HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Amerikan askerine çuvala 16 yıl istendi

Geçen yıl Bodrum’da bir Amerikan askerinin başına çuval geçirme eylemi, savcılık tarafından ‘şerefe karşı suç’ ve ‘hürriyetten yoksun bırakma’ olarak nitelendirildi ve 16 yıla kadar ceza istendi

Amerikan askerine çuvala 16 yıl istendi

Süleymaniye’de 11 Türk askerinin başına çuval geçirilmesine aynı şekilde yanıt vermek isteyen gençlerin Bodrum’da bir Amerikan askerinin başına çuval geçirme eylemi, savcılık tarafından “şerefe karşı suç” ve “hürriyetinden yoksun bırakma” olarak nitelendirildi. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamede, gençlerin 16 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

4 Temmuz 2003’te Irak’ın Süleymaniye kentinde Türk askerlerinin başına çuval geçirilerek gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen bir grup genç, Amerikalı askere yönelik benzer bir eylem gerçekleştirdi. Geçen sene yapılan protesto eylemi, USS Ramage adlı savaş gemisinde görevli bazı Amerikalı askerlerin Bodrum’da dolaştığı sırada düzenlendi. <span style="font-size:12.0pt;font-family:"Times New Roman","serif";
mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-ansi-language:
TR;mso-fareast-language:TR;mso-bidi-language:AR-SA"> Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin bulunduğu 15 kişilik grup, “Yankee go home”, “Katil Amerika” sloganları atıp Jesus Salazar Munoz adlı bir askerin başına çuval geçirdi.

Protestonun ardından 8 kişi gözaltına alınırken, gençlerin olay sırasında çektiği görüntülerle kamera, fotoğraf makinesi ve cep telefonlarına el konuldu. Olaylar sırasında, dükkanının camına “Katil Amerikalılar giremez”, “Bu çarşıya ABD askeri giremez” yazılı dövizi asan 49 yaşındaki Rauf Cankurtaran da polis tarafından gözaltına alındı.

Protesto ile ilgili, Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açıldı. İddianameye göre, Jesus Salazar Munozile ile asker arkadaşı, protestoya Bodrum’da gezerken yakalandı. Arkadaşı tıraş olmak için berbere giden Munozile, dışarıda beklemeye başladı. Bu sırada yanına gelen gençler, Munozile’in Amerikan gemisinden inip inmediğini sordu. Etrafını saran grubun, “Sizi ülkemizde istemiyoruz, Amerika insan öldürüyor, defolun gidin” demesi üzerine Munozile, kaçmaya başladı. Munozile’i yakalayan gençler başına çuval geçirdi.

Küçük düşürdüler
İddianamede, gençlerin hürriyeti tahdit ve hakaret suçunu işlediği iddia edilerek, “Mevcut delillerden, şüphelilerin olay yerinden ayrılmak isteyen müştekiyi cebir kullanmak suretiyle tuttukları, kaçmaya başladığı sırada da koşarak yakalamak suretiyle hürriyetini tahdit ettikleri, müştekinin başına çuval geçirmek suretiyle küçük düşürdükleri ve bu şekilde hakaret ettikleri anlaşılmakta” denildi. İddianamede, olayın görüntülerinin bulunduğu hafıza kartlarının gençlere iade edilmesi istendi.

2003’e karşı tepkiydi
İddianameye göre sanıklara, TCK’nın “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçunu düzenleyen 109. maddesi uyarınca 4 yıldan 14 yıla, TCK’nın şerefe karşı işlenen suçlarla ilgili 125. maddesi uyarınca 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar ceza verilebilecek. En üst sınırdan ceza almaları halinde sanıklar 16 yıl hapis yatabilecek.

ABD’nin 173. Hava İndirme Tugayı’na bağlı askerler, Süleymaniye’de Odierno komutasındaki operasyonla Türk askerlerini gözaltına almıştı. Başlarına çuval geçirilen 11 Türk askeri 60 saat alıkonulmuştu. Bu olaydan sonra, ülkesinin makamlarınca hakkında soruşturma açılmayan Odierno, birkaç yıl sonra Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanlığına getirilmiş, daha sonra da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler