Mustafa İslamoğlu Nevşin Mengü'ye özel açıklamalarda bulundu. Ünlü gazeteci Nevşin Mengünün sorularını yanıtlayan İlahiyatçı Mustafa İslamoğlu Ayasofya açıklaması nedeniyle gündem oldu. Eleştiri oklarının hedefi haline gelen İslamoğlu, Ayasofya'nın camiye çevrilmesinin esasen Kur'an'a aykırı bir eylem olduğunu vurguladı. Bu açıklama sonrası Mustafa İslamoğlu ne dedi? Ayasofya'nın yeniden cami olarak açılması Kur'an'a aykırı mı? sorularının yanıtı vatandaşlar tarafından internette araştırılmaya başlandı. İlahiyatçı Mustafa İslamoğlu Ayasofya açıklaması ve detaylar haberimizde...
MUSTAFA İSLAMOĞLU NE DEDİ?
Mustafa İslamoğlu, Nevşim Mengü'ye konuk oldu. Ünlü gazetecinin sorularını yanıtlayan İslamoğlu, konu Ayasofya Camii'nden açılınca Ayasofya'nın yeniden cami olarak açılmasının, Kur'an'a aykırı olduğunu ifade etti.
AYASOFYA'NIN YENİDEN CAMİ OLARAK AÇILMASI GÜNAH MI?
Ayasofya'nın camiye çevrilmesinin Kur'an'a aykırı olduğunu ifade eden Mustafa İslamoğlu, Kur'an'ın kabul etmediği bir eylem olması dolayısıyla bunu doğru bulmadığını belirtti.
MUSTAFA İSLAMOĞLU AYASOFYA AÇIKLAMASI
Mustafa İslamoğlu, Ayasofya Camii ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Ayasofya’nın camiye çevrilmesi esasen Kur'an’a aykırı bir eylemdir. Kur'an’ın kabul etmediği bir eylemdir. Fetih nedir oradan girmemiz lazım. Fetih diye bir sure var Kur'an’da. Bu sure Mekke’nin fethinde inmedi, Bedir zaferinde inmedi, diğer fetihlerde inmedi...
Bu sure, Allah’ın Resulü’nün Hudeybiye Barış anlaşması yani müşriklerle yapılan barış anlaşması üzerine inen surenin adı Fetih Suresi'dir. Bugün Fetih Suresi'ni okuyorlar İstanbul’un alınışında....
Ne kadar cehalet var görüyor musunuz, farkında mısınız? Dolayısıyla kılıçla hutbeye çıkmalar falan fetih bu değil. Fetih aslında bir insan yüreğinin fethedilmesidir. İki insan yüreğinin buluşmasıdır."
AYASOFYA'NIN YENİDEN İBADETE AÇILMASI
Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahı II. Mehmet'in 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethiyle 916 yıl kilise olarak hizmet veren Ayasofya, camiye dönüştürüldü. Fetihle birlikte "Fatih" unvanını alan Fatih Sultan Mehmet, fetihten sonraki ilk cuma olan 1 Haziran 1453'te cuma namazını Ayasofya'da kıldı. Ayasofya, fethin sembolü haline geldi.
Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya'yı camiye çevirdikten sonra en önemli gelir kaynaklarını aktardığı Ayasofya Camii Vakfı'nı kurdu. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılması ve yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla Ayasofya'nın tarihi de değişti.
Restorasyon çalışmaları nedeniyle 1930-1935 yılları arasında halka kapatılan Ayasofya'da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle bir dizi çalışma yapıldı. Bu çalışmalar sırasında çeşitli restorasyonlar, kubbenin demir kuşak ile çevrilmesi ve mozaiklerin ortaya çıkarılıp temizlenmesi işlemleri gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla Ayasofya, müzeye dönüştürüldü. Bakanlar Kurulu kararıyla 1934 yılında müzeye dönüştürülen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Danıştay'ın söz konusu kararı iptal etmesinin ardından 24 Temmuz 2020'de aslına uygun olarak yeniden ibadete açıldı.
MUSTAFA İSLAMOĞLU KİMDİR?
Mustafa İslamoğlu, 28 Ekim 1960 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta eğitimini doğduğu ilçede yaptı. Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü'nde başladığı yüksek öğrenimine Kahire El-Ezher Üniversitesi İslam Hukuku Fakültesi'nde devam etti. Kahire'de eğitim için bulunduğu yıllarda hem İslami araştırmalarda bulunmuş, hem de dersler vermiştir. Kahire'de verdiği tefsir derslerini bir konulu tefsir örneği olan Adayış Risalesi başlığı altında kitaplaştırmıştır. 1990 yılında İmamlar ve Sultanlar adlı İslam tarihinin ilk 150 yılını ele alan eleştirel tarih niteliğindeki eserini hazırlamıştır. Bu yıllarda Yürek Devleti adıyla İslami Hareket Eleştirisi'ni de içinde barındıran ilk denemesini kaleme almıştır. Mısırlı yazar Safinaz Kazım'ın "Fi Mez'eleti's-Sufur vel Hicab" adlı eserini, "Kadının Özgürlüğü" adıyla tercüme ederek ilk çevirisini yayınlamıştır. 1991-93 yıllarında ilk cildini Kahire'de diğer ciltlerini Türkiye'de kaleme aldığı İslami Hareketler ve Kıyamlar Tarihi adlı eseri yayınlanmıştır. 1994 yılında geniş kapsamlı bir eleştiri niteliğindeki araştırma eseri olan Yahudileşme Temayülü adlı eseri yayınlanmıştır 1997 yılında Hellman Hammett Human Rights Watch 1997 ödülünü almıştır. 1997 yılında, II. Uluslar arası fetih sempozyumunda sunduğu tebliğ yürek fethi adıyla kitaplaştırmıştır. 1992 yılında başlayan tefsir dersleri 2008 yılında tamamlanmış ve eş zamanlı olarak hazırladığı Hayat Kitabı Kur'an/Gerekçeli Meal-Tefsir 2008 de yayınlanmıştır. 1998 de başlayan Tefsir'ul Kur'an Tevilul Furkan görüntülü ve sesli tefsir projesi de 2008 yılında 200 derslik video olarak yayınlanmıştır. 2009-2013 yılları arasında verdiği Esma-i Husna dersleriyle eş zamanlı olarak kaleme aldığı Kur'an'a göre Esma-i Husna 3 cilt olarak yayınlanmıştır. Yazarın 60'a yakın kitabı mevcut olup kitapları 18 dile (İngilizce, Almanca, Çince, Moğolca, Arnavutça, Bulgarca, Kürtçe, bazı afrika dillerine vb.) çevrilmiştir. Yazar, evli ve beş çocuk babasıdır.