Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TUR" uçağıyla saat 11.40'da Atatürk Havalimanı'ndan KKTC'ye hareket etti. Apronda askeri tören kıtasını selamlayan Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve diğer yetkililer uğurladı.
Erdoğan ziyareti kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. İki lider, görüşmelerinin ardından kameralar karşısına geçerek basın toplantısı düzenledi.
Ersin Tatar'ın konuşmasından satır başları şöyle:
Gelinen noktada sizlerin destekleriyle biz yeni siyaseti sonuna kadar sürdürmenin azmi içindeyiz. Bu saatten sonra eskiye dönemeyiz. Ortaya yeni bir siyaset çıkmıştır. Sizlerin, ana vatanın desteğiyle bütün dünyaya bunu anlattık. Şu anda resmi müzakerelere geçemiyoruz ancak Kıbrıs'ta yapıcı önerilerle karşı tarafı bir bakıma uyarıyoruz. Kıbrıs'ta 2 ayrı halk vardır; bu 2 halk aynı adayı paylaşırken egemenlik zemininde mutlak surette iş birliği olabilir. Bütün dünyaya bu mesajı tekrar veriyoruz. Bu adada her iki halkın da yararlanacağı iş birliklerine varız.
20 Eylül'de New York'taki konuşmanızda dünyanın gözünün içine baka baka Kıbrıs halkına yapılan zulümlere, bütün girişimlere artık dur deyiniz dediniz. Artık KKTC'yi tanıma zamanı geldi dediniz.
Tatar'ın ardından sözü alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar ise şu şekilde:
"Seçimleri demokrasimize yaraşır bir şölen havasında tamamladık. Dünyada istisna diyebileceğim bir demokrasi şöleniydi. Cumhurbaşkanı sıfatıyla 5 sene daha ülkeme hizmet etme görevini üstlendim. Göreve başlamamızın ardından ilk yurt dışı ziyaretimi Kuzey Kıbrıs'a yapmak suretiyle bu geleneğimizi devam ettirdik. Buradan da Azerbaycan'a geçeceğim. Bu gece Azerbaycan'dayım. Orada görüşmelerimizi yapıp yarın Ankara'ya döneceğiz.
Elektrik sorunuyla ilgili Türkiye'den kablo yoluyla Kuzey Kıbrıs'a elektrik naklinin sağlanması en önemli adımımız olacak. Bununla artık Kuzey Kıbrıs'ta elektrik kesintileri gibi bir sorun inşallah kalmayacak."
Kıbrıs meselesinde Türk tarafı her zaman yapıcı ve sonuç odaklı tutum benimsemiştir. Ada'nın kadim ve asli unsuru özellikle Kıbrıs Türklerinin haklı talepleri açık ve nettir. Kıbrıs Türkü asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır. Bu gerçekleri görmezden gelenlere saplantılarını artık bir yana bırakıp Ada'nın gerçekleriyle yüzleşmelerini tavsiye ediyorum. Yarım asırdan fazla bir süre Rum tarafının uzlaşmaz ve maksimalist yaklaşımları nedeniyle heba edildi. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye tahammülü yok. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu KKTC'nin tanınmasından geçmektedir. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar'ın Cenevre'deki son gayri resmi toplantıda ortaya koyduğu, bizim de desteklediğimiz gerçekçi ve sonuç odaklı vizyon esasen bundan ibarettir.
Kıbrıs Adası ve etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının hakça paylaşımı için Kıbrıs Türk tarafının sunduğu somut önerilerin hala masada olduğunu hatırlatmak istiyorum. Atılan vizyoner adımlarımız karşılıksız bırakıldı. Buna rağmen garantör ülke olarak her zaman diyaloğa öncelik verdik. Anlamsız silahlanma teşebbüsüne girişenler bunun risklerini hesaplamalı.
Derinya bölgesinde 1192 adet sosyal konutun inşasına inşallah yakında başlıyoruz. Çift yönlü elektrik iletim kablosunun imalat ve döşenmesi önceliklerimiz arasında."
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis ile görüşme durumuna dair "Yol haritamız belli. Yol haritası barış üzerine endeksli. Bu denizlerde barıştan başka çıkış yolu yok. Barışı eğer engellemek isteyenler olursa o zaman farklı proje uygulamasına geçmek zorunda kalırız. İstiyoruz ki önümüze bu tür engeller çıkarılmasın ve Ege Denizi bir barış denizi olarak dünyaya mesajını versin" mesajlarını verdi.
Erdoğan'a KKTC ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan uçak saat 13.00 sıralarında KKTC'ye indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Ercan Havalimanı'nda, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile eşi Sibel Tatar, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve diğer yetkililer karşıladı.
Erdoğan, havalimanından ayrılırken makam aracından inerek kendisini bekleyen vatandaşları selamladı.
KKTC’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lefkoşa Atatürk Anıtını ziyaret ederek, anıt özel defterini imzaladı.
Erdoğan, ziyareti kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geldi.
Erdoğan ile Tatar'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü.
Görüşmeye daha sonra KKTC Başbakanı Ünal Üstel ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da katıldı.
Kaynak: AA