LONDRA (İHA) - Ekonomi dünyasının saygın gazetelerinden Financial Times'a göre, Türk bankalar yabancı bankalarla ilişkilerini evliliğe götürmekte başarılı olamıyor.
Bugüne kadar birçok yabancı bankanın Türkiye'deki bankaları satın alma ya da onlara ortak olma arayışlarında olduğunu yazan gazete, yatırımcıların, yüksek fiyat nedeniyle geri adım attıklarını yazdı. Banka birleşmelerinde de insan ilişkilerinde olduğu gibi "aşk, flört ve evlilik" olmak üzere üç aşamanın bulunduğunu yazan gazete, "Ancak Türkiye'de alternatif bir üçüncü aşamaya var. O da balayı planları yapılırken nişanın atılması" benzetmesini yaparak, Türkiye'de yerli ile yabancı bankaların iyi başlayan birleşme görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının nedenlerini araştırdı.
HSBC'nin kriz ortamında Demirbank'ı satın almasının dışında bugüne kadar başarılı sayılabilecek tek örneğin Koçbank ile Unicredito arasındaki evlilik olduğunu hatırlatan gazete, nikah masasından son dakikada kalmaya en yakın örnek olarak da Garanti Bankası ile Banca Intesa arasında ilişkiyi örnek görüşmelerini gösteriyor. Son örnekten yola çıkan gazete, anlaşmazlık noktalarını, Türk bankacılık sisteminin en büyük sorunu olan "problemli kredilerin" boyutu üzerinde anlaşmaya varılamaması, bir diğerini de banka hisselerinin birleşme spekülasyonlarıyla birlikte İMKB'de iyice yükselerek mutabakat sınırlarını zorlayan seviyelere çıkması olarak sıraladı.
Burhan Karaçam ve Murat Özyeğin gibi bankacılığın önemli isimlerini görüşlerine de başvuran gazete, Türk bankalarının yeniden yapılanmaya ağırlık verdiği sürece bundan 2-3 yıl sonra yabancılarla daha rahat birliktelikler kurabileceğine dikkat çekti.
Gazete ayrıca, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı'nın, Akbank'ın yabancı ortaklık düşünmediğini, ancak sektörü güçlendirecek zorlu rakiplerin yokluğunu sık sık hissettiğine ilişkin sözlerine de yer verdi. Erol Sabancı'ya göre Türk bankacılığında hakim olan aile hissedarlığı, sanayi kuruluşlarındaki iştirakler ve bu iştiraklere kullandırılan krediler, yabancıların satın alma ve birleşme anlaşmalarında geri adım atmalarına yol açıyor.