HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya Hitler'in kitabını yayımlayacak

Almanya'nın Bavyera eyaleti, Adolf Hitler'in anılarını anlattığı 'Kavgam' adlı kitabın yeni baskısını yapmaya hazırlanıyor.

Almanya Hitler'in kitabını yayımlayacak

Almanya'nın Bavyera eyaleti, Adolf Hitler'in anılarını anlattığı 'Kavgam' adlı kitabın yeni baskısını yapmaya hazırlanıyor.

Kitabın 2015'te telif hakları kalkmadan önce basılması hedefleniyor.

Kitap Almanya'da kanunen yasaklanmış değil; fakat telif haklarını elinde bulunduran Bavyera eyaleti, 1945'ten bu yana kitabın yeni baskısının yapılmasını engelledi.

Kitabın telif hakları, Hitler'in ölümünün üzerinden 70 yılın geçmesiyle 2015 sonunda ortadan kalkıyor.

Bavyera eyalet hükümeti, öğrenciler için hazırlanan yeni baskıda, eleştirel bir yoruma da yer verileceğini bildirdi.

Hitler "Kavgam" kitabını 1924'te, darbe girişimi nedeniyle hapis cezası aldığı dönemde yazmıştı.

'Sıkıcı bir kitap'

Kısmen biyografik, kısmen de siyasi ve ırkçı söylemlerin yer aldığı kitap, Nazi ideolojisinin temel ilkelerini ortaya koyuyor.

1945'ten bu yana Almanca yayımlanmamış olan kitap, İkinci Dünya Savaşı bitimine kadar 10 milyon adet sattı.

Kitabın diğer dillerde tercümeleri mevcut ve internet üzerinde erişimi mümkün.

Hitler 1933'te Almanya'da iktidara geldikten sonra, Nazi yönetimi, bu kitabı çiftlere düğün hediyesi olarak vermeye başladı.

BBC Berlin muhabiri Stephen Evans, İtalya'nın faşist diktatörü Benito Mussolini de dahil olmak üzere birçok okurun, kitabı sıkıcı bulduğunu bildiriyor.

'Ticari cazibeyi önlemek için'

Bavyera eyaleti Maliye Bakanı Markus Soeder, bu girişimin taraftarı ve muhalifleriyle görüşmelerde bulunduktan sonra, kitabın üzerindeki "esrarengiz havayı kaldırmak" amacıyla kitabın yeni baskısını yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Soeder, "Kitapta ne tür saçmalıklar olduğunu ve oradaki tehlikeli fikirlerin dünyada nasıl felaketlere yol açtığını göstermek istiyoruz" dedi.

Bavyera hükümet yetkilileri, kitabın 2015'te telif hakları kalkmadan hemen önce basılmasının nedenini ise, ileride yapılacak Almanca baskıları mümkün olduğunca "ticari bakımdan çekici olmaktan çıkarmak" şeklinde ifade ediyor.

2016'dan itibaren kitabın yayımlanması üzerindeki bütün sınırlamalar kalkmış olacak.

Ancak kitabın ırkçı nefreti körükleme amacıyla kullanılması halinde sınırlama getirilebilecek.

Almanya Yahudileri Merkez Konseyi başkanı Dieter Graumann, Alman vatandaşlarının kitabı açıklayıcı notlarla okumasının tercih edileceğini söyledi.

Geçen ay Münih'te bir mahkeme, İngiliz yayıncı Peter Magee'nin, kitabın bölümlerini Almanca olarak satamayacağına karar vermiş, Magee bu karara itiraz edeceğini açıklamıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler