HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şam'da intihar saldırısı

Suriye'nin başkenti Şam'da Ulusal Güvenlik binasını hedef alan intihar saldırısı düzenlendi.

Şam'da intihar saldırısı

Suriye Devlet Televizyonunun verdiği habere göre, intihar saldırısında Savunma Bakanı Davut Racha, İçişleri Bakanı İbrahim El Şaar, Esad'ın Özel Temsilcisi Hasan Türkmani, Suriye İstihbarat Teşkilatı Muhaberat'ın Tahkikat Bölümü Başkanı Hafız Mahluf ile Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın eniştesi Asıf Şevket hayatını kaybetti.

[

](https://www.mynet.com/suriye-halki-esad-sonrasina-hazir-110100641761)

[

****](http://video.mynet.com/habervideo/Sam-da-intihar-saldirisi/1461364/)

Bakanın koruması gerçekleştirdi

Suriye Resmi Haber Ajansı SANA, intihar saldırısını Savunma Bakanının resmi korumasının gerçekleştirdiğini öne sürdü. Saldırının bomba yüklü araçla düzenlendiği de belirtiliyor.

Çok sayıda yaralı var

Saldırının, ulusal güvenlik binasında bakanlar kurulu toplantısı esnasında düzenlendiği kaydedildi.

Suriye devlet televizyonu, çok sayıda kişinin yaralandığını, bazılarının durumunun kritik olduğunu da duyurdu. Kanal, konuyla detaylı bilgi vermedi.

Saldırıda tam olarak kaç kişinin öldüğü ya da yaralandığı henüz bilinmiyor.
Suriye ordusu: "İntihar saldırıları bizi yıldıramaz"

Suriye ordusu, Şam'da düzenlenen intihar saldırısıyla ilgili olarak, "Terör saldırıları bizi yıldıramaz" açıklamasını yaptı.

Suriye televizyonunda ordu adına yapılan açıklamada, "Terör saldırıları bizi yıldıramaz. Korkakça yapılan bu saldırıyla teröre karşı daha kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

Açıklamada, Suriye rejiminin ülkeyi teröristlerden "temizlemekte" kararlı olduğu vurgulandı.

ESAD DA ÖLDÜ İDDİASI

Suriye'yi sarsan intihar saldırısının ardından ortaya atılan iddia tüm dengeleri değiştirecek.

Suriye'nin başkenti Şam'da içişleri ve savunma bakanıyla birlikte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eniştesinin öldüğü saldırıyla ilgili en şok edici iddialar internet dünyasını sarsmaya devam ediyor.

Twitter ve Facebook başta olmak üzere bir çok sosyal paylaşım ve haber sitesinde özellikle Arap dünyası ve Suriye muhalefeti kaynaklı iddialarda Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da saldırı düzenlenirken binada olduğu iddia ediliyor.

Esad'ın ölmüş olduğu yönünde şimdiye kadar haber ajanslarından herhangi bir bilgi sızmadı. Ancak, Esad'ın ölmüş veya yaralanmış olabileceği ile ilgili iddiaları ileri süren siteler ve kişiler, kanıt olarak saldırıyı düzenleyen kişinin Esad'ın koruması olması ve saldırıdan sonra başta Esad'dan herhangi bir açıklamanın gelmemesini gösteriyor.

Türk istihbaratına da suçlama

Suriye Enformasyon Bakanı Umran ez-Zuabi Şam'da meydana gelen intihar saldırısının dış istihbarat örgütlerinin işi olduğunu iddia etti.

Umran ez-Zuabi patlamalarla ilgili olarak "Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve İsrail istihbaratının düzenlediği bu saldırı cevapsız kalmayacaktır" şeklinde konuştu.

Suriye devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, 4 milyon askeri bir araya getirecek güce sahip olduklarını ifade eden Zuabi, Şam'daki 4. Tümen karargahında herhangi bir patlamanın söz konusu olmadığını belirtti.
"Daha önce zehirlenerek öldürüldüler" iddiası

Bu arada, Suriye devlet televizyonu tarafından intihar saldırısı sonucu bugün öldürüldüğü iddia edilen yetkililerin mayıs ayında Özgür Suriye Ordusu tarafından zehirlenerek öldürülen kişilerle aynı olduğu öne sürüldü.

Suriyeli muhaliflerden Dr. Abdurrahman ed-Dımeşkiyye'nin sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından paylaştığı mesajında, mayıs ayında Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Sahabe Tugayları tarafından zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilen üst düzey yetkililerin cesetlerinin bugünkü intihar saldırısı mahalline getirildiği ve intihar saldırısı süsü verildiği iddia edildi.

Özgür Suriye Ordusu mayıs ayında, Suriye'deki askeri operasyonları yöneten Hasan Türkmani, Muhammed Şaar, Hişam Bahtiyar, Asıf Şevket, Davut Racha, Muhammed Said Buhaytan, Ali Memlük ve Salah en-Naimi'den oluşan konseyin 2 ay boyunca izlendiğini ve zehirleme operasyonunun Sahabe Tugayları adlı birim tarafından gerçekleştirildiğini, Buhaytan'ın korumasının suikastta bizzat rol aldığı öne sürmüştü.

Esed rejimi, zehirlenme olayını yalanlamamış, saldırıda ölen olup olmadığıyla ilgili kesin bir bilgi de vermemişti.
Özgür Suriye Ordusu üstlendi

Bu arada Suriye'de muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu, Şam'da düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Özgür Suriye Ordusu, AFP'ye elektronik postayla gönderdiği açıklamada, Özgür Suriye Ordusu'nun Komutanı'nın Şam'da Ulusal Güvenlik binasını hedef alan ve "barbarca katliamlardan sorumlu Esed'in çok sayıda sağ kolunun öldüğü operasyonun başarılı olduğunu" vurguladı.

Açıklamada, "bunun Esed'in, sağ kollarının ve sivil ya da asker olsun rejimin simgelerinin düşürülmesine yönelik büyük operasyonların ilki olduğu vurgulandı.

Bu arada, Özgür Suriye Ordusu'nu oluşturan muhalif gruplardan Livau'l-İslam'a bağlı Şehitler Timi sözcüsü Ebu Ammar, Şam'daki intihar saldırısını üstlendiklerini açıkladı. Sözcü ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi vermedi.

Öte yandan Suriyeli muhalif komutanlardan Riyad El Esad, intihar saldırısını kendisine bağlı güçlerin düzenlediğini söyledi.

Associated Press haber ajansına konuşan El Esad, devlet televizyonunda saldırının bir intihar eylemi olduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Kendisine bağlı güçlerin bombayı odaya yerleştirdikten sonra patlattığını ileri süren El Esad, "saldırıyı düzenleyenlerin tamamı şu anda hayatta" diye konuştu.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Uluslararası Toplum: Suriye'de siyasi geçiş için çalışmalı" ifadelerine yer verildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler