Acil durum renk kodları, hastanede bulunan anons aracı ya da acil uyarılarla (örneğin yanıp sönen ışıklar) verilebilir. Acil kodlar, olumsuz olaylarda daha hızlı ve etkili bir şekilde hareket edilmesini sağlayarak daha fazla hayat kurtarabilir. Hastanede turuncu kodun ne anlama geldiğini, hangi durumlarda verildiği gibi konular öğrenilmeli ve turuncu kod verilmesi halinde ne yapılacağı düzenli olarak planlanmalıdır. Turuncu kod tatbikatları hastanenin KBRN gibi acil olaylarına yönelik hazırlık durumunu değerlendirmek için son derece önemlidir.
Hastaneler için belirlenen renk kodları, acil durumların birbirinden ayrılması ve durumun ciddiyetini tanımlamak amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir. Acil durumlara atanan renkler, durumun ciddiyetine karşın hastane çalışanlarının hızlı ve etkili bir biçimde harekete geçmelerini sağlarken etkili bir koordinasyon süreci oluşturur. Müdahale etmelerini sağlar ve acil durumların yönetimini sağlar.
Bu kapsamda araştırılan turuncu kod, kimyasal, nükleer, biyolojik ve radyolojik maddelerin sızması veya bu tür maddelerin bulaşması gibi acil durumlarda verilen bir uyarı kodudur.
Turuncu kodun verildiği durumlar şöyledir:
Turuncu kod prosedürünün uygulanmasından Hastane Afet Planı Başkanı sorumludur. Turuncu Kod verilmesi gerektiğinde uygulanan adımlar şu şekildedir: