HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sığla ormanları yok oluyor

MUĞLA (İHA) - Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Görk, dünyada sadece 4 bölgede yetişen, "Günnük Ağacı" olarak bilinen ve yaprakları çınara benzeyen sığla ağaçlarının 15 milyon yıl öncesinin bitki türlerinden olduğunu belirterek, sığla ormanlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sığla ağaçlarının Türkiye'de yoğun olarak Muğla sahil şeridinde yetiştiğini ifade eden Prof. Dr. Görk, "15-20 milyon yıl öncesinin türlerinden olan sığla ağaçları Tersiya döneminde Muğla bölgesinde sıkışıp kalmış. Türkiye'de yoğun olarak Muğla sahil şeridinde, kısmen Aydın, Denizli, Antalya ve Isparta'da varlığını sürdüren sığla ağaçları (Liguadambar Oriantalus) dünyada sadece Amerika, Çin ve Güney Doğu Asya'da yetişiyor. Endemik bitkilerden olmakla birlikte ilaç ve parfümeri sanayinde kullanılan önemli bir endüstri bitkisi" dedi. Türkiye'de 10 bin bitki türü bulunduğunu ve bunlardan 3 bininin endemik bitki türü olduğunu belirten Prof. Dr. Görk, "Bitki yönünden çok zenginiz, ama değerini bilmiyoruz. Endemik bitkilerimizden özellikle 10'u dünyanın pek çok yerinde bulunmuyor. Sığla ağacı bunlardan biri" dedi.

Prof. Dr. Güven Görk, güney Ege sahil şeridinde çok az alanda varlık gösteren sığla ormancıklarının koruma altında olduğunu belirtirken, "Sığla ağacı sulak taban alanlarda yetişen bir ağaç. Ülkemizin bitki çeşitliliğinin yüzde 80'ine sahip olan Muğla'da, bu tür koruma altına alınmış durumda. Ancak bilinçsiz uygulamalar nedeniyle sığla ağaçları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Önlem alınmazsa ileride sığla ormanlarının toplu olarak kuruduklarını görebiliriz. Yöre köylülerine kağıt sanayinde kullanılan okaliptüs ağaçları öneriliyor. Köylü iyi para getirdiği için her yere okaliptüs dikmeye başladı. Bu tür taban sularını sünger gibi emen bir tür. Okaliptüslerle sığla ağaçlarının yaşam alanlarını kurutuyoruz" diye konuştu.

Belediyeleri de eleştiren Prof. Dr. Görk, "Son zamanlarda şehirlerimiz egzotik bitkilerle süslenmeye başlandı. Bunlar pahalı ve çok su isteyen bitkiler. Toprağı fakirleştiriyorlar. Okaliptüsler de bunlardan. Belediyeler bunlarla birlikte çınar dikiyorlar. Oysa sığla ağaçlarının çınardan farkı yok. Sadece daha güzel kokuyor.

Belediyeler sığla ağacı dikmeliler. Günün birinde çok az kalan ormanlar yok olursa, hiç değilse şehirlerde ağaç örnekleri kalır" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler