Temizlik işlerinde en sık kullanılan malzemelerden biri sabundur. Farklı şekilleri, kokuları ve renkleri ile öne çıkan sabunlar köpürme özelliğine sahiptir. Bunun temel nedeni sabunun bünyesinde yer alan çeşitli kimyasal bileşenlerin varlığıdır. Sabun daha çok el hijyeninde kullanılan bir temizlik malzemesidir. Sabun kullanımı sırasında köpürme olayı görülebilmektedir. Bu köpürme durumunda meydana gelen baloncuklar bazı zamanlarda renkli bir görünüme sahip olabilmektedir.
Hayvansal yağ, bitkisel yağ ya da yağ asitlerinin alkali hidroksitler ile etkileşime girmesi neticesinde ortaya çıkan madde, sabun olarak tabir edilmektedir. Yaygın olarak elleri temizlemek için kullanılan sabun birçok farklı çeşide de sahiptir. Zeytinyağlı, kükürtlü, lavantalı gibi türleri olan sabun özellikle köpürmesi ile dikkat çekmektedir. İçeriğinde çok fazla kimyasal madde olan sabunlar aşırı köpürmeye meğilli iken doğal içerikli olanlar ise daha az köpürmektedir.
Sabunla el yıkanırken ortaya çoğunlukla yuvarlak şeklini almış, içi boş olarak gözüken, havayı çevrelemesi ile meydana gelen ve ışık yansımalarına göre yanardöner bir görünüme sahip olan köpük ortaya çıkmaktadır. Sabun köpüğü olarak da isimlendirilen bu köpükler, baloncuk olarak da anılmaktadır. Bu baloncuklar genel olarak renkli bir görüntü oluşturmaktadır.
Sabunların köpürmesinde etkili bir role sahip olan maddelerden biri argon maddesidir. Bu madde sabun bünyesinde fazla olduğu zaman köpürme de fazla görünmektedir. Bunun yanı sıra kostik denilen maddenin varlığı da sabunların çok köpürmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Sabunla elimizi yıkarken ovuşturma eylemi yaptığımızda köpükler oluşmaya başlamaktadır. Köpüklerin rengi farklı renklere sahip sabunlarda dahi her zaman beyaz olarak karşımıza çıkmaktadır. Köpük rengi beyaz olan sabunların oluşturduğu baloncuklar ise şeffaf bir görünüme sahiptir. Ancak bazı durumlarda sabunun köpüğü renkli bir hal alabilmektedir. Köpük renginin rengârenk görünmesinin altında yatan sebep ışık yansıması ile ilgilidir.
Sabundan çıkan baloncuklar genel olarak ışığı geçirgen bir özellik taşımaktadır. Sabun genel olarak su ile bir araya geldiğinde köpürmeye başlamakta ve bu köpürme sonucunda ortaya küçüklü büyüklü baloncuklar çıkmaktadır. Bu baloncuklar daha da büyüdükçe incelmeye başlar ve şeffaf bir görünüme sahip olur.
Sabun genel olarak köpürme niteliği taşıyan temizlik ürünlerinden biri olarak bilinmektedir. Sabun köpürdüğü zaman meydana gelen baloncuklar ortamdaki ışığın etkisi ile renkli görünebilmektedir. Bu renkler çoğunlukla gökkuşağı renklerini yansıtmaktadır. Ancak sabun köpüğünün doğrudan gökkuşağı renkleri ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Gökkuşağı; mavi, kırmızı, sarı, mor, lacivert, yeşil ve turuncu renklerinden meydana gelmektedir.
Gökkuşağı, yağmur yağdıktan sonra ve gökyüzünde güneş varken görülen olaylardan biridir. Güneşli bir havada yağmur yağdığında, güneşten yansıyan ışık su damlacıklarının içinden geçerken kırılmaktadır. Bu durum gökyüzünde yedi renkten oluşan gökkuşağının görülmesine sebebiyet vermektedir. Gökkuşağını meydana getiren renkler hem kırılma hem de ayrışma olaylarının bir neticesidir. Sabun köpüğünden oluşan baloncuklarda görülen renkler ise bu durumdan farklıdır.
Baloncuklar büyüdükçe daha ince bir tabaka haline gelmektedir. Baloncuklar ayrıca ışıkla etkileşime girme özelliğine sahip olduğundan gökkuşağında olduğu gibi kırılma ve ayrışma olayları yaşanmamaktadır. Baloncukların ışıkla etkileşime geçmesi, renkli bir yansımanın görülmesine neden olmakta ve bu durum gökkuşağının renklerine benzetilmektedir.