GAZİANTEP (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi tarafından Gaziantep'te "Gaziantep İş Forumu: Irak İle İş Ortaklıkları" konulu toplantıya, Iraklı ve ABD'li işadamları büyük ilgi gösterdi. Türkiye'de savaşın ardından Iraklı işadamlarının katılımıyla ilk kez düzenlenen toplantıya; 110 Irak, 50 ABD'li ve 250 Türk firma temsilcileri katıldı.
İki gün sürecek olan forumun ilk gününde forumu organize eden kuruluşlar ile bazı Iraklı oda birlikleri başkanları konuşma yaparken ikinci bölümünde ise üç ülke firmaları, karşılıklı iş ortaklığı görüşmeleri yapacağı belirtildi. 410 firmanın temsilcilerinin yaklaşık olarak karşılıklı 600 görüşme yapması beklenen forumda, Türk taşeron müteahhit firmaları, Irak'taki ihalelerden pay kapmaya çalışacaklar.
Forumda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, forumun 5 ay önce yapılmasının planlandığını ancak İstanbul'daki terör saldırılarından sonra ertelendiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Bu toplantıyı Irak'a giderek kararlaştırdık. Irak'ta giderek şiddetlenen olaylar yüzünden, Irak halkı ihtiyaç duyduğu temel ihtiyaç maddelerine kavuşamıyor. Türk iş dünyası, Irak'ın yeniden yapılandırılması konusundaki tartışmalara, proje geliştirerek katılmak zorundadır" dedi.
Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Türk firmaların ucuz, kaliteli ve süratli lojistik imkanı biliniyor. Ayrıca genel anlamda uluslararası iş yapma deneyimleri yüksektir. Bölgede iş yapma konusunda tecrübeli olup güçlü yerel ilişkileri var. Geçen yıl 19 Türk firması Irak'ta yaklaşık 230 milyon dolar tutarında 27 proje üstlendi. Bu rakam, Türk firmaların 2003 yılında yurt dışında üstlendikleri proje tutarının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturmaktadır"
Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği Baş Katibi Oscar Benedict de yaptığı konuşmada, Irak'taki yatırımlarda önemli rol oynayacak GAP bölgesinin, bu yatırımlar sayesinde hareketleneceğini ve kalkınacağını söyledi. GAP bölgesinin 7 milyonluk nüfusu ve yüzölçümü ile Avusturya kadar büyük bir bölge olduğunu belirten Benedict şunları söyledi:
"Türkiye'nin geçmişte Irak'la yaptığı ticaret hacmi göz önüne alınırsa Türkiye'nin bölgede kendine has avantajları olduğunu görürüz. Sadece komşu olma değil, birlikte çalışma alışkanlıkları, ailevi bağları, dini bütünlükleri avantajların başında geliyor. Türkiye, geçmişte yabancı yatırımcıları çekmekte zorlandı. Ancak bugün makro ekonomik istikrar programının meyveleri veriliyor"
AB'nin bölgede 7 ayrı programı bulunduğunu anlatan Benedict bunlardan en önemlisinin "Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi"nin (ABİGEM) bölgede yatırım yapmak isteyen işadamlarına teknik destek verdiğini belirtti.
Iraklı İşadamları Derneği Başkanı Thamir Sheikly ise konuşmasında Irak'taki şiddet olaylarına dikkat çekerek, "Aslında Iraklılar terörü istemiyorlar, bağımsızlıklarını almak için her türlü yola başvuruyorlar. İşsizlik yüzde 60'lara çıktı. Bu işsiz ordusu geçmişte çok kalifiye işlerde çalışıyordu. Şimdi ortaya çıkan direnişler, ABD'nin Irak'ta uzun süredir istikrarsız bir politika izlemesinden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
Güven ortamının biran önce sağlanarak Irak'ın yeniden imarına başlanması gerektiğini anlatan Sheikly, "Türklerle tarihsel bağlarımız var. Türk işadamlarına güveniyoruz ve ülkemize yatırım yapmalarını istiyoruz" dedi.