HABER

MHP'li muhaliflerden muhtıra

MHP'li muhaliflerden muhtıra

ANKARA (İHA) - MHP yönetimine bayrak açan muhalifler biraraya gelerek Genel Başkan Devlet Bahçeli ve kurmaylarına muhtıra verdi. Tüzük değişikliği için düğmeye basan muhaliflerden eski Ankara İl Teşkilatı Başkanı Emin Yazıcı, bu konuda yeterli imzayı topladıklarını belirtirken, Ramiz Ongun başarılı olunması durumunda MHP ve Türkiye'nin yolunun açılacağını söyledi. Eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek, MHP yönetimiyle tabanı arasında partinin nasıl yönetileceği konusunda içtihat ayrılığı olduğunu savunurken, Hüsnü Yusuf Gökalp ise 'kutsal bir hareket' başlatıldığını kaydetti.

MHP'de muhalifler kazan kaldırdı. Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, eski İstanbul Milletvekili Mehmet Gül, eski Ankara İl Teşkilatı Başkanı Emin Yazıcı, MHP Üst Kurul Delegesi Davut Özdemir, ASAM Başkanı Ümit Özdağ ile 2003 yılında yapılan kurultayda genel başkan adayı olan Ramiz Ongun, tüzük değişikliği için düğmeye bastı. Bu isimlerden Gökalp, Zeybek, Yazıcı, Ongun ve Özdemir bir basın toplantısı düzenleyerek, bu taleple delegelerden imza toplandığını resmen ilan etti.

Eski Ankara İl Teşkilatı Başkanı Yazıcı'nın başlattığı hareketin karargahı olan Öveçler 4. Cadde'deki bir apartmanın önünde yapılan basın toplantısında, parti yönetimi eleştirildi. İlk sözü alan Yazıcı, hareketlerinin asıl maksadının MHP'nin yaşadığı sıkıntıların konuşulabileceği, ülke meselelerinin tartışılacağı, muhtemel bir erken seçimle ilgili olarak büyük kongrenin toplanması olduğunu söyledi. Olağanüstü kongre çağrısının basında adı genel başkanlık için geçen kişilerle bir alakası olmadığını ifade eden Yazıcı, "Bu hareketimiz MHP'nin tabanının sesidir. Ülkücü iradenin, MHP'nin meselelerinin konuşulmasına yöneliktir" dedi.

Bu hareketin ilerleyen günlerde Ülkücü tabandan çok büyük ses getireceğini öne süren Yazıcı, bir soru üzerine "Yeterli imzayı topladık" diyerek sayı vermekten kaçındı. Sayının tüm delegeleri kapsamasını istediklerini belirten Yazıcı, ilerleyen günlerde toplanan imza sayısını açıklayacaklarını bildirdi. Hareketi başlatmadan önce parti yönetime haber verdiklerini anlatan Yazıcı, bundan sonra da gayet açık ve şeffaf olacaklarını dile getirdi. Hareketlerinin herkese açık olduğunu vurgulayan Yazıcı, amaçlarının MHP'nin iktidara yürüyeceği yolu açmak olduğunu söyledi. Yazıcı, "Genel başkan seçimi yapılması için tüzük değişikliğine gidilir mi?" sorusuna, "O delegenin iradesidir. Ona da kimsenin gücü yetmez" cevabını verdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bir basın toplantısında milliyetçiği yeniden tanımlamasını eleştiren Yazıcı, MHP programındaki tanımı okudu. Yazıcı, muhtemel kurultay tarihiyle ilgili olarak ise, "29 Mayıs Fetih günü, 15 Haziran ya da 30 Ağustos Zafer Bayramı olabilir" dedi.

"HAREKET BAŞARILI OLURSA, MHP'NİN VE TÜRKİYE'NİN YOLU AÇILACAK"

Ramiz Ongun ise, başlatılan harekete destek vermek için toplantıya iştirak ettiğini, kendi adına bir beklentisi olmadığını dile getirdi. Ongun, "MHP, fikir hayatımızda ve siyasette hep bu toplumun önünde oldu. Ben bu teşebbüsü MHP'nin fikir ve siyaset hayatımızda liderliği tekrar devralması olarak görüyorum. Yani bu teşebbüs muvaffak olursa MHP'nin yolu açılacak, Türkiye'nin ve siyasetin yolu açılacak. Bunun için çok heyecanlandım" dedi. Adaylığının bugünün konusu olmadığını söyleyerek, genel başkanlığa adayı olup olmayacağı yönündeki soruları cevapsız bırakan Ongun, hareketlerinin bir muhalefet değil, bütünleşme hareketi olduğunu savundu.
Zeybek de, hareketlerinin demokrasi bakımından son derece önemli olduğunu dile getirdi. Hazırlanan bildirinin 'Allah yar ve yardımcımız olsun' diyerek bitirildiğini kaydeden Zeybek, "Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun" ifadesini kullandı.

Son derece demokratik bir hareketle karşı karşıya olunduğunu söyleyen Zeybek, "Bugünkü yöneticilerle aramızda içtihat farkı var. Onlar Türkiye'nin içinde bulunduğu durumda partinin böyle yönetilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Anlaşıldığı gibi çok büyük bir delege bildiriye imza koymak suretiyle farklı görüşte olduklarını ifade etti. Demek ki şu anda partimizin üst kademe yöneticileriyle tabanı arasında görüş ve içtihat farkı var. Yani farklı şeyler söylenmesi, olaylara farklı tarzda yaklaşılması konusunda görüşler vardır. Asla arkadaşlarımızın şahıslarıyla ilgili kötü bir değerlendirmemiz yok" diye konuştu.

Kurultayın, partiyi kimin yöneteceğine karar vereceğini ve bunu da bu görüş farklılıklarından birini kabul ederek ortaya koyacağını ifade eden Zeybek, "Türk milliyetçiliği düşüncesinin daha net, daha açık kitlelerle birleşmek noktasında görüş ortaya konursa bu, MHP'nin Türkiye'nin dağını taşını ve insanları harekete geçirerek iktidar olmasının tam günüdür. Gün o gündür. MHP'nin tek başına iktidara gelmesi için tüm şartlar hazırdır. Kimin genel başkan olacağı, kimin başkanlık divanı üyesi olacağı sonraki konudur" dedi.

Gökalp ise, hareketlerinin muhalefet olarak değerlendirilmemesini isteyerek, tüm Anadolu'nun başlatılan bu sesin arkasında olduğunu dile getirdi. Gökalp, "Bu bir kutsal hareket, alternatif Türk milliyetçiliğidir" dedi.

En Çok Aranan Haberler