ADANA (İHA) - Adana'nın Karataş İlçesi'ndeki pamuk üreticileri, buğday ve mısırda yaşanan hayal kırıklığının kütlü pamukta telafi edilmesini istiyor. Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, son yıllarda Adana'da tarımla uğraşan çiftçilerin büyük sıkıntı yaşadığını, kavun, karpuz, domates, patates ve soğanın tarlada kaldığını, buğdayın para etmediğini, mısıra beklenen fiyatın verilmediğini belirterek, "Çiftçimiz, hükümetten hiç değilse kütlü pamukta müjdeli haber bekliyor" dedi.
Mısır hasadı başlamasına rağmen hala Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açılmadığını, yetersiz fiyatın üreticiyi küstürdüğünü ifade eden Başkan Yeşilyaprak, pamukta ise son yıllarda Yunanistan çiftçisine büyük destekler verilerek, ekim sahalarının hızla artırıldığına işaret ederek, "Yunanistan bu artıştan kaynaklanan üretim fazlası pamuğunu da Türk tekstil sanayicilerine satmaktadır. Türkiye'de pamuk ekim sahalarının devamlı daralması Yunan çiftçisine yaramaktadır. Ülkemizin pamuk tüketimi 1 milyon 450 bin ton olmasına rağmen, üretimi 850 bin tonda sınırlı kalmaktadır. Aradaki 600 bin tonluk açık Yunan ve ABD çiftçisinden alınmakta, ülkemiz döviz kaybetmektedir.Hükümetimiz, ithalata 'dur' diyebilmek için kendi üreticisini desteklemelidir"diye konuştu.
Çukurova'da pamuk üreticisinin bu yıl yeşil kurtla mücadelede büyük zarara uğradığını da işaret eden Başkan Yeşilyaprak, "Bu durum çiftçimizin mağduriyetini daha da artırmıştır. Ülkemizde üretilen pamuğun büyük bir kısmı Çukobirlik, Antbirlik ve Tariş gibi birlikler tarafından satın alınıyor. Bu 3 birliğin, koordineli olarak açıklayacakları alım fiyatları pamuk üreticisinin kurtuluşu olacaktır. Çukurova çiftçileri olarak bölgemiz pamuğuna en az 1 milyon 100 bin liralık avans fiyat verilmesini bekliyoruz. Bunun altındaki fiyatta pamuk ekim alanlarının daha da daralmasına yol açacaktır"dedi.