HABER

Hasta hakları nelerdir? Hasta hakları ve hasta hakları yönetmeliği

Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı beli şartlara göre çeşitli sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Yaşı, işi, çalıştığı kurum ve kuruluş gibi farklı özelliklere göre çeşitli sağlık hizmetleri vatandaşlara sunulur.

Hasta hakları nelerdir? Hasta hakları ve hasta hakları yönetmeliği

Bireyler çeşitli sağlık sorunlarından ötürü devlete ait olan ya da özel sağlık kurum ve kuruluşlarına gitmek durumunda kalabilir. Bu durumlarda vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanırken farklı kriterler doğrultusunda sahip oldukları bazı etik ve yasal haklar da vardır.

Hasta hakları nelerdir?

Bir kişinin sağlık hizmetlerinden yararlandıkları süreçte sahip oldukları yasal ve etik haklar bulunur. Bu haklar hasta hakları olarak adlandırılır. Hasta hakları kişilerin daha iyi sağlık hizmeti alabilmesi ve haklarının korunması, tedavi sürecini sorunsuz ve sağlıklı bir biçimde ilerlemesi için son derece önemlidir.

Hasta hakları kapsamında yer alan ve hasta hakları yönetmeliğine göre düzenlenen bazı temel haklar vardır. Bu haklar ve açıklamaları şu şekildedir:

  • Sağlık hizmeti alma hakkı: Her hasta ayrım olmadan sağlık hizmeti alma hakkına sahiptir. Yasal haklara göre acil durumlarda da sağlık hizmeti almak her vatandaşın hakkıdır.
  • Bilgi edinme hakkı: Hastalar tedavi süreçleri hakkında tüm bilgiyi detaylı, doğru ve tam olarak alma hakkına da sahiptir. Riskler, olası yan etkiler, tedavi seçenekleri, tanı gibi bilgiler hastaya verilmelidir.
  • Rızaya dayalı tedavi ve tedavi edilmeme hakkı: Hastalar belirlenen tanıya göre tedavi sürecine girmeden önce rıza vermelidir. Rızası olmayan hastaya tedavi uygulanmaz. Hasta tedaviyi kendi özgür iradesi ile kabul etmelidir. Hastanın ayrıca tedaviyi reddetme hakkı da bulunur.
  • Gizlilik hakkı: Tüm hastaların sağlık bilgileri gizli tutulmak zorundadır. Sağlık personeli hastaların kimlik bilgilerini ya da mevcut sağlık durumlarını yalnızca profesyonel ya da yasal gerekçelere dayanarak paylaşabilirler.
  • Tedavi seçeneklerini seçme hakkı: Bazı tanıların birden fazla tedavi seçeneği bulunabilir. Hasta en uygun tedavi seçeneklerinin bilgisini alarak birini seçebilir.
  • Dine, kişisel tercihlere ve inanca saygı hakkı: Hasta, inançlarına göre ya da kişisel tercihlerine göre tedavi edilme hakkına da sahiptir.
  • Ağrı yönetimi ve rahatlık hakkı: Tedavinin süreci boyunca hasta ağrılarının en aza indirilmesini talep edebilir.
  • Erişebilirlik hakkı: Sağlık hakları ekonomik, dil ya da fiziksel engellere rağmen kişilere aittir.
  • Hasta yakınları ile iletişim kurabilme hakkı: Hastalar tedavi süreçleri konusunda yakınları ile iletişim kurabilmelidir.
  • Sağlık kurumu seçme hakkı: Hasta istediği sağlık kurumunda tedavi olabilir. Tanısı başka bir sağlık kurumunda konsa da tedavi için aynı sağlık kurumunu seçme zorunluluğu bulunmaz.
  • Eşitlik hakkı: Sağlık hizmetlerinden faydalanmak ırkı, dini, dili önemli olmaksızın herkese ait bir haktır. Hiçbir birey farklı özellikleri, rengi, inancı, dili gibi durumlarındaki farklılıklar nedeni ile tedaviden muaf tutulamaz.
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler