ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Avrupa Birliği'nden et ithalatının 2005 yılında söz konusu olmadığını ancak bu anlaşmanın uzun vadede damızlık canlı hayvan ithalatına dönüştürülmesi yönünde çalışmalarının olduğunu söyledi.
Güçlü ayrıca, Almanya'dan Türkiye'ye resmi olarak bal iadesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Böyle bir iade olsa bile iç piyasaya sunumu Türkiye'deki sağlık şartlarına uyması ile mümkün olur" dedi.
Bakan Güçlü, Hayvancılık Destekleri ile ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplanırdı. Bir gazetecinin et teşvik priminden 2004 yılından devreden 116 trilyon liranın genel desteğin içinde olup olmadığını sorması üzerine Güçlü, "Bu bir borçtur. Nasıl kullanacağı ve kimin alacağı bellidir. Bu destekler ödenmeye devam ediyor" dedi.
Güçlü; Et Balık Kurumu ile ilgili bir soruya ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile ilgili görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, devredilmesinin kesinleştiğini ancak detaylarının kesinleşmediğini söyledi. Toplam tarım destekleri içinde hayvancılığa yüzde 18 ayrılmasına rağmen Tarım Kanunu Yasa Tasarısına hayvancılık desteklerinin yüzde 12 olarak öngörülmesinin bir çelişki oluşturduğunun sorulması üzerine Güçlü, "Bu konu bir çelişki oluşturmuyor. Bakanlar Kurulu kararı ile bu oran yüzde 12 - 16 oranında uygulanacak. Ayrıca tarımsal krediler ve kooperatifler aracılığı ile kullandırılan kaynaklar destek kapsamında değil. Dolayısıyla oran daha fazladır" diye konuştu.
Et fiyatlarındaki artışın sorulması üzerine ise Güçlü, üreticinin faaliyetini sürdürmesi için üretici fiyatlarında bir iyileşme bekliyoruz. Bunu destekliyoruz. Ancak tüketici fiyatları ile üretici fiyatlar ayrıdır. Türkiye'de üretici ve tüketici fiyatları arasında çok büyük bir fark vardır. Bu Türkiye'de Pazar mekanizmasının iyi işlemediğinin bir göstergesidir. Aradaki bandı daraltmalıyız" dedi.
Bir gazetecinin AB'den et ithalatının önümüzdeki 10 yıllık hayvancılık strateji içinde olup olmadığını sorması üzerine Güçlü, şöyle konuştu:
"2005'te yok.. Bu geleceğe yönelik bir gelişme. Kısa vadede sektörü ilgilendiren bir konu değil. Sorun çıkacağını sanmıyorum. Bu konuyla ilgili görüşmeler devam ediyor. Türkiye toplam et tüketimi içerisinde ithalat oranı çok düşük bir oran sektörü etkilemeyeceğini biliyoruz. Ancak sektörün hassasiyetini dikkate alıyoruz. 2005 yılında bu konunun sektörü etkilememesini sağlamaya çalışıyoruz. Daha uzun vade için bu konuda çözüm üreteceğiz. Şu anda çözümün şekli belli değil ancak AB ile anlaşmanın belki ekonomimizin ihtiyaç duyduğu ve gerekli şartları haiz damızlık nitelikli canlı hayvan şekline dönüştürülmesini sağlayabiliriz."
Güçlü, ayrıca Hayvancılık destekleri ile ilgili kararnamenin bugün Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini ve yılbaşından itibaren geçerli olacağını söyledi.
Bir gazetecinin Almanya'ya ihraç edilen Türk ballarının boya maddesi nedeniyle geri iade edildiğini ve bu balların iç piyasada tüketildiği yolundaki haberleri hatırlatması üzerine Güçlü, bal ihracatı ile ilgili herhangi bir resmi bilginin kendilerine intikal etmediğini belirterek, böyle bir geri iade olması durumunda Türkiye'deki şartlara uyması durumunda gireceğini aksi halde girmeyeceğini söyledi. Türkiye'de ihracata dayalı ürünlerde giderek daha etkin bir kontrol yapıldığını ifade eden Güçlü, bunun ticaretini yapan insanların da uzun vadede aldıkları olumsuz sonuçlardan etkilendiklerini kaydetti. Güçlü, piyasa mekanizmasının insanlara acı bir şekilde uzun vadede yapmaları gerekeni öğrettiğini dile getirdi.