HABER

Bir böcek düşünün: Atıkları yok ediyor ve gübre üretiyor! Siyah asker sineği projesi, tarımda yeni dönemin anahtarı olabilir...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, organik atıkları kısa sürede gübreye dönüştürebilen siyah asker sineği (Hermetia illucens) üzerine yürüttükleri projeyle ilgili yetkililere seslendi. Biyolojik atıkların geri dönüşümünde etkili olan bu böcek türünün, hem çevre kirliliğini azaltabileceğini hem de sürdürülebilir tarım uygulamalarına önemli katkılar sağlayabileceğini belirtti. Detaylar haberimizde...

Bir böcek düşünün: Atıkları yok ediyor ve gübre üretiyor! Siyah asker sineği projesi, tarımda yeni dönemin anahtarı olabilir...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, özel laboratuvar ortamlarında üretilebilen siyah asker sineği (Hermetia illucens) türünün, biyolojik atıkların geri dönüşümünde kilit bir rol oynayabileceğine dikkat çekti. Bu böceğin, organik atıkları kısa sürede verimli gübreye dönüştürerek hem tarımsal üretkenliği artırdığını hem de çevre kirliliğini önemli ölçüde azalttığını vurgulayan Yanar, biyoteknoloji ve sürdürülebilir tarım açısından taşıdığı potansiyele işaret etti.

AW432903_02

"DEVLET DESTEKLİ PROJELERLE ÜRETİMİNİN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİYOR"

Yanar, "Bu türün biyolojik döngüye katkısı çok büyük. Hem atık yönetimi hem de sürdürülebilir tarım için devlet destekli projelerle üretiminin teşvik edilmesi gerekiyor. Ayrıca protein bakımından zengin larvaları, hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor" dedi.

AW432903_06

SIFIR ATIK KONUSUNUN ÖNEMİ

Sıfır atık konusunun her geçen gün önem kazandığı Türkiye'de, hemen hemen her atığı yiyebilen 'siyah asker sineği böceği' üreten Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, böcek hakkında ortaokul öğrencilerini bilgilendirdi. Canik İmam Hatip Ortaokulu'na ekibi ile birlikte giden Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, öğrencilere siyah asker sineğini anlattı.

AW432903_03

Uygulamalı bir eğitim yapan Yanar, çocukların yediği elma, armut gibi meyvelerin atıklarını böceklerin olduğu kutuya koydu. Böcekler dakikalar içinde atıkları yemesi, öğrencileri de şaşırttı.

AW432903_04

"40 GÜNLÜK BİR YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇERİSİNDE ÇOK HIZLI ATIK TÜKETİM ORANLARINA SAHİP"

Böcek ile ilgili bilgi veren Oğuzhan Yanar, "Siyah Asker Sineği son derece kıymetlidir. 40 günlük bir yaşam döngüsü içerisinde çok hızlı atık tüketim oranlarına sahiptir. Sonrasında organik bir gübre ortaya çıkıyor. Böceğin kendisi de sonrasında tavuk, balık yemi haline gelebiliyor. Bunların yanı sıra başka kıymetli ürünlerde elde etmek mümkündür. Bizim şiddetle bu tür projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın son günlerde yaptığı projeleri görüyoruz. Bu projeler arasında bizim böcek projemizin olmasını düşünüyoruz. Yerel idarelere sesleniyoruz. Bu konu hakkında bilginiz olsun. Bizi dinleyin. O kadar çok üretim var ki ve bunun sonucunda çöpe giden o kadar çok şey var. Biz ne kurtarabilirsek o kar mantığıyla bakıyoruz. Bu böcekle ciddi şeyleri kurtarabileceğimizi düşünüyoruz. Özellikle istenmeyen gazların, karbon monoksit, metan gazı gibi gazların azaltılmasında sera etkisi oluşturabilecek gazların miktarının azaltılmasında son derecek etkili olduğunu biliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla bunları tespit ettik. Bunun yanı sıra bu böceğin çok kaliteli bir gübre olduğunu biliyoruz. Sağlıklı bir tarım için olmazsa olmaz bir gübrenin ortaya çıktığını biliyoruz. Bu çocuklar gelecekleri büyükleri. Zaman zaman bugünün büyüklerine anlatıyoruz ama anlamıyorlar. Bugün yaptığımız etkinlik fazlasıyla amacına ulaştı. Çocuklarımıza daha az çöp noktasında ve attıkları çöpün geri dönüştürebilirliği noktasında çok faydalı bir bilgi verdik. Canlı bir şekilde böceklerimizi getirdik ve onların da bunu görmelerini sağladık. Bu bilgilendirmelere devam edeceğiz" diye konuştu.

Okulda verilen konferans sonrasında Canik İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Kamil Kesmen tarafından, Doç. Dr. Oğuzhan Yanar'a plaket takdim edildi.

AW432903_05

(İHA)Bu içerik Sedef Karatay tarafından yayına alınmıştır

İLK YORUMU SEN YAP ( 0 )

En Çok Aranan Haberler