HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vali, Bulgar rahibi yanında istemedi!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Selimiye Camisi ve Külliyesi’ndeki sorunlara dikkat çekmek isteyen yaklaşık bin kişi, Selimiye Meydanı’nda el ele tutuşup insan zinciri oluşturdu.

Vali, Bulgar rahibi yanında istemedi!

Zincire katılan Edirne Valisi Gökhan Sözer, bu projeye destek için gelen ve protokol sırasında alınmak istenen Bulgar Ortodoks Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık’ı, "Bulgaristan’da bizim müftüyü, hocayı, sağına soluna aılyorlar mı?" diyerek protokole almadı.Osmanlı Padişahı 2’nci Selim tarafından 1569- 1575 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılan ve Mimar Sinan’ın 'ustalık eserim' dediği tarihi Selimiye Camisi’nin çevre düzenlemesinin bir an önce yapılmasını talep eden Edirne Kent Konseyi, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle 'Koca usta sizi çağırıyor' programı düzenledi. Önce Mimar Sinan’ın Camisinin önünde bulunan heykeline çelenk bırakıldı. Ardından da oluşturulacak olan insan zinciri için yaklaşık bin kişi Selimiye Meydanı’nda toplandı. Mimar Sinan kılığına giren bir kişi, katılanlara eserine sahip çıkmaları öğüdünde bulundu.

RAHİBE PROTOKOLDE YER YOK Selimiye Camii eski imamı Nadi Ersoy, Bulgar Ortodoks Kiliseleri Rahibi Aleksandır Çıkırık ile birlikte insan zincirine katılmak üzere Selimiye Meydanı’na geldi. Sunucu iki din adamının gelişini duyurdu ve görevliler iki din adamını protokol sırasına almak istedi. Ancak Edirne Valisi Gökhan Sözer, bu girişime engel oldu ve rahip Çıkırık’ın protokolde yanında olmasını istemedi. Bunun üzerine imam Ersoy ile birlikte rahip Çıkırık protokolün arkasındaki zincire dahil oldu. Edirne Valisi Gökhan Sözer, "Kalsınlar böyle. Bulgaristan’da bizim müftüyü, hocayı, sağına soluna alıyorlar mı?" diyerek tepki gösterdi.

EL ELE İNSAN ZİNCİRİ Selimiye Meydanı’nda toplanan ve camiiye destek için çeşitli dövizler taşıyan yaklaşık bin kişi, el ele tutuşup insan zinciri oluşturdu ve 1 dakika bu şekilde durdu. Ardından bir şekerlemeci tarafından hazırlanan Devai-Misk helvası ücretsiz olarak katılımcılara dağıtıldı.

RAHİP: KARDEŞLİK İÇİN TOPLANDIK Tarihi eserlere sahip çıkılması gerektiğini belirten Bulgar Ortodoks Kiliseleri Rahibi Aleksandır Çıkırık, "Burada konuşup unutmayalım. Tarihi eserlere sahip çıkalım. Burada yaşayan tüm halk böyle eserlere sahip çıkarsak, yarın bir gün çocuklarımıza da güzel eserler kazandırmış ve korumuş oluruz. Güzel bir çevre düzenlemesi olursa, bütün gelen misafirlere biz de ev sahipliği yaparız" dedi.

Rahip Çıkrık, Vali Sözer’in sözlerinin ve tavrının hatırlatılması üzerine, "Şimdi biz kardeşlik için toplandık. Böyle şeyleri öne çıkartmamak gerekiyor" diye yanıt verdi. (DHA)

[

**](https://www.mynet.com/cevaplar/edirne-valisi-ortodoks-rahibinin-yaninda-durmasini-istememesine-ragmen-rahibin-boyle-seyleri-one-cikartmamak-gerekiyor-sozlerine-yorumunuz-nedir/5941862)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler