ERCAN (İHA) - KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ve beraberindeki heyet, bir günlük resmi ziyaret amacıyla gittiği Fransa'dan dün akşam döndü.
Heyetinde Tarım ve Orman Bakanı Raşit Pertev, Özel Kalem Müdürü Yonca Şenyiğit ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Arca'nın yer aldığı Başbakan Mehmet Ali Talat'ı, Ercan Havalimanı'nda Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Hüseyin Celal, Başbakanlık Müsteşarı Eşref Vaiz, Tarım ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Tözün Tunalı ile diğer yetkililer karşıladı.
Talat, burada yaptığı açıklamada, ziyarette Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Bayan Claudie Haignere ile Kıbrıs Türküne yönelik var olan kısıtlamaların kaldırılması konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Fransa'da oldukça ciddi bir anlayış gördüklerini ifade eden Talat, Fransızların, Kıbrıs Türküne yönelik izolasyonların kaldırılması konusunda kararlı olduklarını ifade
ettiklerini belirtti.
Brüksel'de, KKTC'ye yönelik ticaret ve mali tüzüğün görüşülmesinin eylül ayına ertelenmesiyle birlikte, ortaya, bu konuda bir süre daha çalışılması; gelişmelerin ciddi bir şekilde takip edilmesi sonucunu çıkardığını anlatan Başbakan Mehmet Ali Talat, "Bu bağlamda Fransızlarla yaptığımız temas oldukça yararlı olmuştur" dedi.
Fransa'daki ziyarette Türk tarafının, hedefinin mutlak surette çözüm olduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyleyen Talat, çözüme giderken, Kıbrıslı Türklerin izolasyondan, tecritten kurtularak, dünyayla bütünleşmeye hakkı olduğunu, bunun için AB'den yardım beklediğini Fransız yetkililere anlattığını kaydetti.
Kıbrıs Türklerinin izolasyon ve tecritten kurtularak dünyayla bütünleşme sürecinin Kıbrıs sorununu çözüme götürecek, adanın yeniden bütünleşmesini sağlayacak bir süreç olduğunu belirten Talat, "İzolasyondan kurtulmanın çözümü de teşvik edici bir husus oluğunu ortaya koyduk. Bu sürecin Rumların öngördüğü gibi Kıbrıs'ın ayrılığını değil, tersine Kıbrıs Türk ekonomisini güçlendirerek, gelecekteki olası çözümü daha sancısız, daha rahat ve hak eşitliğine dayalı şekilde sağlamak bakımından yararlı olacağını anlattık" şeklinde konuştu.
Başbakan Talat, bundan sonra da bu yöndeki çalışmaları yürüteceklerini anlatarak, kısa sürede bir kısım sonuçlar alınabilecek olsa bile, bunların kalıcı hale gelmesi, Kıbrıs Türk halkının dünyayla bütünleşmesinin sağlanması için çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
Kıbrıs Türk halkının birçok hususta Rum yönetiminin engellemeleriyle karşı karşıya kaldığına, bu engelleri birer birer aşmak durumunda olunduğuna dikkat çeken Talat, dünyada ve AB'de Kıbrıslı Türlerin duruşuna, bugüne kadar ortaya koyduğu performansa ciddi bir saygı ve destek olduğunu vurguladı. Talat, bundan Kıbrıs Türk halkının yararlanmak durumunda olduğunu söyledi.
Başbakan, Kıbrıs Türk halkanın politikalarının açık olduğunu, çözümsüzlüğü tırmandırma gibi bir yaklaşımı olmadığını ifade ederek, görüşmelerde bunların çok iyi anlaşıldığını gördüğünü kaydetti. Mehmet Ali Talat, referandumun hemen sonrasında Kıbrıs Türk halkının politikalarına kuşkuyla bakan AB üyesi ülkelerin şimdi daha rahat olduğunu da söyledi.
KKTC YÜKSEK ÖĞRETİMİ
Başbakan Mehmet Ali Talat, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'ün KKTC üniversitelerine ön kayıtla öğrenci alımını engelleyen kararıyla ilgili bir soruya karşılık, bu konuda ayrıntılı bilgisi olmadığını, konuyla Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Erbil Akbil'in ilgilendiğini belirtti. Talat, Akbil'in yapacağı çalışma sonrasında gereğinin yapılacağını belirtti.
Talat, bu gibi şeylerin geçmişte de olduğunu, bu tip sıkıntılarla karşılaşıldığını, ancak tümünü de diyalog ve iyi niyetli bir yaklaşım ortaya koyarak çözdüklerini anlatarak, bunun da çözülmeyecek bir yanı olduğunu sanmadığını söyledi.
Kıbrıs'ın kuzeyindeki yüksek öğrenimin bilimsel ve kültürel boyutu yanında ekonomik boyutu da olduğuna işaret eden Mehmet Ali Talat, bu anlamda KKTC'deki yüksek öğrenimin çok uzun yıllardır Türkiye'yle birlikte saptanan bir politikanın ana ekseninde geliştiğini, bu ana eksenin hala geçerli olduğunu kaydetti.