HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Bir inek ver kızı al' diyen babaya tedavi!

Bir inek karşılığında kızını evlenmeye zorlayan baba için mahkemeden örnek karar çıktı: Hem kızından uzak duracak hem de tedavi olacak.

'Bir inek ver kızı al' diyen babaya tedavi!
Ankara 11. Aile Mahkemesi, kızını bir inek karşılığı evlenmeye zorlayan babanın bir sağlık kuruluşunda tedavi edilmesine hükmetti. Mahkeme, sürekli baskı yapan babanın, kızının bulunduğu eve yaklaşmaması ve telefonla rahatsız etmemesine de karar verdi.
Amasya’nın Korkut Köyü’nde yaşayan Ali O., kızı Güller O.’yu isteyen damat adayına, kendisine bir inek vermesi halinde bu evliliğe izin vereceğini söyledi. Damat adayı da kıza karşılık inek vermeyi kabul edince söz kesildi.
**Söz verdim, ineği de aldım**
Bir inek karşılığında evlendirileceğini öğrenen Güller O., karşı çıktı. Evde bu yüzden kavgalar yaşandı. Baba Ali O., kızını bu evliliğe ikna etmek için baskı ve şiddete başvurmaktan çekinmedi. Güller O. bunun üzerine çareyi Ankara’da yaşayan halasının evine sığınmakta buldu. Ancak hem kızını hem de kız kardeşini sık sık telefonla arayan ve “Söz verdim, ineği de aldım. Evlenmek zorundasın” diyen baba baskılarını sürdürdü.
Baskının artması üzerine Güller O., Ankara 11. Aile Mahkemesi’ne başvurarak koruma talebinde bulundu. Ankara 11. Aile Mahkemesi hâkimi Mustafa Karadağ da genç kızın koruma tedbirine ilişkin örnek bir karara imza attı. Mahkeme, ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ hükümleri uyarınca altı ay süreyle koruma tedbirlerine hükmetti. Hâkim Mustafa Karadağ, babanın, “Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmamasına, kızına ve yaşadığı Ankara’daki konuta yaklaşmamasına” karar verdi.
Mahkeme, baba Ali O.’nun bir sağlık kuruluşunda tedavi edilmesine de karar verdi.
**Doğru sağlık kuruluşuna**
Kararda şöyle denildi:
“Süreklilik arz eder şekilde kendi kızını inek karşılığında evlendirmeye zorladığı iddia edildiğinden, Ali O.’nun bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanmasına karar verildi.”
**Telefonla araması da yasak**
Ankara 11. Aile Mahkemesi’nin kararında ayrıca, korunan kişinin şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına yaklaşmamasına, şiddet mağdurunun şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesine, şiddet mağdurunu iletişim araçlarıyla veya başka yollarla rahatsız etmemesine de hükmetti.
Baba, mahkemenin hükmettiği koruma tedbir kararına uymazsa 3-10 gün arasında hapis yatacak. **KIZIMI SATMADIM** Yüzde 60 zihinsel engelli raporu olan 32 yaşındaki kızının geçen yıl Merzifon’dan bir engelliyle görücü usulü evlendirmesi sonrası aradan bir ay geçmeden boşanıp tekrar köyüne geri döndüğünü anlatan çiftçilikle geçimini sağlayan evli ve 4 çocuk babası 56 yaşındaki Ali.O, Ramazan ayında Ankara’dan köylerine gelen uzaktan akrabaları Murat E.’nin kızını evlenmek vaadiyle ikna edip kaçırdığını öne sürdü. Durumu jandarmaya gidip bildirdiğini belirten Ali.O, “Kızımı evlendirmek istemedim ben. Vermedim. Olaydan önce dünür geldiler damadımın evine. ‘Ben sakın, böyle bir şey olamaz’ dedim. Evime de gelmelerini istemedim” diye konuştu.Kızının inek karşılığı evlendirmek istediği iddiasını reddeden Ali.O., “Olayı bilemiyorum. Benim ineğim de var. Hayvanım da var. Ben parayla kızımı satmam. Çünkü benim kızım özürlü. Çokta severim. Ben hayatımı dört çocuğum için adamışım. Yanlış yapma şansım hiçbir zaman olmaz. Benim namusumla oynadılar. Çocuğumun sakatlığından yararlandılar. Evlendiler diye ses etmiyordum. Damadım geldi ve 'Murat bir kız daha kaçırmış' dedi. Nasıl olur diye telefon ettik. Kızı da yollamıyorlar” şeklinde konuştu.
Aylık 600 lira engelli maaşı aldığı için kaçırıldığı öne sürülen kızını getirmek için dün akşam eşini Ankara’ya yolladığını da anlatan Ali.O, Ankara 11. Aile Mahkemesi’nin verdiği iddia edilen kızının bulunduğu eve yaklaşamayacağı, telefonla veya diğer iletişim araçlarıyla kızını rahatsız edemeyeceği ve alkollü olarak ev dışında da olsa kızının bulunduğu yere gelemeyeceği kararından da haberinin olmadığını dile getirdi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler