HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"En güvenilir ülke Türkiye"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sahte kanser ilaçlarının Amerika'dan Türkiye'ye getirildiği ve Türkiye'deki adıyla piyasaya sürüldüğü iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

"En güvenilir ülke Türkiye"

Akdağ, "Bize gönderilmiş bir bilgi yok. Türkiye'de FDI tarafından ilgili ilacın belli serileriyle ilgili bir problemden bahsedildiği için bizde piyasa gözetim ve denetimine başladık. Herhangi bir firmanın hatalı üretimi, firma adına belli bir seriyi piyasaya süren birileri karşımıza çıkabiliyor. Bu hususta ilaç güvenliğinin en güçlü olduğu ülke Türkiye'dir" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Yemen Kamu Sağlığı ve Nüfus Bakanı Dr. Ahmed Quassim Al-Ansi ve beraberindeki heyeti iki, ülke arasındaki sağlık alanına ilişkin konuları görüşmek ve işbirliğini geliştirmek üzere Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nde kabul etti. Akdağ, görüşme sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Amerikan İlaç Dairesi'nin, sahte kanser ilaçlarının Türkiye'den Amerika'ya getirildiği ve ilaçların Türkiye'deki adıyla piyasaya sürüldüğü iddiasıyla ilgili kendilerine bir bilgi gelip gelmediği sorusu üzerine Akdağ, "Roche firmasının bir ilacıyla ilgili olarak FDI bir araştırma yaptı. İlacın etken maddesiyle ilgili sorunlar tespit ettiği bir gerçek. Bu sorunlu ilacın üretim bölümlerinin her kutusunda yok bu. Üretim serilerinin nerede üretildiğine dair kesin bir bilgi yok. FDI tarafından Türkiye'de ilgili ilacın belli serileriyle ilgili bir problemden bahsedildiği için biz de piyasa gözetim ve denetimine başladık. Herhangi bir firmanın hatalı üretimi, firma adına belli bir seriyi piyasaya süren birileri karşımıza çıkabiliyor. Bu hususta ilaç güvenliğinin en güçlü olduğu ülke Türkiye'dir" dedi.

Akdağ, Türkiye'de bütün ilaçların ilaç takip sistemi denilen bir sistemle piyasaya geldiğini, gerek ithal ilaçların, gerek Türkiye'de üretilen ilaçların piyasaya sunulmadan önce Sağlık Bakanlığı'nın Merkez Bilgi Sistemi'ne o kutunun üzerindeki özel bir işaretle ilacın girildiğini belirterek, ilaçların bu şekilde piyasaya arzının yapıldığını ifade etti.

Akdağ, "İlaçlar vatandaşa satılıncaya kadar biz Türkiye'deki her bir kutu ilacı parmak iziyle takip edebilecek durumdayız. FDI dahil olmak üzere Fransa ve başta bazı ülkelerdeki ulusal ilaç otoriteleri bu sistemi nasıl geliştirdiğimizi yerinde görmek ve kendi ülkelerinde de geliştirmek üzere bizimle işbirliği halindeler. Vatandaşlarımız meselenin şu kısmına çok dikkat etmelidir. İlaçlarını vatandaşlarımız eczaneden alsın. Eczane dışında ilaç teminine gidilirse bizim bunu garanti etme imkanımız yok. Özellikle internet üzerinden başka türlü ilaç temini yapmaya çalışan kişiler olabiliyor" şeklinde konuştu.

Piyasadan toplatılan bir göz damlasıyla ilgili soru üzerine ise Akdağ, üretimle ilgili kusur ya da böyle bir ihtimalin ortaya çıktığı ürünlerin piyasadan toplatıldığını bildirdi. İlaçların geriye çekilmek istenen serilerinin nerede olduğunun artık İTS ile tespit edilebildiğini kaydeden Akdağ, bu tespitin eczane, depo hatta hasta bazında mümkün olduğunu, bunun Türkiye'de ilaç güvenliğinin geldiği noktayı gösterdiğini bildirdi.

Öksürük şuruplarının 6 yaş altındaki çocuklarda yasaklandığı Belçika'dakine benzer bir uygulamanın, Türkiye için de söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Akdağ, bu konuda bilim kurulunun inceleme yaptığını belirtti. Bunun öksürükle ilgili bütün ilaçlar için söz konusu olduğu şeklinde algılanmaması gerektiğini belirten Akdağ, ''Herhangi bir ilacın bilimsel açıdan riski ortaya çıkmışsa elbette buna karşı önlem alınması gerekir. Bizde de bilimsel komisyon böyle bir karar alırsa benzer bir uygulamayı biz de yapabiliriz, şu anda meseleyi araştırıyoruz" dedi.

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler