MERSİN (İHA) - Mersin Genç İşadamları Derneği (MEGİAD) Başkanı Kasım Tanrıöver, Mersin'de kredi kartı kullananların, gelir seviyesinin üzerinde harcama yaptığını bildirdi. Tanrıöver, yaptırdıkları bir anketin sonucuna göre, kredi kartı mağduru olanların yüzde 13.4'ünün eşinden boşandığını ve her 10 kişiden 4'ünün evine haciz geldiğini belirtti.
MEGİAD'ın kredi kartı kullanımına ilişkin yaptırdığı anketin sonuçları, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda konuşan MEGİAD Başkanı Tanrıöver, amaçlarının, şehrin genel tüketim yapısını ortaya koymak ve bu tüketim yapısının hangi enstrümanlarla finanse edildiğini belirlemek olduğunu söyledi. Yaptıkları çalışmanın diğer kurumlara da örnek olmasını ve bilginin çok önemli olduğu günümüzde, diğer kurumların da bu tip çalışmaları gündemlerine almalarını sağlamayı hedeflediklerini belirten Tanrıöver, "Bu ve bunun gibi çalışmalar, hem toplumumuzun finansal ve sosyal yapısını daha net anlayabilmemizi sağlıyor hem de toplumumuzla sivil toplum örgütleri, odalarımız, borsalarımız, belediyelerimiz ve il idaresi arasında bir köprü oluşturmaya yardımcı oluyor" dedi.
Tanrıöver, anketten çıkan en önemli sonucun, gelir seviyesi ne olursa olsun herkesin gelir seviyesinin üzerinde harcama yapması olduğunu kaydetti. Ankara Ticaret Odası tarafından yapılan anketle MEGİAD'ın yaptığı anket arasındaki zaman farkından dolayı, kredi kartı ödemelerinde Mersin halkının biraz daha bilinçlenmiş göründüğünü belirten Tanrıöver, ancak katedilmesi gereken çok yolun olduğunu vurguladı.
Bu konuda bankalara da çok iş düştüğünü vurgulayan Tanrıöver, "Artık bilgisayar sistemlerinin çok geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Bir düğmeye basarak bir şahıs hakkındaki tüm bilgilere ulaşmak mümkün. O zaman bir kişiye gelirinin üzerinde harcama imkanı vermenin, o kişiyi ve bankayı ileride zor duruma sokmaktan başka hiçbir anlamı yok" şeklinde konuştu.
İnsanın doğasında olduğu için elinde olan bütün kaynakları bilinçli ya da bilinçsiz tükettiğini, sorunun sadece kredi kartları harcamalarında olmadığını kaydeden Tanrıöver, şunları söyledi:
"Memurlar, işverenler, esnaflar ve özel sektör çalışanları ile serbest meslek çalışanı toplam 500 kişiye yönelik 14 günde yapılan anket, kent merkezinde ve sanayi bölgelerinde gerçekleştirildi. Ankara Ticaret Odası'ndan sonra ilk kez bir sivil toplum örgütü bu anketi yapıyor. Ankete katılanların yüzde 67'si bay, yüzde 33'ü bayanlardan oluşuyor. Ankete katılanların yüzde 89.6'sı lise ve üstü seviyede eğitim almış. Ankete katılan 500 kişiden 331'i 'Kredi kartım var' cevabını vermiş. Yüzde 66'ya tekabül eden bu oranın yüzde 70'i 2 kart sahibi. Yüzde 25.1'i 5 yıl ve üzeri zamandır kredi kartı kullanıyor. Yüzde 78'inin aylık geliri bin YTL ve civarında. Bu anketin en çarpıcı sonuçlarından biri de kredi kartı limitlerine baktığımızda yüzde 68'inin limiti 750 YTL ile 4 bin YTL arasında. Bu Mersin'de yaşayanların kredi kartı limitinin gelir seviyelerinin 3 katı kadar olduğu anlamına geliyor. Ankete katılanların yüzde 53.2'si limitin yüksekliğinden memnun. Mersin'de kredi kartını kullananların yüzde 52'si taksitli alışveriş, yüzde 21.5'i ödeyebileceğini düşündüğü için ve yüzde 8.2'si de bankanın bu fırsatı vermesinden dolayı kredi kartı kullanmayı tercih ettiğini söylüyor. Biz taksitli alışveriş dışındaki kullanımları tehlikeli olarak görüyoruz."
Sevindirici bir gelişmenin ise, yaşanan kredi kartı olaylarından sonra ekstreleri ödemede kredi kartı sahiplerinin yüzde 60'ının tam ödeme yapması olduğunu vurgulayan Tanrıöver, "Geri kalanı da bazen asgari tutar üzerinden ödeme yapıyor. Yaşanan kredi kartı olaylarından sonra tam ödeme yapılmasındaki yüksek oran, toplumda belli bir bilinçlenme olduğunu düşünmemize neden oldu. Kredi kartı kullanımını gerektiren nedenler arasında genel olarak gıda alışverişinde önde geliyor. Daha sonra giyim, ev eşyası, fatura ödemeleri, benzin ve eğlence geliyor. Kredi kartı kullananların yüzde 22.4'ü kredi kartı mağduru olduğunu belirtiyor. Yüzde 77.6'sı sorun yaşamadıklarını belirtiyor. Ödeme sıkıntısına düşüp evine haciz gelenlerin oranı yüzde 5.1. Yüzde 95'i böyle bir sıkıntı yaşamamış. Kredi kartı sıkıntısına düşen her 10 kişiden 4'üne haciz gelmiş. Kredi kartı sıkıntısına düşenlerin yaşamları da etkileniyor. Ankete göre, yüzde 13.4'ü eşinden boşanmış. Yüzde 20'ye yakınının işyeri kapanmış ve yüzde 11'i de kendi işinden ayrılmış" dedi.