"Savaşa hiç kimse razı olmaz"

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM raporuna önem verdiklerini ve hiçbir AK Partilinin savaş istemediğini söyledi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, bugün AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul etti. Kabulde bir konuşma yapan AK Parti Lideri Erdoğan, yurt içi ve yurt dışı seyahatleri dolayısıyla bu ziyaretin bu güne kadar gerçekleşemediğini belirterek, Arınç'a başarılar diledi ve "İnanıyorum ki TBMM sağlıklı bir dönemi, çok ciddi bir yasama dönemini dönemlerini bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da geçirecektir" dedi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç ise bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Erdoğan'a hem AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına aday gösterilmesi ve onların desteğiyle Meclis başkanı seçilmesi, hem de AB süreci içinde binlerce kilometre yol kat ederek Türkiye'nin Kopenhag'da beklenen değil ama iyi bir sonuç alınmasından dolayı teşekkür etti.

Reklam
Reklam

"SAVAŞ İSTEMİYORUZ"
AK Parti Lideri Erdoğan, görüşmede basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. Erdoğan, kamuoyunda ve AK Parti milletvekilleri arasında da savaş karşıtı bir görüş oluştuğunu, bazı AK Partili Milletvekillerinin savaş karşıtı olduklarını ve muhtemel bir Irak harekatına destek vermeyeceklerinin hatırlatılması üzerine, "Özellikle savaşa hiç kimse razı olmaz. Dolayısıyla 'AK Parti'de bazı arkadaşlar savaşa razı, bazı arkadaşlar savaşa razı değil' diye bir ikilemi ortaya koyarsanız biz buna üzülürüz. Geneli itibariyle hiçbir AK Partili savaşa razı değil. Bizim baştan beri söylediğimiz bunun barışçı yollarla çözümüdür. Barışçı yollarla çözümü için de biz bütün gayretimizi sarf ediyoruz. Bu arada tabi BM kararının bizim için bağlayıcı olduğunu, uluslararası anlaşmalar altındaki imzalarımız sebebiyle sizler de takdir edersiniz. BM kararı olmadan Türkiye'nin de kararını netleştirmeyeceğini bizler de söylüyoruz zaten hükümet yetkilileri de söylüyor. Şu anda BM denetçilerinin kitle imha silahları ile ilgili raporu bizim için önem arz ediyor. Bunun da süresi 26 Ocak'ta doluyor. 26 Ocak'a kadar söylenenlerin, yazılanların dedikodudan ve sadece tahminden öte olmadığı düşüncesindeyim ve bunları da doğru bulmuyoruz. Özellikle yazılı ve görsel medyadaki abartılı haberlerin ülkemiz için zararlı olduğuna inanıyorum. Netleştikten sonra bunların yazılmasının söylenmesinin konuşulmasının doğru olacağı kanaatindeyim. Ama şu anda adeta kararlar verilmiş, adeta adımlar atılmış gibi haberlerin çıkması hatta stratejilerin yazılıp çizilmesi bunlar gördüğünüz gibi ülke ekonomisini ciddi manada sarsmaktadır. Bundan kaçınmanın doğru olduğu inancındayım" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

"KAMU İHALE YASASININ 1 YIL ERTELENMESİNDEN YANAYIM Erdoğan, Kamu İhale Yasası ile ilgili bir soruyu cevaplandırırken de şu ifadelere yer verdi:
"Kamu İhale Yasası'nın geçen dönemde bizim buna desteğimiz oldu. Bizim desteğimizle Anayasa değişikliği oldu. Anayasa değişikliğinden sonra tekrar bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç olmadığı safhada AK Parti by pas edilerek, adeta muhalefet by pas edilerek bir gecede biliyorsunuz bugün mevcut olan Kamu İhale Yasası çıkarıldı. Bu yasa sağlıklı değildir. Bu yasanın doğru olan yanları var doğru olmayan yanları var. Bunun bir defa ilgili bakanlarımız tarafından enine boyuna masaya yatırılmasında fayda var. Bir 'oldu bitti' ye getirilerek yürürlüğe sokulmasının gerek devlet açısından, gerek yerel yönetimler açısından çok ciddi sakıncalarının olacağı inancındayım ve arkadaşlarımız da o inançta. Bu bakımdan oturalım 15 gün daha geç olsun. Mesela benim elimde olsa, ben 1 yıl daha ertelenmesinden yanayım. İyice otursun, uygulamada otursun. Ondan sonra yasalaşsın ve yasallaşırken de 22986 diye bir devlet ihale yasası kalmasın tek yasa haline getirilsin. Biz bazı uygulamalarda çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Mesela belediyelerde 1580 sayılı belediyeler yasası vardır. 3030 sayılı büyükşehirler belediye yasası vardır. Aslında bunları artık bir bütün haline getirmek lazım. Çıktığınız zaman her şeyi bir arada bulmanız lazım. 'Acaba şurada ne deniyor burada ne deniliyor?' gibi yanlışlar ve ikilem içinde bırakılmamalı uygulayıcı. Burada bu sıkıntılar ilerde yaşanacaktır. Bundan dolayı çekilmesinin uygun olduğunu yapılması gerekenleri otursunlar tartışsınlar ve bu işi bizzat yaşayanlar yapsın. Ondan sonra da sağlıklı bir kamu ihale yasasına kavuşsun".

Reklam
Reklam

Erdoğan, yasanın biran önce yürürlüğe girmesi için IMF ve Dünya Bankası'nın baskı yaptığı iddialarının hatırlatılmasına, "1 aylık 15 günlük süreler önemli değil"

karşılığını verdi.

Erdoğan, "Siirt'ten aday olacak mısınız?" sorusuna ise "Onu artık önümüzdeki günlerde yetkili kurullarımızın vereceği karar neticesinde göreceksiniz" cevabını verdi.