Günümüzde laptoplar, taşınabilir olmaları ve pratik kullanımları sayesinde en çok tercih edilen bilgisayarlardır. Laptop kullanıcılarının en çok karşılaştığı sorunlardan biri de fan gürültüsüdür. Laptoplar yoğun işlem gücü esnasında aşırı ısınmayı önlemek için fanlarını çalıştırmaya başlar. Bu noktada ise bu bileşenler adeta bir uçak motoru gibi ses çıkarabilmektedir. Bundan rahatsızlık duyan kullanıcılar kaptop fanı çok ses çıkarıyor sorununu internette araştırırlar.
Laptop fanlarının çok ses çıkarması ile ilgili çözüm yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Bilgisayarın yerleştirildiği yüzey havalandırma deliklerini kapatabilir. Bu da cihazın aşırı ısınmasına ve fanların fazla çalışmasına neden olur. Bu nedenle laptopun düz ve sert bir yüzeyde kullanılması gerekir.
Genellikle Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarların sıklıkla kötü amaçlı yazılımlara maruz kaldığı görülür. Bunların bir bölümü arka planda sessizce çalışır ve bilgisayarı yorar. Bu aşamada antivirüs programlarından yardım alınmalı ve düzenli olarak virüs taraması yapılmalıdır.
Fanın çok ses çıkarmasının diğer bir nedeni ise fiziksel sorunlardan kaynaklanabilir. Cihazda bulunan havalandırma kanallarında zamanla toz ve benzeri maddeler birikebilir. Laptop yeterli hava akışına sahip değilse aşırı ısınır ve fanın daha fazla çalışmasına neden olur. Bunun için laptopun kapağı tornavida yardımı ile açılarak dikkatli bir fan temizliği işlemi yapılabilir.
Laptopların birçoğunda SpeedFan gibi üçüncü taraf programlar sayesinde fan hızı kontrol edilebilir. Bu programların yardımıyla fan hızı azaltılarak ses seviyesi de düşürülebilir. Fakat bu işlem laptopun aşırı ısınmasına ve uzun vadede ömrünün kısalmasına neden olabilir.
Bilgisayarda arka planda açık olan programların devamlı olarak çalışması fazladan güç harcanmasına neden olur. Açık olan programlar sürekli olarak çalışır. Daha fazla güç gerektiğinde ise ısı oranı artar. Bu nedenle yapılması gereken ilk şey kullanılmayan gereksiz programların kapatılmasıdır.
Bunun için "Ctrl + Shift + Esc" klavye kısayolu kullanılarak "Görev Yöneticisi" açılır. "İşlemler" bölümünde arka planda çalışmaya devam eden gereksiz uygulamalar tespit edilir. "Görevi sonlandır" seçeneğiyle gereksiz programlar kapatılır.