HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çarşamba'da petrol umudu

Samsun'un Çarşamba ilçesinde petrol arama çalışmaları yeniden başladı.

Çarşamba'da petrol umudu

Jeofizikçiler tarafından petrol konusunda önemli olabilecek bulguların olduğu bir bölge olarak kabul edilen Çarşamba-Terme-Salıpazarı üçgeninde yeni çalışmalar yapılamaya başlandı. Atlı Makine İnşaat Maden Arama Anonim Şirketi tarafından başlatılan yeni çalışmalarla birlikte, bölgede petrol olma umudu yeniden yeşerdi.

Atlı A.Ş. firmasının danışmanı Yüksek Jeofizik Mühendisi Uğur Gönülalan bölgede yaptıkları çalışmalar konusunda bilgiler verdi. Gönülalan, "Devletten alınan Ankara - Rize, Ankara - Tokat - Lüleburgaz 451 Nolu ruhsatla 30 km boyunca profilde jeofizik 2 boyutlu sismik veri toplanması yapıyoruz. Çalışmalarımıza şu anda Çarşamba-Terme-Salıpazarı bölgesinde Kürtün, Tepecik ve Demirci köylerinde devam ediyoruz. 25 Nisan'da çalışmalarımıza başladık bir süre bölgede çalışmalar yürüteceğiz. Yaptığımız çalışmalar

bize bölgenin jeofizik haritasını çizmemizde yardımcı olacak. Araştırmalarımız sonucu bölgede petrol olup olmadığına karar vereceğiz. Şimdiden bir rakam belirtmek zor ama bölgeden umutluyuz. Zaten umutlu olmadığımız bir bölgede çalışma yapmayız. Çünkü yaptığımız çalışmalar çok maliyetli çalışmalar makinelerimizin en küçük bir hareketi bile binlerce dolar değerinde" dedi.

Çarşamba petrol araması daha öncede yapılmış ve bu konuda birçok söylenti oluşmuştu bu konuya da değinen Gönülalan, "Bu ülke petrolünün yüzde 93'ünü, doğalgazın yüzde 97'sini yurt dışından alıyor. Yani biz bulduk mu gün yüzüne çıkarırız bu konuda şehir efsanelerine gerek yok. Daha önce bu bölgede bir çalışma oldu. TPO yaptı bu çalışmayı Terme'de 1844 metrelik bir sonda açtılar ama bulunan veriler yetersiz ve ekonomik yani üretilebilir petrol olmadığı yönündeydi" diye konuştu.

İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, çalışma yapılan köyleri gezerek bilgi aldı. Yıldız, "Çarşamba'da petrol gibi kara altın denilen bir enerji kaynağının bulunması Çarşamba için tam bir kurtuluş olur. Umudumuz bulunması yönünde bu çalışmalar jeotermal enerji konusunda da önümüzü açacak çalışmalar sonuçlarını merakla bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Çarşamba-Terme-Salıpazarı hattı jeofizikçiler tarafından Karadeniz ve Azerbaycan petrol ağı ile bağlantısı olabileceği yönündeki görüşlerinden dolayı daha önce birçok sefer gündeme gelmişti. Konu ile alakalı Türkiye Petrol Anonim ortaklığı Çarşamba-Terme bölgesinde bazı sonda çalışmaları yapmış ama edinilen verilen ekonomik petrol bulunamaması nedeni ile sonuç alınamamıştı.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler