HABER

Saçlarımız neden beyazlar? Saçlarımızın beyazlamasının sebebi nedir?

Saçlara doğal renklerini veren melanin üretiminden sorumlu olan pigment hücreleridir. Bu pigment hücrelerinin üretimleri özellikle kırklı yaşlara kadar sağlıklı bir biçimde devam eder. Ancak kişilerin yaşları ilerledikçe önce üretimde azalma görülür daha sonraki süreçte ise bu hücreler tamamen ölür.

Saçlarımız neden beyazlar? Saçlarımızın beyazlamasının sebebi nedir?

Her insanda zaman içinde görülebilen yaşlanma belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Ortalama olarak aynı süreçler yaşansa da bazı kişilerde bu süreçte yaşanan durumların sıralamalarında değişiklik gözlemlenebilir. Genel olarak en belirgin yaşlanma süreci başlangıcı 30 yaş sonrasında yüzde oluşan ince çizgiler ile ortaya çıkmaya başlar. Saç beyazlaması da yaşlılık belirtisi olarak yorumlanır. Ancak bazı durumlarda kişilerin yaşlanma sürecine girmemiş oldukları halde saçlarında beyazlıklar seyrek ya da sık olarak görülebilmektedir.

Saçlarımız neden beyazlar?

Saçların beyazlaması doğal bir yaşlanma süreci olarak kabul edilmektedir. Bu süreç yaklaşık olarak otuzlu ya da kırklı yaşlardan itibaren başlar. Yaşlılık sürecini kapsayan dönemde ise saçlarda beyazlıklar görülür. Saçlar önce gri bir renk alır daha sonra ise tamamen beyaz olur. Bir kişinin saçının önce gri renkte olması melanin üretiminden sorumlu olan pigment hücrelerinin sayısındaki azalma ile başlar. Daha sonraki süreçte ise bu hücreler tamamen yok olmaya başlar ve saçlar beyazlar.

Doğal bir süreç olduğu için saçların beyazlamasını engellemek kozmetik dokunuşlar hariç tıbbi açıdan mümkün olan bir durum değildir. Melanin bir foliküldür ve üretimi bittiği zaman bir daha renkli tel üretimi yapamaz. Pigment hücreleri dışında saçların beyazlama sürecine etki eden etkenler de vardır ancak bu durumların etkileri doğal beyazlama süreci kadar değildir.

Saçlarımızın beyazlamasının sebebi nedir?

Bir saç folikülünde melanin üretme görevi olan pigment hücreleri azalmaya başlarsa saç rengi önce griye döner. Daha sonra ise hücrelerin ölümü başlar ve bu da saçların tamamen beyaz renge dönmesi anlamına gelir. Son derece doğal bir süreç olan saç beyazlama sürecinin önüne tıbbi olarak geçilemez.

Doğal süreçte saçın beyazlamasını etkileyen faktörlerden bazıları ise şunlardır:

  • Melanin üretimi yapan pigment hücrelerinin azalması ve ölmesi
  • Genetik faktörler
  • B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliği
  • Biotin eksikliği
  • D ve E vitaminlerinin eksikliği
  • Stres
  • Sigara içmek
  • Sağlıksız beslenme düzeni
  • Kimyasal maddeye ya da çeşitli toksinlere maruz kalınması
  • Tiroid bozukluğu

Melanin üretimi yapan hücreler melanosit adı ile anılır. Bu melanositler saçlara doğal renklerini verir. Melanositler saç tellerinin geliştiği saç foliküllerinde yer alır. Zaman içinde melanositler gitgide daha az melanin üretimi yapmaya başlar ve bu süreç sonucunda üretim tamamen biter. Melaninin eksik olması da saçın rengini kaybetmesine neden olur. Gri saçlarda melanin üretimi azalmıştır beyaz olan saçlarda ise melanin üretimi yapan pigmentler tamamen ölmüş demektir.

Genetik faktörler de kişilerin beyaz saçlarının bir açıklaması kabul edilir. Anne ve babalarda saçların erkenden ya da tamamen beyazlamış olması kişilerin de saçlarının beyazlamasının bir nedenidir. Ek olarak albinizm ya da Griscelli gibi sendromlar da saçların beyaz renkte olmasının genetik nedenleri arasında yer alır.

İnsanların vücutlarına ihtiyaç duydukları vitaminleri ve mineralleri almaması da saç dökülmesinden saç beyazlama sürecinin hızlanmasına kadar birçok olumsuz etkiye neden olabilmektedir. Ek olarak stres oluşumu ve artan stres seviyeleri de saç beyazlamasının başka nedenlerindendir. Ayrıca troid bozukluğunun varlığı, bu hormonun çok az ya da çok fazla çalışması da saçların beyazlamasına yol açar çünkü bu rahatsızlıklar melanin üretiminin azalmasına neden olur.

İLK YORUMU SEN YAP ( 0 )

En Çok Aranan Haberler