HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

39 bin metreden dünyaya atladı

Avusturyalı sporcu Felix Baumgartner’in, dünyanın merakla beklediği atlayışı başarıyla gerçekleşti.

39 bin metreden dünyaya atladı

Felix Baumgartner’in kapsül içinde yükselmeye başlamasından 2 saat 15 dakika sonra balon hedef irtifanın da üstüne çıkıp 38 bin metre yüksekliği aşınca helyum balonunun üstündeki kapak açılarak gaz bırakıldı ve irtifa sabitlendi. Felix 2 saat 30 dakikada 39 bin metreye ulaştı.

[**

**](https://www.mynet.com/39-bin-metreden-atladi-110100656570)

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/uzaydan-dunyaya-tarihi-atlayis-uzaydan-dunyaya-tarihi-atlayis/10809/884158/)

Kontroller yapıldı ve dakikalar içinde Felix kendini boşluğa bıraktı. 30 saniyede 980 km hıza ulaştı, 40 saniyede ses hızını geçti. Ardından Paraşütünü açtı. Felix hedeflediği tüm rekorlarını kırdı. Büyük bir zaferin sarhoşluğu ile bütün dünyanın merakla izlediği denemesini başarıyla bitirdiği noktaya sağ salim ayak bastı. Tüm dünyada merakla izlenen müthiş atlayışı sadece İnternetten 7 milyona yakın kişi izledi.

Serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan olarak tarihe geçmeyi hedefleyen Avusturyalı ekstrem sporcu Felix Baumgartner, helyum balonla çıktığı stratosfer tabakasında kendini boşluğa bıraktı ve yere inmeyi başardı. ABD'nin New Mexico eyaletindeki Roswell kenti yakınlarında, 850 bin metreküplük helyum balonunun taşıdığı 1360 kilogram ağırlığındaki kapsülle gökyüzüne çıkan “Korkusuz Felix”, yaklaşık 39 kilometre yükseklikten kendini boşluğa bıraktı.

Baumgartner'in dakikalar sonra paraşütüyle New Meksiko çölüne inişi, ekip arkadaşlarınca coşkuyla karşılandı. 43 yaşındaki ordudan emekli paraşütçü Baumgartner, 1960'da saatte 988 kilometre hızla 31 bin metreden atlayan Joe Kittinger'in rekorunu kırmayı amaçlıyordu. Baumgartner, mart ayında yaptığı denemede 21 bin 800 metre irtifadan kendisini boşluğa bırakmış, saatte 587 kilometre hıza ulaşarak 3 dakika 33 saniye sonra New Mexico çölüne inmişti.

Dünya bu atlayışı soluksuz izledi | www.mynet.com/video

ARMSTRONG ÇİZGİSİNİ GEÇTİ

Felix'in kapsülünün bağlı buluduğu Balon, “Armstrong çizgisini” geçtiği 19 bin metre irtifada su, insanın vücut sıcaklığı olan 37 derecede kaynıyor.

Yani Baumgartner basınç kontrollü bir kapsülde olmasaydı kanı kaynayarak ölürdü. Atlayış sırasında da basınç kontrol elbisesinde en ufak delik oluşsa idi ölme riski vardı. “Armstrong çizgisi” ismini 1947’de ABD Hava Kuvvetleri Uzay Tıbbı Bölümü’nü kuran Harry George Armstrong’dan alıyor. Armstrong, bu olguyu saptayan ilk kişiydi.

'FELIX KLOSTROFOBİK' İDDİASI

Öte yandan CNN Avusturyalı maceraperest Felix Baumgartner’in "klostrofobi" yani kapalı yer korkusu olduğu ve bu nedenle özel kıyafetini giyebilmek için terapi aldığını iddia etti.

TARİHİ GÜNDE TARİHİ ATLAYIŞ

Baumgartner’in hafta başında yapılması amaçlanan ancak ertelenen atlayışı, tesadüf eseri uzay-havacılık alanında tarihi bir olayın yıldönümüne denk geldi. ABD’li pilot Chuck Yaeger, X-1 uçağı ile 14 Ekim 1947’de gerçekleştirdiği uçuşla, ses duvarını uçakla delen ilk insan olmuştu. Baumgartner’in atlayışı, YouTube üzerinden 7 milyon kişi tarafından izlendi. İki saati aşkın hava tırmanışı boyunca kapsüldeki yüzde 100 oksijeni tüketen ve yerdeki komuta merkezinde kendisine yardımcı olan Joe Kittinger ile telsizden kontroller yapan Baumgartner, aynı zamanda Twitter’dan mesaj atmayı da ihmal etmedi. Baumgartner, 15 km mesafede -67 dereceye ulaşan hava sıcaklığına rahatlıkla karşı koyan kapsülüyle, beklendiği gibi 36.500 metreye değil, tam 38.700 bin metreye çıktı. Baumgartner, Kittinger’in talimatlarıyla son kontrollerini yaptı. Ana ve yedek paraşütün açma kollarını kontrol eden Baumgartner, kapsülün kapısını açmadan önce kapsül ile dış ortamın hava basıncını eşitledi.

Korkusuz Felix daha sonra basınç giysisini şişirdi kapsülün kapısını açtı. Son olarak oksijen borularını kontrol eden Baumgartner, Kittinger’in atlayış için hazır olduğunu belirtmesinin ardından atlama pozisyonunu aldı.

‘MELEĞİM SENİ İZLEYECEK’

Kittinger, atlamasından saniyeler önce Baumgartner’e telsizden, ‘Tüm Dünya seni izliyor… Seni izleyen bir meleğim olacak’ dedi. Baumgartner, Haziran ve Temmuz aylarında 19 ve 25 binn metreden gerçekleştirdiği atlayışlarda elde ettiği güvenin ardından aylar süren hazırlığını ortaya koydu ve boşluğa atladı. Yaklaşık bir dakika sonra en hızlı serbest dalış rekorunu kıran Baumgartner’in ses duvarını delmeyi de başardı. Atlayışı esnasında telsizle komuta merkeziyle irtibatta olan Baumgartner, en hızlı serbest dalış rekorunu kırmasının birkaç dakika sonrasında paraşütünü açtı ve çöl araziye sağ salim indi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler