ANKARA (İHA) - Hükümetin TBMM'ye sunduğu ve Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Vergi Kanunlarının Yeni Türk Lirası'na Uyumu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'yla, yatırım araçlarında 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren tek ve basit vergilemeye geçilmesi kapsamında uygulanacak olan stopaj oranı yüzde 15 olarak belirlendi. Gelir vergisinde yüzde 45 olan üst sınır ise, 2005 başından itibaren yüzde 40'a çekilecek.
Yılbaşından önce yasalaşması beklenen tasarı, haftaya Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak. TBMM Plan Bütçe Komisyonu, 'Gelir vergisi oranlarını düşüren ve yatırım araçlarına 2006 yılı başından itibaren yüzde 15'lik stopaj getiren yasa tasarısını kabul etti. Tasarının en önemli maddeleri olan yatırım araçlarına vergi ve gelir vergisinde indirim öngören maddelerinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, finansal yatırım araçlarında 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren tek ve basit vergilemeye geçilmesi kapsamında uygulanacak olan stopaj oranı yüzde 15 olarak, gelir vergisinde yüzde 45 olan üst sınır da 2005 başından itibaren yüzde 40 olarak uygulanacak.
Yeni düzenleme kapsamına menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından veya elde tutma sürecinde elde edilen gelirler, mevduat faizleri, özel finans araçlarından elde edilen gelirler ve repo kazançları giriyor. Hazine tarafından ihraç edilen tahvillerden sağlanan getirilerle özel sektör tahvillerinden sağlanan getirilerin de aynı esaslar çerçevesinde vergilendirilmesi sağlanıyor.
TASARI NELER GETİRİYOR? Tasarıda, stopaj oranının değiştirilmesi konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki verilmiyor. Yürürlük ve yürütme dahil toplam 45 maddeden oluşan tasarıya göre, bankalar ve aracı kurumlar, takvim yılının 3'er aylık dönemleri itibariyle söz konusu yatırım araçlarından yüzde 15'lik kesinti yapacaklar. Böylece mükelleflerin beyanname vermelerine gerek kalmayacak.
Yine tasarıya göre, 1 Ocak 2006'dan önce iktisap edilmiş olan menkul kıymetlerin elden çıkarılmasından sağlanan gelirlerin vergilendirilmesinde 31 Aralık 2005 tarihi itibariyle geçerli olan hükümler uygulanacak. Gelir vergisi oranlarının en üst sınırını da yeniden belirleyen tasarıya göre, mevcut durumda yüzde 45 olarak uygulanan en yüksek oran yüzde 40'a çekilirken, en alt sınır olan yüzde 20'lik dilim ise aynen korundu. Bu durumda ücretliler için uygulanan gelir vergisi dilimleri yüzde 15-35, diğer gelirler için de yüzde 20-40 olarak uygulanacak.
Aynı tasarıya göre, gelir vergisine tabi gelirler 6 bin 600 YTL'ye kadar yüzde 20; 15 bin YTL'nin 6 bin 600 YTL'si için bin 320 YTL, fazlası yüzde 25; 30 bin YTL'nin 15 bin YTL'si için 3 bin 420 YTL, fazlası yüzde 30; 78 bin YTL'nin 30 bin lirası için 7 bin 920 YTL, fazlası yüzde 35; 78 bin YTL'nin fazlasının 78 bin YTL'si için 24 bin 720 YTL, fazlası yüzde 40 oranında vergilendirilecek.
Tasarıyla, şirketlerin gayrimenkul satışlarından doğan kazançlarının sermaye eklenmesi durumunda bunun kurumlar vergisinden istisna tutan düzenleme de kalıcı hale getirildi. Damga Vergisi, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi Kanunu, Tapu Harçları, Belediye Geliri Kanunu'na ilişkin düzenlemeler getiren tasarı ile ayrıca yeni yılda tedavüle girecek olan Yeni Türk Lirası'na bazı vergilerini uyumu sağlanıyor. Damga Vergisi ve harçlarda pul yapıştırmak suretiyle ödeme usulünü kaldıran tasarı, eğitimle ilgili bazı teşvik düzenlemelerini de içeriyor. Tasarıya önergeyle eklenen bir madde ile yurt dışına çıkış harçlarının kaldırılması da kabul edildi.
Tasarıyla ÖTV listesine bazı değişiklikler yapılırken, Bakanlar Kurulu'na bu vergi oranlarına ilişkin aralıkları değiştirme konusundaki yetkiler de yeniden belirlendi. ÖTV listesinde YTL'ye uyum için tutarlarda değişiklik yapılırken, tütün ve sigaraya ilişkin bölümde ise uygulama değişikliğine gidildi. Buna göre, tütün ve purolara uygulanan yüzde 55.3'lük oranda bir değişiklik yapılmazken, daha önce adet başına uygulanan maktu vergi, hem maktu hem de ağırlığa göre yeniden düzenlendi. Tasarıda ayrıca, alkollü içkiler, yağlar ve benzeri bazı ürünlerde yeni vergi tutarları getirildi. Bu düzenleme 2015 yılı sonuna kadar uygulanacak. Gelir vergisi dilimine ilişkin madde 2005 yılı gelirlerine uygulanmak üzere 1 Ocak 2005'ten itibaren yürürlüğe girecek.