HABER

Atlar ayakta uyur mu, nasıl ve neden uyur?

Dünya genelinde hem nitelikleri hem de yetenekleri açısından birbirinden farklı olan çok sayıda hayvan türü mevcuttur. Bu hayvan türlerinden biri insanlar için en sadık hayvanlar arasında sayılan atlardır. Atgiller familyasına mensup olan atlar, memeli ve toynaklı olmasının yanı sıra otobur olarak da bilinmektedir. Atların pek çok dikkat çekici özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklerinden biri uyku esnasında ayakta kalmalarıdır. Peki, atlar ayakta uyur mu, nasıl ve neden uyur?

Atlar ayakta uyur mu, nasıl ve neden uyur?

İçindekiler

  • Atlar ayakta uyur mu?
  • Atlar ayakta nasıl uyur?
  • Atlar ayakta neden uyur?

Atlar günümüzde binek hayvanı olarak kullanılmaktadır. Dünya üzerinde çeşitli bölgelerde hayatlarını sürdüren birçok farklı at ırkı bulunmaktadır. Atların dişileri kısrak olarak isimlendirilirken erkekleri ise beygir olarak isimlendirilmektedir. Asil görünümleriyle öne çıkan atların bilinmeyen birçok farklı özelliği de vardır. Bu özelliklerinden biri uykuya geçtiklerinde ayakta uyuyabilme özelliğidir. Tam da bu noktada insanların aklına “atlar yatarak da uyurlar mı?” sorusu takılabilmektedir.

Atlar ayakta uyur mu?

Sadık oluşları ve sevimli halleri ile dikkat çeken atların en dikkat çeken özelliği ayaktayken uyuyabilmeleridir. Günümüzde at ırkları arasında en bilineni Arap atlarıdır. Bu atların yanı sıra Morgan atları, Firesian atları, Clydesdale atları gibi birçok farklı at ırkı olmakla beraber her at ırkının kendine özgü nitelikleri mevcuttur.

Atlar genel olarak 50 sene kadar yaşayabilme özelliğine sahiptir. Dişi atlar gebe kaldıklarında bu süreç 11 ay kadar sürmektedir. Ayrıca dişi atlar bir sene içerisinde yalnızca bir kereye mahsus doğum yapabilmekte ve doğumda doğan yavru atlar anında ayaklanabilmektedir. Yeni doğmuş bir bebek uzun bir süre yürüyemezken atlarda durum epey farklı ve dikkat çekici olmaktadır. Atların kas yapısı çok dayanıklı olmakla birlikte boyun kısımları ise oldukça güçlüdür. Bir yerden bir yere gitmek için de sıklıkla kullanılan atlar, ayrıca at yarışlarında da karşımıza çıkmaktadır.

Kuyruk kısımları püskül şeklinde olan atların en ilginç özelliği ise uyuma şekilleridir. Atlar ayakta uyuyabilen bir hayvan türü olduğundan bu değişik yetenekleri oldukça dikkat çekicidir.

Atlar ayakta nasıl uyur?

Atların yaradılışlarından kaynaklı ayakta uyuyabilme kabiliyetleri vardır. Atların bu yeteneğinin yanı sıra istediklerinde yatarak uyuyabilme yönleri de bulunmaktadır. Atların bacak kasları oldukça sağlam ve kuvvetli bir kas yapısına sahip olduğundan bu özellikleri sayesinde uyku esnasında ayakta rahat bir şekilde kalabilmektedirler. Atların bacak kaslarının yanı sıra tendonları ile bağları da ayakta uyumalarına yardımcı olmaktadır. Güçlü bacak kaslarını kullanarak diz kısımlarını kolayca kilitlemekte ve bu kilitleme hareketinden kaynaklı düşme tehlikesi yaşamadan ayakta uyuyabilmektedirler. Atlar bu sıra dışı yetenekleri sayesinde bacakları üzerinde kolayca durabilmektedir.

Birçok bilim insanı atların ayakta uyumasının yanı sıra yatarak uyumaları gerektiğini de söylemektedir. Yatarak uyumak tüm vücudun dinlenmesi demek olduğundan bilim insanları atların bu uyku pozisyonuna da gereksinim duyduklarını açıklamıştır.

Atlar ayakta neden uyur?

Atların sıra dışı olarak adlandırılan niteliklerinden biri uyku haline geçerken ayakta uyuyabilme nitelikleridir. Atların bu özelliği birçok kişi için oldukça ilgi çekicidir. Atlar ayakta uyuma pozisyonuna geçtikleri sırada üç bacakları üzerinde durabilmekte ve diğer bacaklarını dinlendirebilmektedir. Belli bir süre sonra üç bacaktan biri yorulursa o bacağı dinlendirilen bacakla değiştirmekte ve yine ayakta uykuya devam etmektedir.

Genel olarak canlıların dinlenebilmeleri için REM uykusu denilen ve derin uyku evresi olarak da bilinen evreye geçmeleri önemlidir. Atlar ayakta uyudukları süreçte bu uyku evresine geçiş yapmamaktadır. Atların ayakta uyumasının altında yatan neden ise kendilerini dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumalarıdır. Atlar yatarak uyuyabilmelerine rağmen bunu tercih etmemektedir. Bir at yatarak uyuduğunda olası bir tehlike esnasında seri bir biçimde ayağa kalkıp kaçamayabilmektedir. Ayakta uyuduklarında ise derin uyku evresine de geçiş yapmadıkları için risk anında daha hızlı bir şekilde ortamı terk edebilmektedirler. Öte yandan atlar kalabalık şekilde gezerken kısa süreli de olsa yatarak dinlenebilmektedir.

İLK YORUMU SEN YAP ( 0 )

En Çok Aranan Haberler