HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzman jandarmalardan şok karar

Astsubaylardan sonra uzman çavuşlar da sosyal hakları için isyan etti. Uzman çavuşlar bugün Meclis'ten destek isteyecek.

Uzman jandarmalardan şok karar

Türk Silahlı Kuvvetleri ’nde (TSK) astsubayların ardından uzman jandarma çavuşlar da ‘uğradıkları haksızlıklara’ dikkat çekerek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

[

****](https://www.mynet.com/genelkurmay-astsubaylar-icin-calisiyoruz-110100630688)

TBMM’ye sevk edilen yasa tasarısında ‘sorunlarının giderilmediğini’ gören uzman çavuşlar, bugün Meclis’te destek arayacak ardından da emekli uzman çavuşlar ‘süresiz’ açlık grevine başladılar.
Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kadrolu olarak görev yapan 30 bine yakın uzman jandarma çavuş, “haksızlığa ve ayrımcılığa uğruyoruz” diyerek harekete geçti. Jandarma Genel Komutanlığı’nın “eğitim seviyenizi yükseltin, özlüğünüz ve ücretiniz de buna göre düzenlensin” talimatı sonrası üniversite ve yüksekokul bitiren 20 bin uzman çavuş, “Şu an kanunda yeri yok, üzgünüz” açıklamasıyla özlük haklarının değişmeyeceğini öğrendi. Bunun üzerine Emekli Uzman Jandarma Çavuşlar Derneği (EMUJAD) Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı nezdinde bir dizi girişimde bulundu.
**Komutana yazı yazdılar**
EMUJAD Genel Başkanı Adnan Oğuz, “Taleplermizi genel komutanlığa sunduk. 81 alay komutanına yazı gönderdik. Genelkurmay Personel Başkanı’yla görüştük. En son 1 hafta önce yaptığımız görüşmede ‘çalışma yapıyoruz bütün personeli kapsıyor’ denildi. Ama TBMM ’ye sevk edilen Askerlik Kanunu’nda değişiklik yapan tasarıya baktığımızda hayal kırıklığına uğradık. Çünkü astsubaylar var, bizimle ilgili hiçbir şey yok. Pazartesi günü TBMM ’ye giderek destek arayacağız. Emekli uzman jandarmalar da süresiz açlık grevine girecek” dedi.
Uzman jandarmaların sorunlarının başında emeklilik geliyor. Oğuz, en az lise olmak üzere çoğunlukla fakülte ve yüksekokul mezunu olan uzman jandarmaların ‘ortaokul tahsili’ üzerinden emekli edildiğini, aldıkları emekli maaşının da buna göre düzenlendiğini dile getirerek, “Böyle bir uygulama dünyada sadece Türkiye’de ve sadece 3466 sayılı kanuna tabi uzman jandarmalara uygulanıyor. Uzman jandarmaların tayin ve görevlendirmesinde subay ve astsubaylarla aynı uygulama yapılıyor ama buna rağmen mali ve özlük hakları açısından subay ve astsubaylardan ayrı tutuluyor” dedi.
Anayasanın 55. maddesinde “Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri için gerekli tedbirleri alır” hükmünü anımsatan Oğuz, “Bu hüküm yer alırken uzman jandarmaya, subay ve astsubayın işi yaptırılıp, ancak dereceleri itibariyle astsubaylara belirlenmiş olan Ek göstergenin 2/3’ü uygulanmaktadır” diye konuştu.
**‘Orduevine alınmıyoruz’**
Radikal'in haberine göre, Orduevlerine alınmadıklarını ifade ederek uygulamayı eleştiren Oğuz, “Uzman jandarmanın intihar etmesi; eşi hamile uzman jandarmanın orduevine alınmayıp otelde kaldığı esnada tecavüze uğraması; yine ilköğretim çağındaki uzman jandarmanın çocuğunun, subay ve astsubay çocuklarıyla birlikte oynarken subay ve astsubay çocuğunun orduevine alınıp uzman jandarma çocuğunun içeri alınmadığı, bu çocuğun da çocuk psikolojisi ile arkadaşları ile birlikte olmak için orduevinin tel örgüsünden içeri atlarken tel örgüye verilen elektiriğe çarpılıp ölmesi gibi sayılamayacak kadar yüzlerce olay var. ‘Aynı ailedeniz’ dedikleri uzman jandarma çavuşa orduevi değil koğuşlar gösteriliyor” diye konuştu.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler