İslam geleneğinde çok önemli bir yere sahip olan Tebareke Mülk Suresi, Allah'ın birliği ve öldükten sonra dirilme gibi konuları ele almıştır. İslam kaynaklarında son derece geniş bir yer tutan Mülk Suresi Diyanet meali ile metnimizde mevcuttur. İşte Mülk Suresi Arapça ve Türkçe okunuşu, anlamı ve faziletleri...
Yazımızda Tebareke Arapça okunuşunu inceleyerek sureyi öğrenebilirsiniz. Arap harflerini bilmeyen okuyucularımız Mülk Suresi Türkçe okunuşu üzerinden sureyi okuyabilir ya da ezberleyebilir. Latin harfleriyle yazılı metni okurken bir yandan da sureyi dinleyerek telaffuz konusundaki detayları öğrenebilirsiniz.
Mülk Suresi genel olarak İslam inancında çok önemli bir yere sahip olan vahdet anlayışından ve Allah'u Teala'nın büyüklüğünden bahseder. Evrenin hükümranı olan Allah'ın hayatı neden var ettiği hakkında hususlara değinen sure ölümden sonra dirilme hakkında da bilgiler verir. Mülk Suresi meali, Müslümanların okuması ve bilmesi gereken bir metindir. Ayrıca Mülk Suresi tefsiri okunarak sure üzerindeki idrakin daha da derin bir hale gelmesi sağlanabilir.
1-Mutlak hükümranlık elinde olan Allah aşkındır, cömerttir ve O’nun her şeye gücü yeter.
2-Hanginizin davranışça daha iyi olduğunu deneyerek göstermek için ölümü ve hayatı yaratan O’dur. O, güçlüdür, çok bağışlayıcıdır.
3- Yedi göğü birbiriyle tam bir uygunluk içinde yaratan O’dur. Rahmânın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Gözünü çevir de bir bak, bir bozukluk görebiliyor musun?
4- Sonra gözünü tekrar tekrar çevir de bak; (kusur arayan) göz aradığını bulamadan bitkin olarak sana dönecektir.
5- Gerçek şu ki biz yakın göğü kandillerle süsledik. Ayrıca bunlarla şeytanların taşlanmasını sağladık ve onlara alevli ateş azabını hazırladık.
6- Rablerini inkâr edenlere cehennem azabı vardır. Orası ne kötü bir varış yeri!
7- Oraya atıldıklarında, onun kaynarken çıkardığı uğultuyu işitirler.
8- Cehennem neredeyse öfkesinden çatlayacak! Oraya her bir grup atıldıkça, muhafızları onlara, "Size bir uyarıcı gelmemiş miydi?" diye sorarlar.
9- Şöyle cevap verirler: "Evet, doğrusu bize bir uyarıcı (peygamber) gelmişti; fakat biz onu yalancılıkla itham etmiş ve ‘Allah hiçbir şey göndermemiştir; siz gerçekten büyük bir sapkınlık içindesiniz!’ demiştik."
10- "Şayet kulak vermiş veya aklımızı kullanmış olsaydık, şimdi şu alevli cehennemin mahkûmları arasında olmazdık!" diye de ilâve ederler.
11- Böylece günahlarını itiraf etmiş olurlar. O alevli ateşin mahkûmları artık rahmetten mahrumdurlar.
12- Görmedikleri halde rablerinden korkup saygı duyanlara gelince, onları da hem bir bağışlanma hem de büyük bir ödül beklemektedir.
13- Sözünüzü ister gizleyin isterse açığa vurun; unutmayın ki O, kalplerin içindekini bilmektedir.
14- Yaratan bilmez olur mu? O, bütün inceliklerin farkındadır ve her şeyden haberdardır.
15- Yeryüzünü sizin için kullanışlı hale getiren O’dur. Üzerinde dolaşın ve Allah’ın rızkından yiyip için; (ama unutmayın ki) dönüş yalnız Allah’adır.
16- Göktekinin sizi yerin dibine batırmayacağından emin misiniz? Bir de bakarsınız yeryüzü altüst olmuş!
17- Yahut gökte olanın üzerinize taş yağdıran bir fırtına göndermeyeceğinden emin misiniz? Uyarılarımın ne demek olduğunu yakında anlayacaksınız!
18- Onlardan öncekiler de (gerçekleri) yalan saymışlardı; ama verdiğim ceza da nasıl olmuştu?
19- Üstlerinde kanatlarını aça kapaya uçan kuşları hiç görmediler mi? Onları (havada) rahmândan başkası tutmuyor. Şüphesiz O her şeyi görmektedir.
20- Peki, rahmâna karşı size yardım edecek askerleriniz kimler? İnkârcılar ancak derin bir gaflet içinde bulunmaktadırlar.
21-Yahut Allah lutfettiği rızkı kesiverse size rızık verebilecek olan kim? Hayır! Onlar azgınlıkta ve haktan sapıp uzaklaşmakta ısrar ediyorlar.
23- De ki: "Sizi yaratan, size işitme duyusu, gözler ve kalpler veren O’dur. Ne az şükrediyorsunuz!"
24- De ki: "Sizi yeryüzünde çoğaltıp yayan O’dur; sadece gelip O’nun huzurunda toplanacaksınız."
25-"Doğru sözlü iseniz (söyleyin), bu tehdit ne zaman gerçekleşecek?" derler.
26- De ki: "O bilgi yalnız Allah’a mahsustur, ben ise sadece açık bir uyarıcıyım."
27- Ama onu yakından gördükleri zaman, inkâr edenlerin yüzleri kara çıkacak ve (kendilerine), "İşte sizin isteyip durduğunuz budur!" denilecektir.
28- De ki: "Beni ve beraberimdekileri Allah öldürse bizi esirgerse de (âhiret ümidimiz bâkidir); peki söyler misiniz, inkârcıları (âhiretteki) can yakıcı azaptan kurtaracak olan kimdir?"
29- De ki: "O, rahmândır; biz O’na iman etmiş ve O’na güvenip dayanmışızdır. Kimin düpedüz bir sapkınlık içinde olduğunu yakında anlayacaksınız!"
30- Bir de şunu sor: "Suyunuz çekiliverse size akarsuyu kim getirebilir?
Mülk Suresi fazileti bakımından İslam kaynaklarında geniş yer verilen bir suredir. Dolayısıyla Mülk Suresi okunarak Allah'u Teala'ya çeşitli dualar etmek mümkündür.
Mülk Suresinin ilk ayetinde geçen ve sureye ismini veren "mülk" ibaresi Türkçe'ye de geçmiştir. Ancak suredeki anlamı daha çok hükümranlık demektir.
Kur'an-ı Kerim'in ortalama uzunluktaki surelerinden biri olan Mülk Suresi, 30 ayetten oluşur.
Kur'an-ı Kerim'in çeşitli ayetlerinde mülk kelimesi kullanılarak Allah'ın hükümranlığı ifade edilmiştir. Ancak Mülk Suresi Kur'an-ı Kerim'de bulunan müstakil surelerden biridir. Dolayısıyla sure, başka herhangi bir surenin çatısı altında bulunmaz. Ayrıca iki buçuk sayfadan oluşan sure Kur'an-ı Kerim'in 561. sayfasında yer almaktadır.
İslam alimlerinin çoğunluğu, 30 ayetten oluşan Mülk Suresinin tamamının Medine döneminde nazil olduğu konusunda fikir birliğine varmışlardır.
Kur'an-ı Kerim'de bulunan diğer surelerde olduğu gibi Mülk Suresini okumakta da herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Dolayısıyla Mülk Suresi uygun bir zaman ya da mekanda okunmaya müsaittir. Peygamber Efendimiz tarafından özellikle yatsı namazlarından sonra okunması tavsiye edilen Mülk Suresi günün diğer vakitlerinde de okunabilir.
Mülk Suresi ezberden okunduğu sürece abdestsiz olmakta bir sakınca yoktur. Ancak Kur'an-ı Kerim'e abdestsiz bir biçimde el sürmek İslam alimlerinin büyük çoğunluğu tarafından uygunsuz bir hal olarak değerlendirilmiştir. Dolayısıyla Mülk Suresini mushaf üzerinden okumak için abdestli olmak gerekir. Ancak içerisinde Kur'an-ı Kerim'in Arapça hali yer almayan bir Kur'an-ı Kerim meali ya da tefsirinden, Mülk Suresinin Türkçe anlamı namaz abdesti almadan da okunabilir.
Mülk Suresi ezberleme açısından bakıldığında Kur'an-ı Kerim'in orta uzunluktaki surelerinden biridir. Dolayısıyla sureyi yeterli okuma ve pratikle ezberlemek mümkündür. Ancak Mülk Suresini daha kolay ve hızlı bir biçimde ezberlemek için tavsiye edilmiş muhtelif yöntemlerden bahsedilebilir.
Mülk Suresini ezberlemekte muvaffak olamayan ya da bir anlığına sureyi hatırlayamayan kimseler, bunun yerine Kur'an-ı Kerim'den herhangi bir sureyi okuyabilir. Mülk Suresi konu itibarı ile daha çok Allah'ın birliğine ve büyüklüğüne değinmektedir. Dolayısıyla bu anlama yakın ayetler tercih etmek daha doğru olacaktır. Ancak böyle ayetler de bilinmiyorsa Kur'an-ı Kerim'den herhangi bir sureyi okumakta bir sakınca yoktur. Eğer namaz gibi farz ibadetlerden biri söz konusu değilse Mülk Suresinin yerine Türkçe bir biçimde niyaz etmek de mümkündür. Bu noktada samimi bir duanın Allah katında karşılıksız kalmayacağına güvenmek gerekir.