarma ve diğer askeri birliklerden farklı olarak sivil kıyafetli olarakta görev yaparlar.


JÖH timleri günün 24 saati operasyonel birliklerdir ve daima verilecek tüm görevlere hazırdır.


Kuzey Irak bölgesindeki tüm operasyonlarda bir fiil görevlendirilmiş olup gerek yurt içi gerekse yurt dışında terör örgütüne ağır zaiyatlar verdirmiştir.


Kuruldukları 1993 tarihinden bugüne toplam 147 şehit ve 625 yaralı vermişlerdir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler