HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'nin Halep'te 'katliam' kaygısı

Amerikalı yetkililer, son bir haftadır çatışmaların odağı haline gelen Halep'te Suriyeli güçlerin katliama girişmesinden korktuklarını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Suriye hükümetine bağlı güçlerin ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te katliama girişmelerinden kaygı duyduklarını açıkladı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tankların kente doğru ilerlediği, ayrıca helikopter ve savaş uçaklarıyla hava saldırıları düzenlendiği yolunda güvenilir kaynaklardan haberler alındığı belirtildi.

Sözcü Victoria Nuland bunun "çatışmada ciddi bir artışa işaret ettiği" yorumunu yaptı.

Suriyeli isyancı gruplar, kentin en az yarısında kontrolü ellerinde tuttuklarını söylerken BBC muhabiri Ian Pannell, Halep'te herkesin büyük taarruza hazırlandığını anlattı.

Ian Pannell, çok sayıda sivilin çarpraz ateş altında kalabileceğini, kentte gıda, su, ilaç ve enerji kaynaklarının tükenmeye yüz tuttuğunu vurguladı.

Pannell Halep'teki mücadeleyi kazanmanın her iki taraf için de bir 'ölüm kalım meselesi' olduğunu söyledi.

Öte yandan isyancılar mühimmat ve tıbbi malzeme yığınağı yaparken, en az bir semtte kan bankaları için bağış çağrıları yapıldı.

Suriye'nin bu en büyük kentinin önemli bir bölümünü kontrol ettiklerini söyleyen isyancılar, yeni bir taarruz başlatmasını bekledikleri askerleri püskürtebilmek için sokaklarda kontrol noktaları ve keskin nişancı mevzileri oluşturdu.

Siviller kaçıyor

Kentteki Özgür Suriye Ordusu birimlerinden birinin lideri olan Ebu Tayyip de ülke ekonomisinin kalbi durumundaki Halep Türkiye'ye komşu olduğu için, kenti ellerinde tutabilirlerse güvenli bir bölgeye kavuşmuş olacaklarını ve Türkiye'ye giriş çıkış ve buradan lojistik destek sağlamanın kolaylaşacağını vurguladı.

Eylemciler asker ve tank konvoylarından oluşan hükümet güçlerinin Hama ve İdlib gibi başka bölgelerden kente doğru harekete geçtiğini bildirdi.

İsyancıların da bazı birimleri ile ellerindeki silah stoklarını kaydırmasına rağmen, BBC Muhabiri Ian Pannell, Halep'teki isyancıların silah ve teçhizat yönünden ordu olanaklarının çok gerisinde olduğunu kaydetti.

Halep sokakları son bir haftadır sokak çatışmalarına sahne oluyordu. Ancak şiddetin yeni bir boyuta taşınabileceği endişesiyle binlerce sivil kentten kaçıyor.

Devlet televizyonu Şam'ın güneyindeki Kadem semtinde de yeni çatışmalar yaşandığını bildirdi. Doğrulanamakla birlikte, muhalif eylemciler ülke genelinde önceki gün yaşanan çatışmalarda 130 kişinin daha öldüğünü söyledi.

Suriye'de geçen Mart ayında hükümet aleyhtarı eylemlerin başlamasından bu yana yaşanan şiddet olaylarında, 16 binden fazla kişi öldü.

Şiddeti dindirmek için Birleşmiş Milletler nezdindeki tüm girişimler dünya güçleri arasındaki derin görüş ayrılıkları dolayısıyla sonuçsuz kalırken, on binlerce Suriyeli Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak'a sığındı.

Yönetimden kopuşlar da devam ediyor: ABD, Suriye'nin Birleşik Arap Emirlikleri ve Kıbrıs temsilcisi karı koca bir çiftin, görevlerini bırakarak Katar'a kaçtıklarını doğruladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler