HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uludere için AK Parti'den ilk açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, TSK bombardımanında ölen 35 kişinin terörist değil, sigara kaçakçısı olduğunu söyledi.

Uludere için AK Parti'den ilk açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik, Irak sınırında yaşanan olayla ilgili ilk açıklamayı yaptı.

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırı kesiminde 35 kişinin ölümüne neden olan hava harekatı ile ilgili olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, partisinin MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.Türkiye'nin bugün üzücü bir olayla uyandığını söyleyen Hüseyin Çelik, "Eğer bir kusur varsa hukuk devleti mantığı içerisinde bu tespit edilecektir ve şüphesiz ki bunun gereği neyse yapılacaktır. Öldürülen insanların büyük bir çoğunluğu aynı ailenin insanlarıdır. Bunların içinde korucu çocukları ve bir gazi çocuğu vardır. İlk etapta gelen bilgiler doğru ise burada bir operasyon kazası vardır.

"TÜRKİYE ÜZÜCÜ BİR OLAY İLE UYANDI"

Türkiye'nin bugün üzücü bir olayla uyandığını söyleyen Hüseyin Çelik, "Yapılan açıklamalardan meselenin detayını gerek basın mensupları gerek kamuoyu çok iyi biliyor. Hakkari Uludere İleçesi'nin Ortasu Köyü ile Irak toprakları içerisinde bulunan Sinat-Haftanin bölgesi arasındaki bir yerde bir grup terörist zannedilerek terörist zanlı ve kastıyla TSK tarafından oraya bir saldırı düzenlenmiştir. Bu saldırı sonucunda 35 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir ve 1 yaralı vardır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza allahtan rahmet diliyorum ve kederli ailelerine başsağlığı diliyorum."dedi.

"ŞÜPHESİZ Kİ BUNUN GEREĞİ NEYSE YAPILACAKTIR"

İnsansız Hava Araçlarının (İHA) tespitlerine dayanılarak bir operasyon yapıldığını belirten Hüseyin Çelik, "Şırnak Valiliği'nden ve oraya intikal etmiş devlet görevlilerinden ilk aldığımız bilgilere göre bu insanların büyük çapta sigara kaçakçılığı ile uğraşan insanlar olduğu tespiti vardır. Ama bu insanların kimliği ve orada bulunma amaçları ile ilgili olarak kesin ve net bilgilere yapılan idari ve adli soruşturmalar sonucunda ulaşacağız. Dolasıyla bu aşamada ileri ifadeler kullanılması doğru olmayacaktır. Türkiye bir hukuk devletidir. Eğer yapılan bir hata, bir yanlış ve bir kusur varsa hukuk devleti mantığı içerisinde bu tespit edilecektir ve şüphesiz ki bunun gereği neyse yapılacaktır. Ama altını tekrar çizmek istiyorum bu insanların ilk gelen bilgilere göre terörist olmadıkları kaçakçılık yaptıkları tespit edilmiştir."dedi.

"ÖLENLER ARASINDA KORUCU ÇOCUKLARI VE BİR GAZİ ÇOCUĞU VAR"

Olayın Türkiye sınırlarının dışında meydana geldiğini söyleyen Hüseyin Çelik, "Bu insanların yüzde yüz kaçakçılık yaptıkları tespit edilse bile onların bombalanmaları gerekmiyor. Böyle birşey söz konusu olamaz. Maksadını aşan ifadeler kulanan kimseler var. Meseleye farklı açılardan yaklaşanlar olabilir. Onları kendi beyanları ile başbaşa bırakıyoruz. Öldürülen insanların büyük bir çoğunluğu aynı ailenin insanlarıdır. Bunların içinde korucu çocukları vardır. Bir gazi çocuğu vardır. Dolasıyla olay üzücü bir olaydır. Ama nihai sözü söylemek ve nihai yargıya varabilmek için buradaki adli ve idari soruşturmanın bitmesini beklemek en akılcı olur. Acun davranmamak gerektiğini düşünüyorum. Ama ilk etapta partimiz adına üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Altını çizerek tekrar etmek istilyorum; bir hata, bir kusur, bir yanlış ve bir eksiklik varsa asla örtbas edilmeyecektir. Hukuk devlet mantığı içinde gereken neyse yapılacaktır. Burada kasıt söz konusu değildir."dedi

"İLK BİLGİLER DOĞRU İSE BİR OPERASYON KAZASI VARDIR"

Hadiseyi "33 Kurşun" olayına benzetenlerin olduğunu ve art niyetli ve ideolojik beyanlarda bulunduklarını söyleyen Hüseyin Çelik, "Orada mahkeme kararı ile tespit edilen bir durum vardır. Ama burada bir operasyon kazası vardır eğer ilk etapta gelen bilgiler doğru ise. Yapılan araştırma ve soruşturmalar işin gerçek mahiyetini ortaya koyacaktır. Sizler ve bizer söylenmesi gereken son sözlerimizi o zaman söyleyeceğiz."dedi.

"TERÖRLE MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRECEKTİR"

Hüseyin Çelik, "Vatandaşlarımızın talebi üzerine ve Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla vefat edenlerin otopsilerinini yapılması için adli tıp raporlarının hazırlanması için cenazelerin Malatya'ya ve diğer illere gönderilmesine engel olunmuş. Bütün imkanları olay yerine Şırnak'a taşıyarak bu işlemlerin orada yapılması söz konusudur. Özellikle taşıdıkları malların, katırların yükünün ne olduğu ile ilgili basın toplantısına gelmeden Şırnak Valisi ile görüştüm. Oraya netice itibariyle birkaz dakika içerisinde görevlilerin ulaşacağını söyledi ama kendisine verilen ilk bilgilere göre büyük çapta sigara taşındığı tespit edilmiştir. Terörle mücadele kararlılıkla sürecektir. Güvenlik güçlerimizin terörle teröristle mücadalesi kararlı bir şekilde sürecektir."dedi

"KENDİMİZİ HAKİM VE SAVCI YERİNE KOYAMAYIZ"

İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı'nın istifa edip etmeyeceği sorularına ise Hüseyin Çelik, "İdari ve adli bir soruşturma yapılıyor. Biz kendimizi hakim ve savcı yerine koyamayız. Şu anda sizlerle oturup suçlu tespitinde bulunamayız. Benim sözüm son derece açıktır. Ne anlama geldiği herkez tarafından anlaşılıyor."dedi

GENELKURMAY'IN AÇIKLAMASI

Hüseyin Çelik, "Genelkurmay'ın 8 maddelik açıklamasını çok dikkatli bir şekilde okudum. Hantepe saldırısında mühimmatlar katırlarla taşındı. Baskın böyle yapıldı. O zaman TSK'ya yönelik niçin katırlarla mühimmatların tespit edilmesine rağmen tedbir alınmadı şeklinde eleştiriler oldu. Benim söylediğim ile TSK'nın yaptığı açıklamada temel bir fark yok. Onlar terör örgütünün kullandığı bir güzargahta bir hava operasyonu olduğunu söylüyorlar. Ama Genelkurmay bu açıklamayı yaptığı zamanda ölen insanların kimliği belli değildi. Şu anda 35 kişinin kimliği tespit edildi ve çoğu 35 yaşın altında . Suç ve ceza bakımından kaçakçılara karşı böyle bir ceza söz konusu olamaz . Onun kanunlarımızda karşılığı neyse o yapılır. Terörle mücadale devam edecektir ve temenni ederim ki bir daha böyle bir hadise ile karşı karşıya kalmayız. "dedi

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler