Yaşlanma etkileri, kendini zaman içinde farklı biçimlerde gösterebilir. Bir insanın yaşlanması sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik de bir süreçtir. Yaşlılık adı verilen dönem genel olarak 65 yaşından itibaren başlar ama bireyler bu dönemi farklı yaşlarda ve durumlarda da deneyimleyebilir. Kişilerin yaşlandığına dair en belirgin ve bilinen belirtilerden biri de saçların beyazlamasıdır. Ancak saç beyazlığı durumu her zaman ve sadece yaşlılık belirtisi olarak meydana gelmez.
Yaşlanma, kişilerde kendini farklı belirtilerle ya da süreç içinde farklı sıralamalarla gösterebilir. Bir insanda belirtiler önce fiziksel olarak görülürken başka bir insanda önce zihinsel değişiklikler görülebilir. Örnek olarak elde ve yüzdeki kırışıklıklar ya da saçlarda dökülme ve beyazlıklar görülebilir. Belirtiler kendini vücuttaki şu farklı sistemler üzerinde belli edebilir:
Saçın renginde görülen değişimler genetik faktörler ya da yaş ile ilgili olan biyolojik süreçlerin bir birleşimi olarak meydana gelir. İnsanlar yaş aldıkça saç köklerindeki pigment hücreleri melanin üretimini yavaşlatır. Saçın doğal rengini koruyabilmesi için bu pigmentlerin varlığı gereklidir. Melanin üretiminin azalması da saçı beyazlatır ya da saçın gri rengi almasını sağlar.
Saçların beyazlamasının en temele nedeni saç köklerinde yer alan melanosit hücrelerin zaman içinde melanin üretimini durdurmasıdır. Melanin, saç, cilt ve gözlere renklerini veren pigmenttir. Yaş aldıkça vücutta bu pigmenti üreten hücrelerin sayısı da azalır. Saç rengi melanin miktarına göre belirlendiği için melanin üretimindeki azalma saçın beyaz ya da gri olmasına yol açabilir.
Genel olarak saç beyazlaması durumu sadece yaşlılıkla ilgili olmayabilir. Bir yaşlılık belirtisi olsa da saç beyazlığının birden fazla nedeni bulunur. Bu nedenler ve açıklamaları şu şekildedir: