HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Polisten yürüyüşe biber gazı

Cumhuriyet’in 89. kuruluş yıldönümü nedeniyle Başkent’te yürüyüş gerçekleştiriliyor. Barikatı aşmak isteyen gruba biber gazıyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından grup Anıtkabir'e yürüyüşe geçti.

Polisten yürüyüşe biber gazı
Ankara Valiliği’nin Meclis önünde gösteri yapılmasına izin vermemesine rağmen binlerce kişi burada toplandı. Kalabalığın Sıhhiye’ye kadar uzandığı görüldü.
[ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/cumhuriyet-yuruyusune-gelenlerin-onu-kesildi-barikati-yikmak-isteyen-gruba-polis-mudahale-etti/10881/948109/)
[ ****](https://www.mynet.com/cumhuriyet-karsitlari-kaybetmeye-mahkumdur-110100658920)
[](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/cumhuriyet-yuruyusune-gelenlerin-onu-kesildi-barikati-yikmak-isteyen-gruba-polis-mudahale-etti/10881/948109/)
[ ****](https://www.mynet.com/istanbul-barosundan-yasaklamaya-tepki-110100658856)
[ ****](https://www.mynet.com/tgbli-grubun-otobusune-evrak-engeli-110100658844)
[ ****](https://www.mynet.com/sofor-korkunca-4-saat-otobus-beklediler-110100658854)

Binlerce kişi, ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'', "Türkiye laiktir, laik kalacak" ve ''Tam bağımsız Türkiye'' şeklinde sloganlar attı.
Gruptakilerin ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıdığı görüldü.
Anıtkabir’e yürüyüş yapılmasına izin vermeyen polis, Cumhuriyet Caddesi'ni kapattı. 4 panzerle yolu kesen polis ekipleri, yürüyüşe izin vermedi.

Polisten yürüyüşe biber gazı | www.mynet.com/video

**BİBER GAZLI MÜDAHALE**
Öte yandan, kalabalığa katılmak isteyen bir grup, Cumhuriyet Bulvarı'ndan alana giriş yapmak istedi.

Cadde girişinde girişinde durdurulan gruba, Rüzgarlı Caddesi, Çapa ve İnebolu sokaklarından alana girebilecekleri uyarıda bulunuldu.
Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunan grup, polis barikatı önünde Türk bayrağı açarak, alana girmek için ısrarını sürdürdü. Bunun üzerine polisle grup arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polise ellerindeki şişe ve bayrak sopalarını atan gruba, tazyikli su, biber gazı ve gaz bombasıyla müdahale edildi. Polisin müdahalesi yaklaşık 10 dakika sürdü.
Alanı dolduran binlerce vatandaş, Anıtkabir'e ulaşmak üzere Kızılay ve Tandoğan alanına yürüyüşe geçti. Ancak burada polisin ikinci kez sert müdahalesi ile karşılaştı. Bunun üzerine 1. Meclis'in önünde toplanan kalabalık 10. Yıl Marşı'nı söyleyerek ve sloganlar atarak, polisin müdahalesini protesto ettiler. Ulus Meydanı'ndaki bekleyiş sürerken, bir grubun Tandoğan Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
Bu müdahale ile Ulus meydanında büyük panik yaşandı. Polisin en sert şekilde müdahalesinden canlı yayın yapan televizyonların canlı yayın araçları da hedef alındı. Polisin özellikle, canlı yayın araçlarına hedef olarak tazyikli su kullandıkları görüldü. Burada bazı gazetecilerde olaydan etkilendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da polisin müdahale ettiği grubun yanına gitti. Polisin tüm sert müdahalesine rağmen, 7'den 70'e alanı dolduran vatandaşlar bekleyişini sürdürdü.
Müdahalenin ardından polis barikatı kaldırıldı ve grup alana girdi. Alanda bulunanlar da polisin müdahalesini protesto etti. Ankara Emniyeti'nde bütün izinler iptal edilirken yaklaşık 5000 polis görev yaptı.
**GAZDAN KILIÇDAROĞLU DA ETKİLENDİ**
Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara Ulus Meydanı'ndaki 1.Meclis binası önünde yaşanan olaylardan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da etkilendi.
Ulus Meydanı'nda polisin sert müdahalesiyle karşılaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, parti yöneticileri ve milletvekilleriyle birlikte 1. Meclis'in bahçesine girmek zorunda kaldığı görüldü. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na biber gazı sıkıldı, CHP lideri korumaları tarafından Birinci Meclis'in arkasındaki TSK'nın erbaş gazinosuna alındı. Bu arada, birinci ve ikinci barikatı aşan Kılıçdaroğlu'na biber gazı sıkılması ile birlikte, Kılıçdaroğlu'nun korumaları ile polis arasında da gerginlik yaşandı. **KILIÇDAROĞLU FACEBOOK'TAN DUYURDU** Ankara Ulus Meydanı'nda yaşanan olaylar CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Facebook sayfasında da dakika dakika duyuruldu. Kılıçdaroğlu'nun Facebook sayfasında, "Polisin hedefinde Kemal Kılıçdaroğlu var" başlığıyla duyurulan olaylarda şu bilgiye yer verildi: "Polisin hedefinde Kemal Kılıçdaroğlu var. Bulunduğu bölgeye su ve biber gaz sıkılıyor. CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz yürüyüş için polis barikatını kaldırmak istedi. Özgündüz emniyet yetkilileri ile konuştuğu sırada polis önce o bölgeye gaz bombası attı. Ardından Özgündüz'e biber gazı sıkıldı. Ali Özgündüz'e çevik kuvvetin de müdahale ettiğini gören CHP Milletvekili Levent Gök araya girince o da aynı sert muameleyle karşı karşıya kaldı. Bu arada CHP Genel Başkan yardımcısı Adnan Keskin'in yer aldığı bölüme de gaz bombası atıldı." **ANITKABİR'E YÜRÜYÜŞ** Yaşanan olayların ardından polis barikatı kaldırıldı. Bunun üzerine binlerce kişi, sloganlar eşliğinde Anıtkabir’e doğru yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Bulvarı'ndan yola çıkan kalabalık bir grup, Ankara Garı, Tandoğan Meydanı güzergahından Anıtkabir'e ulaştı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grup, Anıtkabir'e Aslanlı Yol'dan yürüyerek Anıtkabir avlusunda toplandı. Birinci Meclis önünde toplananların bir kısmı ise Ulus'tan Necatibey Caddesi üzerinden slogan atarak ve marş söyleyerek Anıtkabir'e yürüdü. Yürüyerek Anıtkabir'e ulaşan vatandaşlar girişte durduruldular. İçerideki ziyaretçilerin çıkmasının ardından, bekleyen vatandaşlar Anıtkabir'e giriş yapacak.
**PANZERE ATATÜRK POSTERİ**
Polisin müdahalesinin ardından bazı vatandaşlar polis panzerlerinin üzerine çıkarak, Türk bayrağı ve Atatürk posteri astı.
**ERKEN SAATTE TOPLANMAYA BAŞLADILAR**
CHP, DSP ve İşçi Partisi ile Sivil Toplum Kuruluşları’nın da destek verdiği yürüyüşe ise valilik izin
vermedi.
Ankara Valiliği yasak kararını değiştirmezken başta CHP olmak üzere, siyasi parti ve STK'lar ise yürüyüşü gerçekleştirmek konusunda ısrarlı oldu.
Birinci Meclis önündeki etkinlik için Ulus Atatürk heykeli önünde sabah erken saatlerde gruplar toplanmaya başladı. Polis, Birinci Meclis'in bulunduğu Cumhuriyet Bulvarı'nı trafiğe kapattı.
“Mustafa Kemal'in askerleriyiz”, “Tam bağımsız Türkiye” sloganları atan, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grubun Atatürk heykeli önünde Atatürk bulvarına inmesiyle yol tamamen trafiğe kapandı.
Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatan grup ile emniyet güçleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
Alana gelen gruplar, davullarla alkışlarla karşılandı. Katılımcıların "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz", "Atatürk Gençliği Görev Başında", "Türkiye Laiktir, Laik Kalacak" sloganları attığı alan, kırmızı beyaz bayraklarla dolduruldu. Ulus'ta Atatürk heykelinin önüne "Cumhuriyet Yarınımızdır" pankartı açıldı, meşaleler yakıldı. Atatürkçü düşünce Derneği ve Türkiye Gençlik Birliği bayrakları da Türk bayraklarının yanında yerini aldı.
**KILIÇDAROĞLU DA GELDİ, BİBER GAZIYLA MÜDAHALE**
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Anıtkabir'deki törenin ardından saat 11'de Ulus Meydanı'na geldi. Kılıçdaroğlu ve Milletvekilleri barikata ulaştı. Bir grup milletvekili barikatı geçti. Kılıçdaroğlu için milletvekilleri CHP liderinin önünde barikatı açmaya çalıştı. Polis de barikatın önünde mevzilendi. Baruthane Kavşağı'nda ise Birinci Meclis'e yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Gazdan çok sayıda katılımcı etkilendi. Polis ile göstericiler arasında gerginlik bir süre devam etti.
Arbedenin ardından Kılıçdaroğlu'nun korumaları barikatı geçti. Kılıçdaroğlu barikatı yararken polis gaz bombası attı. Kılıçdaroğlu'nun korumaları ile polis arasında yumruklaşmaya varan tartışmalar oldu.
**BİNLERCE POLİS GÖREV YAPTI**

Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenecek Cumhuriyet Bayramı etkinliği için çoğunluğu çevik kuvvet olmak üzere binlerce polis görev aldı. Polis helikopteri de gün boyunca kent merkezinde ve çevresinde havadan denetimler yaptı. Kent girişinde araçları durduran güvenlik güçleri, çeşitli kontroller yaptı. Ekipler, araçlardaki vatandaşlara nüfus cüzdanlarını da sordu.
Öte yandan, aralarında İstanbul, Manisa, Yalova ve Balıkesir’in de bulunduğu birçok kentten yürüyüşe katılmak isteyen bazı gruplara izin verilmediği öne sürüldü.

Yürüyüşe katılacak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, “Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi baskıyı uygularlarsa uygulasınlar, halkla beraber elimizde bayrak, Mustafa Kemal önderliğinde Türkiye'yi çağdaş uygarlığa taşımak için mücadele edeceğiz'' dedi.
**ADD'LİLERE POLİS ENGELİ** Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılmak için Ankara’ya gitmek isteyen Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerine polis izin vermedi. Ayvalık ve ilçeye bağlı Küçükköy beldesinden hareket eden 2 ayrı otobüsle toplam 73 dernek üyesi akşam saat 20.30’da başkente gitmek istedi. Ancak Ayvalıklı ADD üyeleri; Ankara Valiliği’nin başkentte yapılacak resmi 29 Ekim kutlamalarının dışında yapılacak miting ve gösterileri güvenlik nedeniyle yasaklayarak, İçişleri Bakanlığı’na yazdığı bir yazıyla 81 il’den Ankara’ya kutlamalar için gitmek isteyenlere güvenlik güçlerinin engel olmasını sağlayan genelge nedeniyle polis ADD üyelerinin Ayvalık’tan hareketine izin vermedi. ADD Ayvalık Şubesinin Sarımsaklı’dan kalkıp Ankara’ya hareket edecek ilk otobüsü, Ayvalık İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından Çamlık koyunda durduruldu. Otobüs şoförüne alkol muayenesi yapan ekipler, otobüse ait belge kontrollerinin yanı sıra otobüste bulunan yolculara kimlik kontrolü yaptı. Ancak yapılan kontrollerin uzaması sonucunda otobüsün, Çamlık koyunda uzunca bir süre bekletilmesi otobüsteki ADD’liler tarafından tepkiyle karşılanınca, polis eskortu eşliğinde otobüs Ayvalık Otogar’ın götürüldü. Otogar’da diğer otobüsünde bulunduğu gözlenirken, polis araçlarıyla her iki otobüsünde önüne bariyer kuruldu. Yaklaşık 2 saat süresince kendilerine muhatap arayan ADD’lilerin bu çabası nihayetinde Ayvalık İlçe Emniyet Müdürü Rafet Kantar’ın otogara gelmesiyle son buldu. Ancak Müdür Kantar, söz konusu genelge nedeniyle otobüslerin yola çıkarılamayacağını belirtti. Bunun üzerine ADD Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, ADD Genel Merkezini arayarak, içinde bulundukları durumu anlattı. ADD Genel Merkezinden bayramlara katılma ile ilgili yasal herhangi bir olumsuzluğunun bulunmadığı cevabını alan Üzgeç, bu kez polislerin engellemesinin yasal olmadığını kaydederek, bu engellemeyi nöbetçi Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmak üzere seyahat hakkı engellenen 73 üyenin imzalamasını sağladı. Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin ile CHP Küçükköy Belde Başkanı Murat Akıner’de Otogar’a gelerek ADD’lilere destek verirken, Mesut Ergin’in İlçe Emniyet Müdürü Rafet Kantar ile görüşmesi de sonuçsuz kaldı. ADD’liler seyahat özgürlüklerinin polis tarafından engellenmesine tepki gösterdiler. Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, ADD’lilerin seyahat etme özgürlüğünün yanı sıra yasal olan başkentteki bayrama katılma haklarının, emir kulu olarak nitelediği polis tarafından engellenmesinin, AK Parti’nin ileri demokrasi anlayışına sığmadığını ve yapılanın anti-demokratik bir uygulama olduğunu belirtti. **ADD’LİLER VAZGEÇMEDİLER** Uzun süren pazarlıklar ardından, polis 1 otobüsün yola çıkmasına izin verirken, diğer otobüsün ise içinde bulunan ADD üyelerinin tek tek evlerine bırakılmasını istedi. 2\. otobüsün Sarımsaklı’ya gönderilmesinin ardından, Sarımsaklı’ya dönen ADD’liler, burada kiraladıkları başka bir otobüsle gizlice Ankara yoluna çıktıkları ileri sürüldü. ADD’lilerin Balıkesir’e bağlı Susurluk’ta bir araya gelerek, başkent yoluna devam etmesinin beklenildiği öğrenildi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler