İş baskısı, özel yaşamda meydana gelen sorunlar, ilişki problemleri gibi birçok durum strese neden olabilmektedir. Eğer stres, belirtileri takip edilmez ve gereken destek alınmazsa hem fizyolojik hem de psikolojik bazı sorunlara yol açabilmektedir. Yorgunluk halinden saç dökülmesine çeşitli sonuçları bulunan stres zaman yönetimi ya da meditasyon yöntemleri ile kontrol altına alınabilmektedir.
Kişilerin günlük yaşam kalitelerini ciddi oranlarda düşüren, fizyolojik hastalıklara varan sonuçları bulunan stres, kişilerin hayatlarında karşılaşabilecekleri iç ve dış etkenlerden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Fark edildiği anda bir uzman desteği alınmalı ya da kontrol altına alabilmek için gerekli önlemler alınmalıdır. Stresin en bilinen başat nedenlerinden bazıları şunlardır:
Her insanda farklı durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilen stres bazı belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:
Stres, kişilerin bağışıklık sistemi üzerinde de bazı olumsuz etkilere de sahiptir. Bunlarla birlikte saçların beyazlamasına da neden olur çünkü stres nedeni ile saçlarda olması gereken pigmentesyon oranı azalır. Bu durum da saç renginin griye ya da beyaza dönmesine neden olmaktadır. Kişilerin stres seviyelerin yüksek oranlarda seyretmesi saçların beyazlaması ile direkt olarak ilgili olabilir.
Saçlar, ilerleyen yaş nedeni ile yaşlanma belirtilerinden biri olarak beyazlar. Önce grileşir ve daha sonra tamamen beyaza dönebilir. Ancak saçlarda beyazlamanın tek nedeni yaşlanma sürecine girilmiş olması değildir. Stres de saç beyazlamasının nedenleri arasında yer alır.
Bir kişinin stres seviyesinin yüksek olması o kişinin saçlarının beyazlamasına neden olabilir. Çünkü yapılan araştırmalara göre stres seviyesi yüksek olan kişilerin saç foliküllerindeki kök hücrelerin oranında azalma görülür. Hücrelerin azalma yaşaması da melanin üretimini direkt olarak olumsuz etkiler. Saçlardaki beyaz sayısı da bu nedene bağlı olarak artabilir.
Yapılan araştırmaların sonucunda bilim insanları stres nedeni ile beyazlayan saçın daha sonra gerekli tedavi süreçlerinin ardından eski haline ve rengine kavuşacağını fark etmişlerdir. Stresin kaynağı tespit edildikten ve gerekli tedavi sürecine girildikten sonra saçlar eski rengine dönmeye başlar.
Stresin saçları beyazlattığına dair yapılan deneylerle net sonuçlara varılmıştır. Buna göre stres saçları dökülme etkisi yapacak kadar ya da saçları beyazlatacak derecede olumsuz etkiler.
Stres sonucunda vücutta oluşan bazı durumlar kalıcı hasarlar olarak yerleşirken saç dökülmesi ya da saç beyazlaması sonuçların geri dönüşünün bulunduğu anlaşılmıştır. Eğer kişiler stresin kaynağını çözebilir ve belirtileri takip edip uzman bir doktora danışarak tedavi sürecine girerse stres sonucu ortaya çıkan sorunlar da yavaş yavaş giderilebilir.