Son dakika haberi: Yoluna 'Millet İttifakı' olarak devam eden altılı masa cumhurbaşkanı adayını açıklamasına 2 hafta kala, uzun süredir üzerinde çalıştığı, 9 ana ve 75 alt başlıkta hazırlanan 'ortak politikalar mutabakat metni'ni Ankara'da ATO Congresium'da düzenlenen programda kamuoyuyla paylaştı. Ekonomi konusunun öne çıktığı metinde İstanbul Sözleşmesi'ne dönülmesi, seçim barajı ve cumhurbaşkanının görev süresi gibi dikkat çeken detaylar yer alıyor.
Partilerin genel başkan yardımcıları, partilerin alfabetik sırasına göre birer birer sahneye çıkarak ortak politikaları açıkladı. Yoğun katılımın olduğu salonda konuşmaların ardından 6 lider sahneye çıkarak 'ortak politikalar mutabakat metni' ile poz verdi.
Yasama, yürütme ve yargı başlıklarında CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz. Siyasi partilere kapatma davası açılması için TBMM'nin iznini zorunlu hale getireceğiz.
Kamuya personel alımında mülakat uygulamasına son vereceğiz.
Metnin ekonomi, finans ve istihdam bölümünü sunan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Merkez Bankası üst yönetiminin kendi kanunu dışında görevden alınmasını önleyeceğiz. Bankanın İstanbul'daki birimlerini en kısa sürede başkentimiz Ankara'ya geri taşıyacağız.
Demokrat Parti Ekonomik İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Devlet okullarındaki öğrencilerimize ücretsiz su, süt ve öğlen yemeği vereceğiz. Sınav güvenliğini kamu vicdanında hiçbir tereddüt oluşturmayacak şekilde mutlaka sağlayacağız. LGS sınavını süreç içinde tamamen kaldıracağız, üniversiteye girişte çoklu sınav sistemi sağlayacağız. Eğitim sistemini 1+5+4+3 şeklinde sağlayacağız. KYK burs ve kredilerini yeni bir anlayışla ele alacağız.
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin ise konuşmasında şunları paylaştı:
Altılı masanın sosyal politikalarını anlatmak üzere kürsüye çıkan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale'nin konuşmasından satır başları şu şekilde:
Bütün uluslararası sözleşmelere geri dönüyoruz çünkü biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Cinsiyet eşitliğini gözeteceğiz.
Dış politika, güvenlik ve göç konusunda ise Sabri Tekir şu açıklamaları yaptı:
İsrail-Filistin sorunu bölgenin kronik bir sorunudur. Bu soruna BM kararları çerçevesinde ve 2 devlet esasına göre kalıcı çözüm bulunması için bütün ilgili taraflarla görüşeceğiz.
Yurt dışına kaçan teröristlerin iade edilmesi için mekanizmaları etkinleştireceğiz. Organize suç örgütlerinin sınır aşan faaliyetleri konusunda bölgesel ve uluslararası işbirliğini güçlendireceğiz.
Göç İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere sığınmacılarla ilgili kurumları yeniden yapılandıracağız. Geri kabul anlaşmalarıyla düzensiz göçü engelleyecek, ülkemizin tampon ülke haline getirilmesine asla izin vermeyeceğiz. Sınırlarımızı elektro optik kuleleler, aydınlatma sistemleri, gece görüşlü kameralar, İHA'lar, entegre güvenlik sistemleri ve gerekli hallerde duvarlarla tahkim edecek, kaçak geçişlere kesinlikle izin vermeyeceğiz.
Copyright © MYNET A.Ş. Telif Hakları MYNET A.Ş.'ye Aittir.