Su ne renktir? Suyun rengi var mı?

Dünyada nefes alan her canlının hayatlarını idame ettirebilmesi için su denilen yaşam kaynağına gereksinimleri vardır. Su, birbirinden farklı moleküllerden meydana gelen gerek tadı gerekse kokusu olmayan bir kimyasal madde olarak tabir edilebilmektedir. Hem katı hem gaz hem de sıvı formları olan suyun aynı zamanda dikkat çekici çeşitli özellikleri de mevcuttur. Su ile alakalı en sık araştırılan konular arasında rengi olup olmadığı konusu bulunmaktadır. Peki, su ne renktir ve suyun rengi var mı?

İnsanların, hayvanların ve diğer canlıların hayatta kalabilmeleri için yaşam pınarı olarak bilinen suya ihtiyaçları vardır. Su olmadan hayatın devam edebilmesi söz konusu dahi değildir. Saydam bir sıvı olarak bilinen su sıvı halde olmasının yanı sıra donduğu zaman katı şekle de geçebilmektedir. Bunun yanı sıra su çok kaynadığı zaman ortaya buhar çıkmaktadır. Bu buharda suyun gaz hali olarak betimlenmektedir. Su doğada çeşitli etkenlerden kaynaklı farklı renklerde görülebilmektedir.

Reklam
Reklam

Su ne renktir?

Suyun bünyesinde çeşitli moleküller mevcuttur. Bu moleküller bulundukları ortamda ışık varsa farklı renkte görülebilmekte ve bu durum suyun rengini farklı bir şekilde yansıtabilmektedir. Suyun değişik renklerde görülmesinin altında yatan asıl neden yapısında bulunan su moleküllerinin kırmızı dalga boyunda yer alan ışınları emmesi ile bağlantılıdır.

Bilimsel olarak konuya bakıldığında bir dalga döngüsü içerisinde yinelenen birimler bulunmaktadır. Bu birimler arasında belli bir mesafe vardır. Bu mesafe bilimsel açıdan kırmızı veya kızıl dalga boyu olarak tabir edilmektedir.

Su genel olarak herhangi bir renge sahip olmayan bir yapıdadır. Bu durum bünyesinde barındırdığı moleküllerin içerdiği niteliklerden kaynaklıdır. Yaşam kaynağımız olarak öne çıkan suyun kendine has birtakım özellikleri de mevcuttur. Bu bağlamda suyun genel özellikleri şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • Suyun sıvı bir formdayken katı bir hale geçiş yapması donma noktası ile ilgilidir.
  • Suyun katı bir haldeyken sıvılaşmaya başlaması ise erime noktası ile bağlantılı bir durumdur.
  • Doğa üzerinde su katı, gaz ve sıvı olmak üzere 3 farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır.
  • Suyun hem kendine has bir ısısı hem de elektriksel iletkenlik niteliği vardır.
  • Suyun dikkat çeken özelliklerinden biri kılcal damarlarda dolaşabilmesidir.
  • Suyun bünyesindeki moleküllerle aynı özelliği taşıyan başka moleküller arasında meydana gelen çekim kuvveti kohezyon, farklı moleküller arasında meydana gelen çekim kuvveti ise adezyon olarak ifade edilir. Suyun bünyesinde bu her iki kuvvette bulunmaktadır.

Suyun rengi var mı?

Suyun kendine has herhangi bir rengi yoktur. Su normal koşullarda lezzeti, kokusu, rengi olmayan, doğada çok fazla oranda bulunan bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır. Suyun rengi şeffaf olmasına rağmen içerisinde yer alan su moleküllerinden dolayı farklı renklere bürünebilmektedir. 1 oksijen ve 2 hidrojen atomundan meydana gelen bu maddenin rengi deniz, havuz gibi ortamlarda bizlere mavi tonlarda görülmektedir.

Reklam
Reklam

Suyun rengini mavi olarak görmemizin ana sebebi su moleküllerinin ışığı emmesinden dolayıdır. Ayrıca güneşli bir havada su molekülleri güneşten yansıyan çeşitli ışınları emmektedir. Yoğurma olarak da tabir edilen bu emme durumunda deniz, havuz gibi yerlerde bulunan suyun rengi mavi tonlarda karşımıza çıkmaktadır.

Kırmızı ya da kızıl dalga boylarında oluşan ışınlar, su molekülleri tarafından yoğurma olayına maruz kalmaktadır. Bu durum moleküllerin yapısında bulunan titreşim enerjisini harekete geçirmektedir. Titreşim enerjisinde yaşanan birtakım değişimler neticesinde suyun rengi mavi olarak görülmeye başlamaktadır. Ayrıca bu mavi renk suyun kütlesindeki derinlik fazlalaşmaya başlayınca daha da koyu bir hale gelmektedir. Benzer durum suyun katılaşıp buz forma gelmesinde de görülebilir. Buz ne kadar kalın bir hale gelirse rengi o kadar mavi olmaktadır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: