Kış lastikleri genellikle kar lastikleri olarak da bilinir ve kış koşullarına özel olarak tasarlanmıştır. Kış lastiklerinin sırt deseni ve kauçuk yapısı düşük sıcaklıklara uyum sağlayarak sert kış hava şartlarında sürüş kontrolünü sağlar. Bu sayede kar, buz ve ıslak yollarda bile güvenli bir sürüş deneyimi yaşanabilir. Kış lastikleri her türlü zorlu hava koşulunda araç kontrolünü artırarak sürücülere kendilerine güvenli bir yolculuk imkanı tanır.
Yazın kış lastiği kullanımının sonuçları şu şekildedir:
Yazın kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini artırır. Kış lastiklerinin kauçuk bileşimi yaz sıcaklıklarında aşırı sürtünmeye neden olarak verimliliği düşürür.
Kış lastiklerinin yapısından dolayı yaz sıcaklıklarında yüksek yuvarlanma direnci meydana gelir. Bu durum yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Artan yakıt tüketimi ise karbondioksit (CO₂) ve diğer zararlı emisyonların atmosfere daha fazla salınmasına neden olur.
Kış lastikleri yaz sıcaklarında fazla esneme yaparak yol tutuşunu azaltır. Dolayısıyla virajlarda savrulma riski artar ve fren mesafesini uzatır.
Kış lastiklerinin yapısı soğuk hava şartlarına uygun olduğu için sıcak havalardaki fazla sürtünmeden dolayı hızlı aşınır.
Kış lastiklerinin özel diş yapısı yaz aylarında yola daha fazla temas ederek yol gürültüsünü artırır. Uzun yolculuklarda sürüş konforunu olumsuz etkiler.
Yazın kış lastiği kullanıldığında hem yakıt tüketimi artar hem de motor gereksiz yere zorlanır. Kış lastikleri, düşük sıcaklıklar için tasarlandığından yaz mevsiminde daha fazla sürtünme meydana gelir. Bu durumda motor daha fazla enerji harcar ve uzun vadede motorun aşınmasına yol açabilir.
Kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılması aracın yol tutuşunu azaltıp, fren mesafesini uzattığından sürüş güvenliği olumsuz etkilenir.