HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP grubunda bir ilk!

CHP lideri Kılıçdaroğlu, grup toplantısında konuşmasını keserek Antalya’dan Ankara’ya 2B yasasını protesto etmek için gelen kadın çiftçilere teslim etti.

CHP grubunda bir ilk!

ANKARA(ANKA) - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında kürsüyü 2B mağduru çiftçi kadınlara bıraktı. Kadınların derdini dinleyen Kılıçdaroğlu, "Gübreye, ilaca, mazota, suya zam yaptın, ürüne zam yapmadın. Bu zamlar kimin cebinden çıktı, köylünün. Şimdi köylüye diyorsun ki "Seni yoksullaştırdım, şimdi arazini senin elinden alacağım' diyor. Sen alamazsın çünkü CHP var" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmaya önceki gün hayata gözlerini yuman sanatçı Müslüm Gürses'i anarak başladı. Gürses'in halktan ve mazlumdan yana bir sanatçı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Gürses'i ilk kez 1970'lerde Adana'da bir minibüste dinlediğini, sonradan ünlendiğini ve herkesin gönlünde taht kurduğunu belirtti. Gürses'in Türkiye'de yaşadığı dönemde büyük acılar ve yoksulluklar çektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Müslüm Gürses gibi bütün sanatçıların desteklenmesini istediklerini ifade etti. "Müslüm Gürsesler desteklenmeli ve halkın sanatçısı olarak yola devam etmeli" diye Kılıçdaroğlu, sanatçıların kendi dünyalarında özgürce müziklerini yapıp yazılarını yazmalarını diledi. Kılıçdaroğlu, "Bugün dünya kadınlar günü. Salonun büyük kısmını da kadınlar oluşturuyor. Anadolu'nun pek çok yerinden kopup buraya geldiniz. Bütün kadın kardeşlerime önce şunu söylemek isterim: Size seçme seçilme hakkını veren parti CHP'dir. O nedenle bütün kadın kardeşlerime şunu rahatlıkla söylüyorum, CHP'ye yani evinize hoş geldiniz" diye konuştu. Buna karşın dünya kadınlar günü her yıl 8 Mart'ta kutlanıyor.

-"CİNSİYET KOTASI ERKEKLER İÇİN DE GÜVENCE"-

CHP olarak kadınların siyasette daha fazla yer almasını istediklerini ve bunun için son Kurultay'da parti tüzüğünü değiştirerek cinsiyet kotası getirdiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "İleride ne olur ne olmaz, CHP'de olur ya kadınların sayısı çok fazla olursa erkekler için de bir güvence getirdik. Yüzde 33 cinsiyet kotası getirdik" ifadelerini kullandı. CHP'nin öteden beri kadın erkek eşitliğini savunan bir parti olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, kadının her alanda ailesinin direği olduğunu belirtti. "Kadın hayatı ve dünyayı değiştirir, o nedenle CHP Genel Başkanı olarak "Benim umudum kadınlardır' diyorum. Kadınlar Türkiye'yi değiştirecek" diyen Kılıçdaroğlu, "Kadın bir şeyi kafasına koymuşsa, bir şeye karar vermişse mutlaka onu değiştirir. Kadınların gücüne ve mücadelesine inanıyorum. 8 Mart dünya kadınlar gününü sadece bir gün olarak değil, 365 gün olarak hep beraber kutlamalıyız ve kadına gerekli önemi ve değeri vermeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

-"3 MİLYON HEKTAR ARAZİ TARIM DIŞI"-

CHP Grup toplantısı için 56 otobüsle Ankara'ya gelen çiftçilere de mesajlar veren Kılıçdaroğlu, tarımın önemini Aşık Veysel'in "Dost dost diye nicesine sarıldım, benim sadık yarim kara topraktır" dizeleriyle anlattı. Toprak hakkıyla işlenirse kimsenin kimseye muhtaç olmayacağını belirten Kılıçdaroğlu, şunları belirtti:

"Son 10 yılda yurtdışından gelen gıda ve tarım ürünü miktarı 110 milyar dolar. Bunlar Türkiye'de ekilmiyorlar. Mısırı, buğdayı, soyayı dışarıdan, hemen hemen her şeyi dışarıdan getiriyoruz ve 110 milyar dolar para ödüyoruz. Son 10 yılda 3 milyon hektar arazi tarım dışı kaldı. İnsanlar ekmiyor, çünkü ektiğinin karşılığını alamıyor."

-BUĞDAY MAZOT HESABI-

Resmi rakamlar üzerinden çiftçinin karşı karşıya olduğu sorunları da değerlendiren Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında bir kilo buğdayın 30 kuruş, 1 litre mazotun 1 TL olduğunu, 3.5 kilo buğday satılınca " litre mazot alındığını, 2013 yılında ise buğdayın kilo fiyatının 60 kuruşa çıktığını, buna karşın mazotun litre fiyatının 4.20 TL'ye yükseldiğini anlattı ve "Bir litre mazot için 7 kilo buğday satacaksınız. 3.5'tan 7'ye çıkmış" dedi. Aynı şeyin patates için de geçerli olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, kiloda 35 kuruş maliyeti olan patatesin 10 kuruşa alıcısı olmadığını belirtti ve "Her şey güllük gülistanlıksa neden insanlar 56 otobüse binip Ankara'ya sorunlarını çözmek için geliyor?" diye sordu. Sözleri "Başbakan Kemal" sloganlarıyla kesilen Kılıçdaroğlu, konuşmasında çiftçilerin sorunlarına değinerek, köylünün tarımda kullandığı mazot nedeniyle ödediği verginin 9 milyar TL olduğunu belirtti.

-"HER ŞEY VAR BİR CHP İKTİDARI YOK"-

Konuşmasında Hollanda'yı örnek olarak gösteren Kılıçdaroğlu, "Hollanda bizim Konya'dan küçük. Hollanda 1 yılda 80 milyar dolar tarım ürünü ihraç ediyor. Biz devasa bir ülkeyiz ama ihraç ettiğimiz tarım ürünü miktarı 10-12 milyar dolar" dedi. Bu rakamların bir sorunu gösterdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu işte bir sorun var. Bir iş var bunda. Neden bizim insanımız üretemiyor? Beceri, çalışkanlık, mazot, gübre, ilaç, güneş, su her şeyimiz var. Olmayan ne? Olmayan CHP iktidarıdır. Bunu bilmenizi isterim" ifadelerini kullandı.

-KÜRSÜYÜ KÖYLÜ KADINLARA BIRAKTI-

Kılıçdaroğlu, CHP Grup toplantısına 2B arazileri ile ilgili taleplerini duyurmak için gelen vatandaşlara da "Burası milletin kürsüsü" diyerek söz verdi. Kılıçdaroğlu, kürsüye çıkan 2B mağduru kadınları, "Gel bakalım anacığım hoş geldin" diye karşıladı. 2B mağduru kadınlardan biri, 2B arazileri için ödenmesi öngörülen paraların çok yüksek olduğunu, "AK Parti Antalya'da parayı keten çuvala tepti" sözleriyle dile getirirken, bir diğer 2B mağduru kadın, "Buralar ormandan açılmış bir yer değil. Osmanlı tapusu olan, anadan atadan kalan yerler. Bu yerin bir kısmı uzaktan deniz görüyor. Deniz gören yer dönümü 340 milyar. Toplamı 3,5 trilyon tutuyor. Biz bir köylü insanız, çok zor durumda buraya çıktım. Ağlamaktan elim başıma ermiyor" diye konuştu.

Köylü kadınların şikâyetlerini dile getirmesinden sonra söz alan Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

"2B yıllardır ama yıllardır babalarından dedelerinden kalan arazin ekilip biçilmesinden ibaret bir olaydır. Köylü, babasından dedesinden kalan araziyi ekip biçiyor. Ama devletle uyuşmazlığı var. Devlet bana ait, köylü bana ait diyor. Biz bunu çözmek istedik. Dedik ki arkadaş, devlet ve vatandaş arasında kavga olmasın. Sorun şu: Biz bunu nasıl çözeceğiz. 2B arazisi olan orman köylüsünden hiçbir bedel alınmadan hazine arazisini üzerlerine tapu edelim. Çünkü orman köylüsünün bir bedel ödeme gücü yok. Toplumun en yoksul kesimi orman köylüsü.

Tarımla uğraşanlar için görüşümüz emlak vergisi üzerinden köylüye devredilmeli ve tapusu verilmeli. Neden emlak vergisi? Emlak vergisini belirleyen devlet. Vatandaş kabul etmiş. Vatandaş üzerinden vergisini ödüyor. Zaten devletle vatandaş arasında bir uzlaşma var. O zaman o bedeli kabul edelim ve taksitle parasını isteyelim tapusunu verelim. Akşam başını yastığa huzur içinde koysun. Neden CHP olarak bunu böyle düşündük? Bizim bir kurucu liderimiz var. Adı Mustafa Kemal Atatürk. O, "Köylü milletin efendisidir' demiştir. Allah aşkına on yıldaki hale bakın. Köylü milletin efendisi olacak halde mi şimdi? Ellerine kelepçe vurup yerde süründürüyorsunuz. Biber gazı ve copla müdahale ediyorsunuz. Neden? Toprağını savundu diye. Toprağını savunmak vatanını savunmak demektir. Köylü toprağını savunmayıp neyi savunacak. O toprak sizin ananızın ak sütü kadar helaldir. O toprak sizindir."

AK Parti'nin CHP önerisine karşılık rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden alınması önerisini getirdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Rayiç bedelin ne olduğunu kimse bilmiyor. Fiyatlar yüksek. Az önce kadın arkadaşım söyledi, 340 milyar TL para istiyorlar. Antalya'nın batısını gezdim. Bundan şikayet ettim vatandaşın da şikayetini de dinledim. Hemen telefon ettiler milletvekillerine, "Toplanın 2B'yi değiştireceğiz' diye. Bugün Genel kurul'da 2B ile ilgili yasa tekrar görüşülecek. Biz yine 2B ile ilgili emlak vergisi değerinin esas alınmasını savunacağız. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi "Yüzde 70 emsali yüzde 50'ye indireceğiz' diyor. 170 milyarı köylü nasıl ödeyecek? Size sözüm var ne yaparlarsa yapsınlar CHP iktidarında o araziler size emlak vergisi değeri üzerinden verilecektir. Hiç öyle yüksek bedeller ödemeyin, isteseniz de ödeyemezsiniz. Gübreye, ilaca, mazota, suya zam yaptın, ürüne zam yapmadın. Bu zamlar kimin cebinden çıktı, köylünün. Şimdi köylüye diyorsun ki "Seni yoksullaştırdım, şimdi arazini senin elinden alacağım' diyor. Sen alamazsın çünkü CHP var."


En Çok Aranan Haberler