HABER

Yabancıların mülk edinimi izleniyor

ANKARA (İHA) - Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, son günlerde yabancıların Türkiye'de mülk edinmesinde artışın yaşandığının ileri sürülmesiyle başlayan tartışmalara son noktayı koydu. Adlı, "Ben ülkesini seven bir insanım. Bu konuda bir kuşku ve tehlike duymadım. Bu iş başı boş değil, yabancılara yapılan satışlar büyük bir tizizlikle inceleniyor" dedi.

Adlı, yabancılara tanınan mülk edinme hakkına ilişkin ortaya atılan iddialar üzerine bugün Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi. 1934 yılında çıkarılan 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 35. maddesinde yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'den mülk edinmesine bazı sınırlamalar getirildiğini hatırlatan Adlı, yasayla satılacak alanın 30 hektarla sınırlandırıldığını, askeri ve stratejik bölgelerde yabancılara mülk satışı yapılmasının yasaklandığını kaydetti. Adlı, ayrıca söz konusu kanunun 35. maddesine göre yabancı uyrukluların köylerde mülk edinmesinin engellendiğini, tarım arazilerinin satışısının ise yasaklandığını belirtti.

Adlı, 19 Temmuz 2003 tarihinde 2644 sayılı Tapu Kanunu'nda bazı değişiklikler yapıldığını vurgulayarak, "Yürürlüğe giren kanun değişikliği ile yabancı uyruklu kişilerin köylerde mülk edinme hakkı serbest bırakıldı. Çünkü yabancı turistler öncelikle turizm bölgelerine itibar ediyor. Şehir merkezlerinde bu imkan olmadığı için yabancılar tatil beldeleri ve tatil köylerinde mülk satın alıyorlar. Türkiye'ye yatırımın önünü açmak için yabancıların tatil köylerinde yazlık satın almasının uygulanan sınırlama kaldırıldı" diye konuştu.

Adlı, bununla birlikte yabancıların oturma ve kiralama hakkındaki 'karşılıklı' koşulunun da kaldırıldığını ancak 30 hektar sınırlamasının devam ettiğini söyledi. Yabancılara yapılan mülk satışlarının açık ve net bir şekilde izlendiğini belirten Zeki Adlı, "Bu iş başı boş değil, herkesin istediği yerde istediği kadar gayrismenkul alması sözkonusu olamaz" dedi. 1934 yılından kanunun değiştirildiği 2003 yılına kadar 37 bin 336 yabancı uyruklu kişinin Türkiye'den mülk edindiğinin altını çizen Adlı, bunun büyük bir bölümünün Suriye uyruklular ve Yunanistan'daki Batı Trakya Türkleri'ne ait olduğunu kaydetti. 10 bin 660 kişinin miras gibi farklı nedenlerden Türkiye'de mülk sahibi olduğunu ifade eden Adlı, "Bunlar 1939 yılından önce Gaziantep, Hatay ve Kilis'te yaşayan Suriye uyruklu kişilerdir. Bunlar da bu yıldan sonra Suriye'de kalınca Türkiye'deki mülkleri devlet kontrolü altına alındı. Suriyeliler'in bu mülkler üstünde herhangi bir tasarrufları söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

Kanunda değişiklik yapıldığı 9 Temmuz 2003 tarihinden itibaren 48 ülkeden yedi bin 138 yabancı uyruklu kişinin Türkiye'den altı bin 80 adet taşınmaz mal edindiğini belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, şunları söyledi: "Bunlardan hepsi satış değildir. Beş bin 713'ü satış, 445'i ise miras kalma gibi farklı nedenlenden sahip olunan mülklerdir. Altı bin 80 adet taşınmaz malın dörtbin beşyüz 57'si bağımsız, bin 207'si arazi, 310'u ise müstakil alanlardır. 1939-2003 yıllara arasında Türkiye'den en fazla mülk edinen ülkeler ise şöyle: Yunanistan, Almanya, Suriye, İngiltere, Hollanda, Kıbrıs ve Avusturya. Belirttiğimiz gibi Yunanistan'dakiler Batı Trakya Türkleri olup bu ülkenin vatandaşı olan kişilerdir. Suriyeliler'e ait olanlar da yine 1939'dan önce Türkiye'de bulunan gayrimenkullerdir ki bunlar devletimizin kontrolü altındadır. 1939-2003 yılları arasında en fazla İstanbul, Antalya, Bursa, İzmir, Hatay ve Manis'da yabancılar mülk edindi. 2003 yılından sonra da İngiltere, Almanya, Hollanda, Yunanistan, belçika, ABD gibi ülkelerdeki yabancı uyruklu kişiler mülk satın aldı. 2003 yılından sonra yabancı uyruklular daha çok Antalya'da yazlık ve villa gibi taşınmazları satın aldı".

Adlı, şu anda 269 bin 296 dönümlük arazinin yabancılara ait olduğunu belirterek, bunlardan 241 bin dönümünün Suriyeliler'in 1939 yılından önce Türkiye'den aldıkları mülkler olduğunu vurguladı. Adlı, geriye kalan sadece 27 bin 845 dönüm arazinin Yunanistan'daki Türkler ile Suriyeliler dışındaki ülke vatandaşlarına satıldığını kaydetti. Adlı, satılan bu gayrimenkullar için yabancıların 44 trilyon lira ödediğini bunun da reel değerinin 600 bin dolar olduğunu söyledi. Adlı, 2000'de bin 747, 2001'de 2 bin 061, 2002'de üç bin 107, 2003'de dört bin 338, 2004 Ağustos ayına kadar ise üç bin 564 adet gayri menkul satışı yapıldığını belirtti.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, Güneydoğu'daki 9 ilde toplam bin 941 adet gayrimenkulun yabancılara satıldığını ifade ederek, 101 İsrail vatandaşının Türkiye'de 63 dönüm araziye sahip olduğunu kaydetti. Adlı, sorumluluk ve yetkilerinin bilincinde görev yaptıklarını belirterek, "Talep edilen yerlerin askeri bölge yasak ya da stratejik bölge olup olmadığı inceleniyor. Bunun dışında 'karşılık' hükmüne dikkat ediliyor. Örneğin Ermenistan'la 'karşılık' hükmü olmadığı için onlara mülk satışı yapılmıyor. Aynı şekilde bizde onlardan mülk satın alamıyoruz. Ben ülkesini seven bir insanım, şimdiye kadar yabancılara yapılan gayri menkul satışlarında bir kuşku ve tehlike hissetmedim. Basında yer aldığı gibi çok büyük alanlar da satın almıyorlar. En fazla satın alınan alanın büyüklüğü 19 dönümdür" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler