HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kerry'e canlı yayında savaş karşıtı protesto

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kongre'de yaptığı konuşma sırasında ilginç bir protestoya hedef oldu.

Kerry'e canlı yayında savaş karşıtı protesto

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Türkiye’nin Suriye’ye yapılacak olası bir askeri operasyona gönüllü olacağını açıklaması hakkında ilk kez yorum yaparak “Böyle bir operasyonda kullanabileceğimizden daha fazla gönüllü var” dedi. Beyaz Saray ise Kerry’nin sözleri üzerine Türkiye’nin böyle operasyona dahil olup olmayacağı yönündeki sorumuza verdiği cevapta konuyla ilgili yorum yapmayı reddedip “Türklere sorun” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye saldırı için Kongre’ye dönmesi sonrası Yönetim kabine halinde saldırı için lobi yapmayı sürdürürken, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlenecek bir saldırıda gönüllü olacağı açıklamasına da Washington’dan ilk kez bir yorum geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bir soru üzerine ABD’nin böyle bir saldırıda birçok dost ve müttefikten destek mesajı aldığını belirterek, Türkiye ve Fransa’yı örnek verdi. Ancak şimdiye kadar Suriye’deki kimyasal silah kullanımını 53 ülkenin protesto ettiğini ve 34 ülkenin bu konuda harekete geçeceğini açıkladığını hatırlatıp “Böyle bir operasyonda kullanabileceğimizden daha fazla gönüllü var” dedi. İsveç’te bulunan Obama’ya eşlik eden Beyaz Saray yetkilileri ise Kerry’nin açıklaması sonrası, Türkiye’nin böyle operasyona dahil olup olmayacağı yönündeki sorumuza e-posta ile verdiği cevapta konuyla ilgili yorum yapmayı reddedip “Türklere sorun” dedi.

ÜÇLÜ İFADE SÜRÜYOR

Kerry’nin liderliğinde Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’den oluşan Yönetimin üç ağır topunun kurduğu heyet, Amerikan Kongresi’nde Suriye saldırısı için destek arayışında dünkü Senato ifadesinin ardından bugün de Temsilciler Meclisi’ndeydi. Kerry, hemen arkasındaki sandalyede kırmızıya boyadıkları avuç içlerini havaya kaldırmış halde oturan savaş karşıtı kadınların kurduğu “Kod Adı Pembe” (Code Pink) adlı örgütün protestoları eşliğinde, “Şimdi konforlu bir izolasyonizm zamanı değil” diyerek Kongre üyelerinden yine saldırı izni istedi.

YENİ KANITLAR GELİYOR

Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komsiyonu’nda yapılan toplantıda Kerry-Hagel-Dempsey üçlüsü büyük oranda bir gün önceki Senato ifadelerini tekrarladılar. Ve ABD’nin Suriye’de Esad Rejimi’nin kendi halkına kimyasal silah kullanmasına cevap vermesi gerektiğini savunarak sınırlı, ucu açık olmayan ve hiçbir Amerikan askeri postalının yere değmeyeceği bir operasyon için Kongre’nin iznini istediler.

Kerry, kimyasal silah kullanımının rejim tarafından yapıldığı konusunda bugün dahi kendilerine yeni kanıtlar geldiğini açıkladı. Ayrıca Obama’nın, kırmızı çizgilerin kendisine değil dünyaya ait olduğu yönündeki sözlerini tekrarlayarak, “Bu çizgiler, vicdanı olan herkesin çizmesi gereken, 100 yıl önce çizilmiş çizgiler” dedi. Üçlü daha sonra Komite üylerinin sorularını yanıtladı.

DEDİKODULARI DUYDUNUZ MU

Başta grup başkanı Eliot Engel, Demokratlar Partili milletvekilleri, oturumdaki açılış konuşmalarında tasarıya destek verdiklerini açıklarken, soru-cevapların en ilginç kısımlarından birine ise Cumhuriyetçi Ileana Ros-Lehtinen’in sorusu oluşturdu. Ros-Lehtinen, Kerry’ye izin konusunda Demokratların kontrol ettiği, 100 üyeli Senato’da bir oylama yapılacağı ama Kongre’nin 435 üyeli diğer kanadı, Cumhuriyetçilerin çoğunluk olduğu Temsilciler Meclisi’nin bypass edileceği söylentilerini sordu. Kerry ise önce dedikoduları duyduğunu söyledi ama sonra “Ben bu konuda bir şey bilmiyorum”.

SALON POLİS DOLU

Üçlünün ifadesi sırasında, protestolara karşı bugünkü oturumda da salonda pek çok polisi görev aldı. Salona giremeyen pek çok kişi koridorda beklerken, Kod Adı Pembe grubunun pek çok üyesi ise salondaki sandalyeleri doldurmuştu. Üyeler, konuşmacıların tam arkasına oturup ifade süresince kırmızıya boyanmış ellerini havaya kaldırdılar ve Suriye’ye bir saldırı düzenlenmesine karşı çıktılar. Konuşmalar sürerken de ellerindeki pankartları Kongre üyeleri ve basın mensuplarına göstererek sırayla salondan ayrıldılar.

CANLI YAYINDA SAVAŞ PROTESTOSU

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kongre'de yaptığı konuşma sırasında ilginç bir protestoya hedef oldu. Kerry'nin konuşması sırasında bir grup savaş karşıtı, kırmızıya boyadıkları ellerini havaya kaldırarak ABD'nin Suriye'ye yönelik olası askeri müdahale kararını protesto etti. Kerry ise protestolara rağmen konuşmasına devam etti.

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler