HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kundağa sarılan bebekte kalça çıkığı riski yüksek

SAMSUN (İHA) - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nedim Karaismailoğlu, kundağa sarılan bebeklerde kalça çıkığı rahatsızlığının yüksek oranda görüldüğünü söyledi.

Bebeğin beşikte kundak içinde tutulmasının son derece sakıncalı olduğunu belirten Prof. Dr. Nedim Karaismailoğlu, "Bebeklerde kemik gelişimi için bacağın sarılıp sarmalanması yerine açık tutulması gerekiyor. Bacak açık tutulursa kemiğin başı ve kalça gelişiyor. Kemiğin başı kalçaya girmezse kemik başı ve kalça gelişmiyor. Özellikle kırsal kesimde kalça çıkığı hastalığı çok yaygın. Doğuştan kalça çıkığına annenin hamilelik döneminde yeterli beslenememesi ve yaptığı hareketler gibi bazı faktörler yol açıyor. Kundağa sarılan bebeklerde kalça çıkığı riski yüksek" dedi.

Avrupa'da ve Amerika'da kalça çıkığı hastalığının olmadığını ifade eden Prof. Dr. Nedim Karaismailoğlu, kalça çıkığı tedavisinin 3-4 yaşlarında bitmesi gerektiğini ifade ederek, "Özellikle Anadolu'da çocuğun bacağı, 'eğri olmasın' diye sarılıyor. Bacak sarmayla düzelmez. Her çocuğun kalça çıkığı muayenesinden geçmesi lazım. Belli yaşa gelindiğinde gerekli film tetkiki yapılmalı. Geç kalındığında, 6 yaşı geçtiğinde başka problemler ortaya çıkıyor, kemiğin başı eriyor ve tedavi zorlaşıyor" diye konuştu.

Kırsal kesimlerdeki özellikle fakir ailelerde bel kemiği ve ayak çarpıklığının çok fazla görüldüğünü dile getiren Prof. Karaismailoğlu, buna dengesiz ve yetersiz beslenmenin sebep olduğunu kaydetti. Karaismailoğlu, bel kemiği eğriliğinin kamburluğa yol açtığını belirterek, kemiğin yaptığı baskı sonucu kalp ve akciğer problemlerinin da ortaya çıkabildiğini sözlerine ekledi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler