Kıbrıs görüşmeleri Rum basınında

LEFKOŞA (İHA) - Rum basını 10 Şubat'ta New York'ta başlayan Kıbrıs görüşmelerinin dün çökmenin eşiğine geldiğini, gerek Amerikan unsurunun gerekse garantör ülkeler Türkiye ve Yunanistan'ın Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'a "sözle ifade edilemeyecek baskıları" sonucu, görüşmelerin çıkmaza uğradığı ilanının bertaraf edildiğini bildirdi. Gazeteler, New York görüşmelerine ilişkin haberlerini bugün de birinci haber olarak okurlarına iletti.

Alithia, "Çöküşün Eşiğinde - Amerikalılar ve Garantör Güçler Görüşmeleri Dişleri ve Tırnaklarıyla Hayatta Tuttular - Türkiye ve Yunanistan Annan'ın Üst Hakemlik Rolünü Kabul Ediyor - Klerides Ayrılıyor mu?" başlıklı manşet haberinde, görüşmelerin çöküşünün dün gece önlendiğini ancak henüz prosedürün kesin olarak kurtarılmış olmadığını belirtti. Gazete haberini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Ancak görüşmelerin, esas üzerinde adada (ve belki herhangi bir Avrupa ülkesinde) devam etmesi muhtemel görülüyor. Çünkü üst hakemlik esas meselesi aracılığıyla Türk tarafından gelen öneri, çıkmaza geçici bir çıkış sağlıyor. Üst hakemlik konusunda Türkiye ile Yunanistan'ın tutumlarının örtüştüğü görülüyor çünkü Yunanistan Hükümet Sözcüsü dünkü ani açıklamasında; üzerinde anlaşma sağlanamayan konunun üst hakemliğin türü olduğunu söyleyerek, bu rolün kabul edildiği imasında bulundu"

"ANNAN'DAN YENİ FIRSAT" Fileleftheros da "Lefkoşa ve Ankara'nın Üst Hakemlikle İlgili Önerileri Dün Akşam Masaya Konuldu - Annan'dan Yeni Fırsat - Ültimatomsuz Müzakere ve Referandum Talebi" başlıklı manşetinde, Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs sorununda özlü müzakerelerin başlaması çabalarını uzatarak, prosedürün çökmesini engellemekte kararlı olduğunu okurlarına iletti.

Gazete bütün göstergelerin, Genel Sekreter'in taraflara gönderdiği davet mektubunda yer verdiği şartları temelinde bir anlaşmaya varılmadığını gösterdiğini belirtti ve şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"New York'tan gelen bilgilere göre dünkü görüşme sırasında prosedürel karakterli çeşitli önerilerde bulunuldu. Bunlardan bazıları yazılıydı. Aynı bilgiler, Türkiye tarafından masaya, üst hakemlik konusunda formüller de konulduğunu, ilk değerlendirmelere göre bu önerilerin, Başkan Papadopulos tarafından ilk görüşmede ortaya konulan öneriden çok da uzak olmadığı yolundadır. Bu akşamki görüşmenin son görüşme olması bekleniyor ve Genel Sekreter Kofi Annan iki tarafın, görüşmelerin Lefkoşa'da devam etmesine yeşil ışık yakmalarını umuyor" Gazete, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Papadopulos ve Rauf Denktaş'la dün geceki görüşmesi öncesinde New York'ta, her iki tarafa da baskı ve ricalarla diplomatik ve siyasi korku filmi yaşandığını, BM ve ABD yetkilileri, Genel Sekreter'in çabalarının başarısızlığa uğramasının bertaraf edilebilmeleri için Türkiye ve Yunanistan hükümetlerinden Kıbrıs Türk ve Rum liderlerine baskı yapmak üzere müdahale etmelerini istediklerini kaydetti.

ORTAK FORMÜL ARAYIŞI
Simerini ise "Ortak Formül Arıyorlar - Çıkmazın Aşılmasına Yönelik Türk Önerisinin Ne Olduğunu Açıklıyoruz - Başkan Papadopulos Ne Savunuyor - AB'ın Müzakerelere Hangi Yöntemle Müdahil Olmasını İstiyor" başlıklı manşetinde, Annan'ın, Kıbrıs sorununun 1 Mayıs'a kadar çözülmesi hedefiyle müzakerelerin 16 Şubat Pazartesi günü günü yeniden başlamasına yönelik çabaların işe yaradığını yazdı. Gazete, güvenilir kaynaklarına dayanarak, dün geceki görüşme sırasında Rum tarafının şu üç noktayı savunduğunu yazdı:

Reklam
Reklam

"1- Müzakerelerin Annan planı temelinde başlaması, 2- Müzakerelerin BM himayesinde gerçekleştirilmesi, 3- AB'ın da müdahil olması"

Gazete, Türk tarafının iki taraf arasındaki anlaşmazlıkların çözümü mekanizması önerdiğini ve bu çerçevede 26 Nisan'da dörtlü konferans yapılmasını istediğini kaydetti. Simerini, Türkiye, Yunanistan ve iki tarafın katılacağı bu dörtlü konferansın iki taraf arasındaki müzakereler sırasında ortaya çıkacak sorunların çözülmesini ve Annan Planı'ndaki boşlukların doldurulmasını hedeflediğini yazdı.

NEW YORK'TA "ENGELLİ GÖRÜŞMELER" Haravgi, "Engelli Görüşmeler - Bugün Annan, Papadopulos ve Denktaş için Yeni Randevu" başlıklı manşet haberinde, Annan'la Cumhurbaşkanı Denktaş ve Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos arasında bu akşam üçüncüsü gerçekleştirilecek olan yeni görüşmenin, Kıbrıs müzakerelerinin başlayıp başlamayacağı konusunda belirleyici olacağını, dün geceki görüşmende somut bir sonuca varılamadığını okurlarına bildirdi.

Politis gazetesi de "Yeni Erteleme, 'Evet' veya 'Hayır' Konusunda Tedirginlik Sürüyor - Tasos-Denktaş İlk Anlaşması - Annan Formülünde Anlaşmazlık - Çıkmazın Aşılmasına Yönelik İki Uzlaşma Önerisi" başlık ve spotlarıyla manşetten yansıttığı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos'un; müzakerelerin Pazartesi günü yeniden başlaması ve ilerlemenin yeniden incelenmesi ve referandum prosedürüne karar verilmesi için müzakerelerin 16 Mart'a kadar devam edilmesini önerdiğini yazdı.
Politis haberine şu ilginç notu da ekledi: "Edindiğimiz bilgilere göre önceki geceki ortak görüşmede, her iki liderde de itirazların hakim olduğunu anladığı zaman Genel Sekreter öfkesine hakim olmakta zorlandı. Böylece, prosedürü ölü ilan etmemek için Denktaş ve Papadopulos'tan otellerine dönmelerini ve kendilerine söylediklerini yeniden düşünmelerini ve mektubundaki önerilerine yanıtlarının evet mi hayır mı olduğunu söylemelerini (dün gece) istedi. Diplomatik bir kaynak, ilk ortak görüşme sırasında daha çok Papaodopulos'un konuştuğunu, her cümlesini de 'katılıyorum' kelimesiyle tamamladığını anlattı. Aynı kaynak Papadopulos'un Denktaş'ın, kendi tutumları arkasında tahkim olmasına olanak tanıdığına da dikkat çekti"

Reklam
Reklam

Mahi gazetesi de manşetine "Üçüncü Devreye Gidiyoruz - Türkiye Papadopulos'un Önerilerini Kopya Etti" başlığını attı.