HABER

40 milyon kişi kitap okumuyor

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de kitap okuma alışkanlığının hiç de iç açıcı olmadığını, 70 milyonluk Türkiye'de 40 milyon insanın tek bir kitap bile okumadığını söyledi.

Bakan Çelik, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen Okuma Kültürü ve Okullarda Uygulama Sorunları başlıklı sempozyuma katıldı. Çelik'in yanı sıra sempozyuma Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kültür bakanı Talat Halman, İçişleri eski Bakanı Nahit Menteşe ve Türk tiyatrosunun önde gelen sanatçılarından Yıldız Kenter ve eğitimciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bakan Çelik, bir toplumu oluşturan en önemli unsurların başında dilin geldiğini belirterek, dilin kültür ve bilimin taşıyıcısı olduğunu söyledi. Halit Ziya Uşaklıgil'in 1932 yılında düzenlenen Dil Kurultayı'nda "Ben bir dil aşığıyım" sözlerini anımsatan Çelik, gelinen aşamada dile verilen önemin azaldığını; hatta Türkçe'nin siyasi kamplaşma ve çatışmaların malzemesi haline geldiğini ifade etti. Çelik, "İnsanlar seçtikleri kelimelere göre kamplaştılar. Bu da Türkçe'ye, edebiyata büyük zararlar verdi. Kopuk nesiller yetişmesine sebep oldu" dedi.

Çelik, konuşmasının büyük kısmında ise, çeşitli kurumlarca Türkiye'de kitap okuma alışkanlığına ilişkin yapılan anket ve benzeri çalışmaların sonuçlarını açıkladı. Çelik, istatistiklerin Türk toplumunun okuma alışkanlığı açısından hiç iç açıcı durumda olmadığını ortaya koyduğunu vurgularken, 70 milyonluk Türkiye'de 40 milyonun hiç kitap okumadığını kaydetti. Türkiye'nin düzenli kitap okuma alışkanlığı açısından da diğer ülkelere göre hazin ve trajik durumda olduğunu kaydeden Çelik, "Düzenli okuma alışkanlığı Japonya'da yüzde 12, ABD'de yüzde 12, İngiltere ve Fransa'da yüzde 11 iken Türkiye'de ise bu oran 10 binde 1 düzeyinde" diye konuştu.

Çelik, Maltepe Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmayı ise üniversite gençliği açısından da kitap okuma alışkanlığının gelişmediğini belirlediğini kaydetti. Araştırmada, üniversite öğrencilerine yöneltilen "Boş zamanlarınızda ne yapıyorsunuz?" sorusuna verilen yanıtlar içinde "Kitap okuyorum" yanıtı son sırada yer almıştı. Araştırma öğrencilerin yüzde 43'nün batı klasiklerini, yüzde 20'sinin Türk yazarlarını hiç okumadığını belirledi.

KİTABA AYRILAN BÜTÇE 2 DOLAR Çelik'in verdiği bilgilere göre, Türkiye'de kişi başına kitaba ayrılan bütçeye gelişmiş ülkelerin çok çok gerisinde kalıyor. ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde kişi başına kitaba ayrılan bütçe 100 doları bulurken, Türkiye'de bu rakamın 10 doların altına; hatta 2 dolara kadar düşüyor.
Çelik, Türk toplumunun kitabın yerine televizyonu tercih etmeye başladığını kaydetti. Çelik, Toplumun yüzde 94'ü televizyon seyrediyor, yüzde 4'ü dergi, yüzde 4.5'i kitap, yüzde 20'si de gazete okuyor dedi. Kitap okumakla televizyon seyretmek arasında ciddi farklılıklar olduğunu, kitabın insanların bütün duyu organlarını işletmesini sağladığını, televizyonun ise sadece görsel duyu organına hitap ettiğini kaydeden Çelik, "Televizyonun toplumda hakim kılınmasına, okumamak - yazmamak konusunda adete birbirimizi teşvik ediyoruz" dedi.

Çelik, kitap okuma alışkanlığını geliştirmek için bakanlık olarak ortaöğretime yönelik 100 temel kaynak kitap belirlediklerini, bu kitapların zorla olmasa bile öğretmenler tarafından okullarda çeşitli yöntemlerle okutulması gerektiğini kaydetti. Çelik, bu ay içerisinde de ilköğretime yönelik tavsiye niteliğinde temel eserler belirleyeceklerini kaydetti. Çelik, okuma alışkanlığı ile doğru, etkili ve güzel bir Türkçe'nin kullanılması için tüm kurumlara çağrıda bulundu.
Türkiye'de kurumların çalışmalarını ayrı beyliklere benzeten Çelik, "Kurumlar beylikler gibi çalışırlar. Adete zeybek oyunu oynuyorlar. Bu oyunda kimsenin eli diğerine deymez. Okuma alışkanlığı ve doğru Türkçe konusunda zeybek değil hayal çekmeliyiz, horon teper gibi halay çekmeliyiz" dedi.
Çelik, bunun AB'ye üyelik açısından da zorunluluk taşıdığını kaydetti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler