HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arı zehri kanser hastalarının yeni umudu

Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ) yapılan çalışmalarda, Anadolu ırkı arının zehrinin karaciğer, kolon ve lösemi gibi bazı kanser hücrelerini öldürdüğü belirlendi.

Arı zehri kanser hastalarının yeni umudu

PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde bir süredir devam eden çalışmalarda, Anadolu ırkı arının zehrinin bazı tür kanser hücrelerinin ölümüne sebep olduğunun tespit edildiği açıklandı. PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevki Arslan ve üniversite 4. sınıf öğrencilerinin bir süredir üzerinde çalıştığı 'Anadolu ırkı arı zehrinin kanser hücreleri üzerindeki etkisi' konulu çalışmada, kanser hastalarını umutlandıracak sonuçlar elde edildi. PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alaattin Şen'in öncülüğünde yaklaşık bir yıldır Anadolu ırkı arının zehrinin kanser hücrelerine etkisi ile ilgili çalışma yaptıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Şevki Arslan, "Biz burada Anadolu ırkından elde ettiğimiz arıların, üç tane değişik kanser hücre hatlarında bazı kanser hücrelerini çok düşük dozda bile öldürdüğünü gördük. Bunun için 11 tane değişik gene baktık. Bu genler programlanmış hücre ölümü denilen bir olayda görev alıyorlar.

Programlanmış hücre ölümünü arttırarak, kanser hücrelerinin ölmesine sebep oluyor. Anadolu ırkı üzerinde çalıştık. Bunun için Denizli'nin çeşitli yerlerinden buraya adapte olmuş arıları aldık" dedi.

Kendi laboratuvarlarında özel bir teknikle arı keselerini alarak arı zehirlerini elde ettiklerini belirten Arslan, "Bunu karaciğer, kolon ve lösemi hatlarına uyguladık. Sonucunda, bu hücreleri çok küçük konsantrasyonlarda bile öldürdüğünü gördük. Bunu çok az para harcayarak gerçekleştirdik" diye konuştu.

Vatandaşların kesinlikle bu konuda duyarlı olması ve arı zehrini kendi başlarına kullanmaması gerektiğini belirten Arslan, "Kesinlikle bu tip hastaların arı zehrini kendi başlarına bir tedavi için kullanmamaları gerekir. Çünkü çok riskli. Arı zehrinin içinde sadece kanser hücrelerini öldüren maddeler yok. Bir çok çeşitli vücutta reaksiyonlara sebep olabilecek maddeler var. Özellikle alerjisi olan insanlar buna dikkat etmeli" ifadelerini kullandı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler