HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

''Yargılama özel yetkili mahkemede yapılmalı'

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un, Yüce Divan’da yargılanma talebini reddetti.

''Yargılama özel yetkili mahkemede yapılmalı'

Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, 20 Ocak’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Yüce Divan’da yargılamaya karar verilmesi için başvurmuştu. Başsavcılık iki hafta önce talebi değerlendirdi ve yetkisizlikten reddetti. Başsavcılık, Başbuğ’u yargılama yetkisinin özel yetkili mahkemede olduğu gerekçesiyle dosyanın İstanbul’a gönderilmesine karar verdi. Başbuğ’un, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçlarından tutuklandığı anımsatılarak, ret gerekçesinde, Başbuğ’a isnat edilen bu eylemlerin “terör suçu” olarak nitelendirildiği vurgulandı. Başsavcılık kaynakları Hürriyet’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Kararda, ‘Sizin talebinizle ilgili olarak yetkili ve görevli İstanbul 250. maddeyle yetkili mahkeme’ dedik. Bizim verdiğimiz kararın içeriğinden şu anlaşılır. ‘Suç terör suçu. Dosyayı görevli/yetkili İstanbul’a gönderdik. Bu dosya bizimle alakalı değil’.”

Başbakanlığa 2 uyarı

İlker Başbuğ ile ilgili bu gelişmeler yaşanırken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Başbakanlığı, genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarını kimin, nasıl soruşturacağı konusunda yasal boşluk konusunda 2 kez uyardığı da ortaya çıktı. Başsavcılık, uyarı yazılarının ilkini geçen aralık ayında, ikincisini geçen hafta gönderdi.

Acil düzenleme şart

Başsavcılık yazısında “Acil düzenleme” yapılmasını istedi. Yazıda, “Anayasa’nın 148. Maddesi’nde Yüce Divan savcılığını Yargıtay Başsavcılığı’nın yapacağı yazıyor. Ancak, ilk soruşturmayı kimin yapacağı belli değil. Boşluğun bir an önce doldurulması zorunlu” denildi. Başsavcılığın, aralık ayındaki ilk yazıyı, eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’e suç duyurusunun ardından yazdığı belirlendi. Başsavcılık, “Soruşturmayı biz yapamayız” sonucuna vardı. Evrağın ortada kalmaması için de Başbakanlığa ilk yazı yazıldı. Üçüncü yargı paketinde de bu konuda bir düzenleme yapılmayınca, Başsavcılık geçen hafta aynı yazı tekrarlandı. Düzenleme yapılmazsa, genelkurmay başkanları hakkında “görevlerinden dolayı” hiçbir makam soruşturma başlatamayacak. Başsavcılık kaynakları, yasal boşluk için şu tespiti yaptı: “Yüce Divan’da yargılama yapacak iddia makamını Başsavcılık temsil edecek. Ama ön soruşturmayı hangi kurum yapacak? Örneğin ilk ifadeleri kim alacak bu bile belli değil. Biz yapacaksak boşluk doldurulmalı.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler