HABER

Ege Denizi beşik gibi sallanıyor! Uzmanlardan art arda kritik uyarılar... Ercan'dan tedirgin eden açıklama: Yanardağ patlamaya yakın

Ege Denizi'nde bugün büyüklükleri 2.2 ila 4.8 arasında değişen 18 deprem daha meydana geldi. Sarsıntıların ardından Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Ahmet Ercan açıklamalarda bulundu. Görür bölgede bulunan vatandaşları dikkatli olması yönünde uyardı. Ercan ise depremlerin kökeninin tamamen denizin içindeki yanardağa bağlı olduğunu öne sürdü ve "Yanardağ patlamaya yakınmış gibi bir bilimsel görüntü veriyor. Eğer oradaki kabuğun direncini yenerse yarıp patlayabilir" dedi.

Ege Denizi beşik gibi sallanıyor! Uzmanlardan art arda kritik uyarılar... Ercan'dan tedirgin eden açıklama: Yanardağ patlamaya yakın

Son günlerde Ege Denizi'nde art arda yaşanan sarsıntılar bu bölgelerde yaşayan vatandaşları tedirgin etti. Ege'de yaşanan hareketlilik komşu Yunanistan'da da tedirginlik yarattı. Sismik Tehlike Değerlendirme Bilimsel Komitesi bir takım önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak uyarı metni yayınladı. Metinde okulların tatil edilmesi ve vatandaşların kapalı alanlardan ve kalabalıklardan uzak durması önerildi.

777

EGE DENİZİ'NDE ART ARDA DEPREMLER

Bugün de Bodrum açıklarında meydana gelen 4.7'lik deprem yine vatandaşları tedirgin etti. Bu depremin ardından en büyüğü 4.4 olan 10 artçı sarsıntı daha yaşandı.

4.8'LİK DEPREM

Artı sarsıntıların ardından Ege'de bu kez de büyüklüğü 4.8 olan bir deprem meydana gelçdi. AFAD'ın verilerine göre deprem yerinde 5.79 kilometre altında yaşandı.

DÜNDEN BUGÜNE KADAR 30'UN ÜSTÜNDE SARSINTI YAŞANDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerinden derlenen bilgiye göre, Ege Denizi'nde dün saat 15.51'den bugün 15.55'e kadar en küçüğü 1,3 ila en büyüğü 4,8 olan 30'un üzerinde sarsıntı tespit edildi. Bunlardan 4 ila 4,8 arasında, toplam 8 deprem kayıtlara geçti.

UZMAN İSİMLERDEN KRİTİK UYARILAR

Bu durum bölgede yaşayan vatandaşları oldukça tedirgin ederken, Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Ahmet Ercan açıklamalarda bulundu.

07

"EGE KIYILARIMIZDA SÖZ KONUSU YERE YAKIN VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATLİ OLMASINI ÖNERİYORUM"

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Görür, "Arkadaşlar Yunanistan’ın Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nın kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum" dedi.

3242342

"ÜSTTEKİ LEVHANIN EGE KISMI DEVAMLI GERİLİYOR"

Görür dün de yaptığı paylaşımda, "Arkadaşlar, bu aralar Santroni Adası NE’sunda çok sayıda depremler (4 boyutunda) oluyor. Helen-Kıbrıs Yayı Dalma-Batma zonunda Afrika Levhasının Anadolu Levhasının altına dalıp tüketilmesiyle üstteki levhanın Ege kısmı devamlı geriliyor. Bu da depremlere neden oluyor" ifadelerini kullanmıştı.

5468753

"BASINCIN ARMASI SONUCUNDA DEPREMLER OLUŞUYOR"

Öte yandan bir uyarı da Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan geldi. Ercan, bu deprem fırtınasının kökeninin tamamen denizin içindeki yanardağa bağlı olduğunu öne sürdü. Santorini Yanardağı ile ilişkili bir deprem fırtınası yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Ercan, "Magmadan yaklaşık 45 kilometre derinden gelen, 1200 santigrat derece sıcaklığındaki erimiş yüksek kıvamlı magma, yüksek basınçla yukarıdaki magma odalarını dolduruyor. Yaklaşık 250 kilobarlık basınçla ve 2 bin 200 santigrat derece sıcaklıkla oraya basıyor. Bu baskı, bölgenin patlama için basıncını artırıyor. Basıncın artması sonucunda da depremler oluşuyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE KIYILARINI DA ETKİLEYEBİLİR"

Prof. Dr. Ercan, "Herkes bunun sonucunda ne olacak diye merak ediyor. Bunun sonucunda, taş ve topakların fırlatıldığı patlama gerçekleşebilir. Bu patlama etkin olur. Deprem üretimi de olabilir. Bu üretim de 5 ile 7 arasında sarsıntıya da neden olabilir. Depremle birlikte süpürtü dalgaları oluşabilir. Bu dalgalar bütün Ege'deki adaları, Girit'i, Yunanistan kıyılarını ve Türkiye kıyılarını da etkileyebilir" ifadelerini kullandı.

"DENİZ İÇİ YANARDAĞ DA PÜSKÜRÜYOR"

Süpürtü dalgalarının Türkiye'yi de etkileyebileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, hazırlıklı olunması gerektiği yönünde uyarılarda bulunarak, "Süpürtü dalgaları yani tsunami Türkiye'yi de etkiler. Geçmişte de bu etkiler görülmüş. Bu bölgede 7.7 büyüklüğünde depremler olmuş. Türkiye kıyılarında büyük süpürtü dalgaları on binlerce kişiyi öldürdü. Tarih kayıtları bunu söylüyor. Santorini ve diğer deniz içi yanardağlarını oluşturan, Afrika ana karasının güney Ege yayı boyunca, Ege Denizi ile Anadolu'nun altına dalması, yaklaşık 10 milyon yıldır gerçekleşiyor. Bu dalma yaklaşık 700 kilometreye kadar ulaşmış durumda. Bu dalan Afrika ana karası aşağıdaki sıcaklık nedeniyle eriyor. Bu erimenin sonucunda, hafiflemesiyle kara yukarı doğru hareket ediyor. Bu hareket güney Ege yayının kuzeyinde yanardağ adalarını oluşturuyor. Bunlardan en yakını bizim sularımızda, yaklaşık 3 yıl önce keşfettiğimiz Sina Adası ile Bozburun arasında bir deniz içi yanardağdır. Bu da püskürüyor. Yani sadece Santorini değil, bu da etkin durumda" dedi.

"YANARDAĞ PATLAMAYA YAKIN"

İlerleyen süreçte oluşabilecek yanardağ patlamasının sonuçlarıyla ilgili de öngörülerini paylaşan Prof. Dr. Ercan, şunları söyledi:

"Yanardağ patlamaya yakınmış gibi bir bilimsel görüntü veriyor. Bunun sonucunda eğer oradaki kabuğun direncini yenerse, yarıp patlayabilir. Ama yenemezse bir süre dinginliğe gidip daha sonra tekrar aktif hale gelir. Oradaki gerginlik birikimi yerin kırılma direncini yenerse patlar. Patlarsa içinden lavlar akar. Volkan bombası dediğimiz taşları fırlatır. Akıntı olur, Santorini Adası'ndaki bu akıntı, doğrudan doğruya Santorini kentini etkiler. Ada daha genişler, daha toprak kazanır. Akıntı patladıktan sonra, aylarca hatta birkaç yıl bile sürebilir. Patlamalı olursa deprem eşliğinde gerçekleşebilir."

(DHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Okuyucu Yorumları 0 yorum

En Çok Aranan Haberler